Чого хоче жінка... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого хоче жінка...

Валюта
1587
Призначення нового уряду на минулому тижні сколихнуло не тільки політичну еліту, але і фінансові ринки. Банкіри не сумніваються, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доб’ється зміцнення курсу нацвалюти і прив'язки його до інфляції. Завдання полегшується тим, що аналогічної позиції дотримуються і в НБУ. Також спостерігачі пророкують ротації в раді Національного банку, які, на їхню думку, можуть відбутися вже через кілька місяців.
Минулого тижня аналітики, не лукавлячи, визнавали вплив політичних подій на фінансовий сектор. "Незважаючи на незалежність Нацбанку від Кабміну, у реальності відомство Володимира Стельмаха, звичайно ж, погоджує свою валютну і монетарну політику з урядом і Президентом. Новий склад Кабміну в порівнянні з попередниками багато в чому має різні погляди, наприклад, на ту ж валютну стратегію НБУ. А виходить, можна чекати коректив у політиці центробанку. Тим більше що вони вже давно назріли", - відзначив у розмові з Діловою столицею начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман.
Підозри фінансистів не назвеш надуманими. "Я вітаю політику парламенту, Національного банку на зміцнення національної валюти. Наша валюта по всіх тенденціях ринку краща для збереження", - повідомила Юлія Тимошенко, виступаючи перед депутатами як кандидат на посаду прем'єра.
Цих слів виявилося цілком достатньо не тільки для банкірів, які на минулому тижні повірили в ревальвацію, але і для експортерів. За словами фінансистів, після того як депутати посадили леді Ю в прем'єрське крісло, на міжбанківському ринку більше не спостерігалося гострої нестачі долара, що за тиждень до цього провокував девальвацію до 5,07-5,08 грн/дол. Запасливі компанії, які дотепер притримували ВКВ, минулого тижня потихеньку почали викидати її на міжбанк, і безготівковий курс американської валюти опустився до 5,04-5,06 грн/дол. Нацбанку жодного разу не довелося виходити із продажами валюти, хоча на початку грудня він досить активно розпродавав свої резерви.
Експерти не виключають, що зниження курсу долара перевищить 15 копійок (восени голова НБУ Володимир Стельмах заявляв про доцільність ревальвації до 4,9 грн/дол.).
"У випадку якщо ревальвація все-таки відбудеться, то, за нашими оцінками, курс долара може досягти 4,8-4,9 грн/дол.", - розповів начальник казначейського управління ЗАТ "ПУМБ" Олексій Савченко. Головне питання, на яке сьогодні не можуть однозначно відповісти фахівці, - коли саме відбудеться зміцнення гривні? Адже воно можливе лише за умови істотного збільшення обсягів продажу долара на міжбанку, чого не спостерігалося вже кілька місяців. Як тільки Нацбанк стане основним його покупцем на безготівковому ринку, як це було влітку, він зможе на власний розсуд змінювати курс купівлі.
"Цілком імовірне повторення сценарію 2005 року, коли за два тижні вартість американської валюти впала з 5,3 до 5,05 грн/дол.", - припустив в. о. начальника департаменту управління ризиками VAB Банк Олександр Омельченко. На сьогоднішній день експерти допускають два сценарії розвитку ситуації на валютному ринку. Відповідно до першого нацвалюту зміцнять уже в середині січня 2008 р. - після новорічних свят торги на міжбанку проходять в'яло через повільне розгойдування ринку, і не спостерігається істотного попиту на ВКВ. За другим сценарієм - ревальвація відбудеться в середині травня або на початку червня, коли звичайна пропозиція долара починає стабільно на кожних торгах перевищувати попит на нього.
Крім того, фінансисти очікують, що новий уряд підтримає зміну політики НБУ, на яку сьогодні ніяк не може зважитися регулятор. "Ми допускаємо, що Нацбанк протягом наступного року вживе заходів щодо підвищення гнучкості обмінного курсу з поступовим переходом в 2009-2010 р. до режиму інфляційного таргетування, при якому головною метою політики центробанку є підтримка низького рівня інфляції", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
"Для обмеження темпів інфляції, НБУ також стане жорстко контролювати темпи зростання грошової маси в країні і процентні ставки по ресурсах, що дозволить регулювати макроекономічні процеси", - доповнив колегу Ерік Найман.
Тиск на апарат головного банку України буде помірним. Експерти впевнені, що Володимир Стельмах не даремно склав депутатські повноваження - він одержав гарантії недоторканності на майбутнє, а тому залишиться на своїй посаді.
"Навряд чи відбудуться ротації і в правлінні НБУ, а також команді топ-менеджерів центробанку", - підкреслив Олександр Омельченко. Перестановки передбачаються лише в головному дорадчому органі.
"Вплив політичних сил на діяльність, здійснювану Нацбанком, може реалізовуватися через зміни в складі ради НБУ, що приймає директиви, обов'язкові для виконання Нацбанком", - розповів директор казначейства ТОВ "Комерційний банк "Дельта" Віталій Масюра. Втім, згідно з нинішніми прогнозами, корективи в нацбанківській раді можуть дозріти не раніше лютого-березня 2008 р.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас