Експерт РЄ: Україна зробила крок назад в боротьбі з відмиванням грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт РЄ: Україна зробила крок назад в боротьбі з відмиванням грошей

Казна та Політика
191
Україна зробила крок назад у боротьбі з відмиванням грошей, не зумівши ввести в дію нову, розроблену за європейськими принципами редакцію закону про попередження і протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, вважає експерт Ради Європи Пшемислав Мусялковскі.
Відзначивши, що чинний в Україні з 2003 року закон про боротьбу з відмиванням грошей має серйозні недоліки, він нагадав: "За допомогою європейських експертів була розроблена нова редакція закону. Однак він був прийнятий нелегітимною Верховною Радою, іншими словами, законної сили не має".
"Крім того, на останніх етапах розробки найбільш принципові пункти з тексту закону зникли. Так що зараз ми зробили крок назад і вся основна робота в цьому напрямку нас ще тільки чекає", - підкреслив експерт, що є менеджером проекту Єврокомісії і РЄ з надання Україні технічної допомоги в боротьбі з відмиванням грошей (MOLI-UA-2).
За його словами, основним завданням залишається приведення українського законодавства у відповідність із європейськими стандартами.
Із практичної точки зору, додав експерт, Україна повинна сконцентруватися на підвищенні рівня кваліфікації всіх осіб, що беруть участь у боротьбі з відмиванням грошей, і створенні відповідної інфраструктури.
Особливої уваги вимагає підготовка співробітників правоохоронних органів, насамперед - суддів. "Той факт, що підвищення кваліфікації українських суддів не враховує всього того досвіду, що напрацювала європейська юриспруденція за останні 20 років саме в справі боротьби з відмиванням грошей (а це галузь, що найбільш динамічно розвивається), створює додаткові ризики. Причому не тільки для України", - підкреслив експерт.
При цьому він відзначив роботу Державного комітету фінансового моніторингу України, що створив міжнародний центр для навчання фахівців у сфері боротьби з відмиванням грошей.
"Аналогічні центри існують лише в лічених країнах Європи. Підготувати людей, які не будуть перевантажувати всю міжнародну систему реагування помилковими сигналами тривоги, а виявляться в стані виявляти, розпізнавати і попереджати злочинні транзакції, не так-то просто", - відзначив Пшемислав Мусялковскі.
Докладніше читайте в статті Оксани Приходько "Боротьба з відмиванням грошей: європейський досвід для України" у свіжому номері "ДТ".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас