Янукович заперечує підстави для реприватизації "Луганськтепловоза" і "Дніпроенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович заперечує підстави для реприватизації "Луганськтепловоза" і "Дніпроенерго"

Фондовий ринок
147
Приватизація ВАТ "Луганськтепловоз" і залучення інвестора у ВАТ "Дніпроенерго" зі скороченням частки держави, що різко критикуються главою нинішнього уряду, проходили на законних підставах, заявляє екс-прем'єр Віктор Янукович.
"Я не знаю, хто купив це підприємство, але те підприємство, що перемогло, купило його на конкурсних підставах", - прокоментував він підсумки приватизації "Луганськтепловоза" на прес-конференції в Києві в понеділок.
"У цей час іде вже інвестиційна програма: інвестор уже вклав відповідні гроші, погашені борги", - додав екс-прем'єр.
Він відзначив, що приватизація "Луганськтепловоза" тривала з 2003 року, і від її затягування страждали як підприємство, так і галузь. "Тому процес приватизації, я сказав би так, був відпущений і проходив у рамках чинного законодавства", - сказав Янукович.
Говорячи про додаткову емісію акцій "Дніпроенерго", яка оскаржується в судах і яку критикує Тимошенко, екс-прем'єр нагадав, що це підприємство тривалий час перебувало на стадії банкрутства, що досить негативно впливало на його економіку, і рішення про його санацію було прийнято в 2005 році при уряді Тимошенко.
"Тому наш уряд нічого нового не придумав - він виконував план санації. І інвестор, що прийшов на це підприємство, уже фактично на 90% виконав інвестиційні зобов'язання: погашені борги всім кредиторам, виплачена заборгованість по заробітній платі колективам", - відзначив Янукович.
"Сьогодні "Дніпроенерго" уже успішно розвивається. Тому про яку реприватизацію мова йде, я не знаю", - підкреслив екс-прем'єр.
Як повідомлялося, Фонд держмайна (ФДМ) України 19 липня 2006 року оголосив конкурс із використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону із продажу 76% акцій ВАТ "ХК "Луганськтепловоз". Наказом від 2 жовтня 2006 року конкурс був припинений на вимогу судів.
Однак заборони судів були зненацька зняті, і 23 березня 2007 року ФДМ визнав ЗАТ "Керуюча компанія "Брянський машинобудівний завод", що входить у великий російський "Трансмашхолдинг", переможцем конкурсу: пакет був проданий за 292,505 млн грн при стартовій ціні 292 млн грн. При цьому українські ВАТ "Дніпровагонмаш" і ВАТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат" (обоє - Дніпропетровська обл.) до конкурсу допущені не були та уже домоглися рішення судів про недійсність договору купівлі-продажу, підтверджених Вищим господарським судом, після чого ФДМ подав касацію у Верховний суд.
У випадку "Дніпроенерго" уряд Януковича дав згоду на збільшення статутного капіталу компанії на 52,1% - до 149,186 млн грн у рамках виконання плану санації. Акції нової емісії одержали "Павлоградвугілля" і шахта "Комсомолець Донбасу", що входять у ТОВ "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДПЕК, Донецьк), кінцевим власником якого виступає народний депутат Рінат Ахметов. Інвестори передали "Дніпроенерго" права на ТОВ "Інвестиційне товариство", забезпечене коштами в розмірі 1,052 млрд грн.
На думку Тимошенко, фактична ціна продажу акцій були нижчою від ринкової, тоді як інвестори на підтвердження своєї правоти наводять зростання акцій за час після оголошення про плани додемісії з 2200 грн до 2500 грн за акцію номіналом 25 грн.
Апеляційний господарський суд Запорізької області 21 грудня за позовом міноритарного акціонера інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" скасував рішення про додемісію. "Дніпроенерго" заявило про намір подати касацію на це рішення суду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас