Цифра року - 100 дол. за барель нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цифра року - 100 дол. за барель нафти

Енергетика
424
Ця позначка в минулому році так і не була досягнута, хоча в 2007 році ціни на нафту виросли в 1,6-1,7 рази, і в значній мірі це було обумовлено геополітичною напруженістю. Абсолютного рекорду ціни на нафту, на думку експертів, можуть досягти вже в 2008 році.
21 листопада котирування ф'ючерсних контрактів на західнотехаську нафту (WTI) досягли рекордної позначки - $99,29 за барель. Тим часом на початку року мало хто очікував такого повороту подій. У січні ціни на нафту впали до мінімальної позначки за попередні півтора роки. Ціни на Brent опускалися до 50 дол. за барель, на російську Urals - ще нижче.
Однак зниження цін тривало недовго. Їхньому підйому сприяла ціла низка факторів, насамперед політичних. Зберігається нестабільність у країнах Близького Сходу - одного з основних нафтовидобувних регіонів світу.
У першому півріччі наростала напруженість у відносинах США і західних країн з Іраном (четвертим у світі експортером нафти), пов'язана з іранською ядерною програмою. Непроста обстановка і в Іраку, що загострилася останнім часом після початку бойових дій Туреччини проти курдських бойовиків. Атаки бойовиків на нафтову інфраструктуру Нігерії (восьмого у світі експортера нафти) привели до різкого скорочення постачання нафти із цієї країни (майже на 550 тис. барелів на добу).
Попит на паливо як і раніше пред'являють його основні споживачі - США і Китай. Навіть іпотечна криза в США, що змусила припускати уповільнення найбільшої у світі економіки, привела лише до короткострокової корекції цін. А після цього нафтові ціни обновили свої рекорди. Долар, що стрімко дешевшає, змушував основні нафтовидобувні країни компенсувати збільшення витрат підвищенням цін на паливо (з початку року відносно євро американська валюта подешевіла на 10%).
Втім, ціни на нафту поки не досягли свого абсолютного рекорду. За оцінкою BP Statistical Review of World Energy, максимальними ціни на нафту - з урахуванням інфляції - були в 60-х роках XIX століття під час нафтового буму в Пенсільванії. Тоді вони перевищували $104 за барель. Порівнянними із сьогоднішніми ціни були в 1980 році, на початку війни між Іраном та Іраком.
Побити абсолютний рекорд ціни на нафту можуть уже в наступному році. За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, в 2008 році збільшення попиту на нафту складе 2,1 млн барелів на добу, що на 200 тис. барелів вище від попереднього прогнозу.
Дмитро Ладигін
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас