Не купуйте сірі ялинки - вони з хімікатами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не купуйте сірі ялинки - вони з хімікатами

410
Купуючи хвою на стихійних ринках, вимагайте сертифікат, а щоб зелень простояла довше - поцукруйте її.
Головна ялинка столиці на Майдані Незалежності обіцяє бути барвистою і найвищою в країні - 35 метрів. За словами начальника ГУ культури Світлани Зоріної, можливо, цього року востаннє її зібрали з живих ялинок. Подумують над тим, щоб надалі ставити штучне дерево.
За тиждень до свят кияни щосили тягнуть ялинки в дім. Крім легальних ялинкових базарів, днями з'явилися стихійні. На проспекті Комарова біля проїзної частини з десятком маленьких сосен стоїть Наталя Петрівна - вона стверджує, що продає ялинки з Боярського району. Інші торговці самі не знають, звідки товар. Мовляв, вони всього лише реалізатори, але запевняють, що товар "не Чорнобильський". Про перевірку хвої на радіацію "нелегали" нічого не знають.
"Сільський голова дозволив людям ялинками підзаробити. У нього документи, напевно, є", - розповідає Наталя Петрівна. Маленька метрова сосонка в неї коштує 30 грн, вища - 50. На легальних ринках 1,5-метрове дерево обходиться в середньому в 70-100 грн. За ексклюзивну ялинку продавець Олександр просить аж 150 гривень. Пухнату красуню він зробив сам - просвердлив дірочки в очищеному стовбурі сосонки і закріпив у них соснові гілки.
Попит на "нелегальні" ялинки великий. Покупець Максим розповідає, офіс потрібно прикрашати, а ялинковий базар на Борщагівці ще не відкритий.
Підсипте цукру
Начальник відділу зелених насаджень "Київзеленбуду" Валентина Кияшко розповіла "Сьогодні", що ялинку треба обов'язково вибирати зелену - сіруватий або жовтуватий відтінок голок говорить про те, що її обробляли хімікатами. Щоб бути впевненим у радіаційній чистоті ялинки, Кияшко радить вимагати в продавців сертифікат, де повинно бути зазначено, звідки привезені деревця. "Можна купити дозиметр і перевіряти ялинки самому, але якщо є сертифікат, то можна бути спокійним", - говорить Кияшко.
Вдома ялинку варто поставити подалі від обігрівачів, а стовбур закріпити в цебрі зі зволоженим піском. У пісок також можна додати дві-три столові ложки цукру - така суміш допоможе ялинці довше втримувати голки. Кияшко радить також купувати не ялинку, а сосни - голки на ній протримаються довше.
Районні красуні
Незвичайне шоу сьогодні буде в Голосієві. О 17 годині запалять головну ялинку району в парку ім. Рильського. Розважати глядачів будуть 100 Дідів Морозов, запланований концерт і салют.
Більшість районних ялинок запалять о 16 годині. Наприклад, Дарницьку, котра стоїть в парку Воїнів-інтернаціоналістів (вул. Вербицького), Оболоньську, біля ст.м. "Мінська", Святошинську, біля кінотеатру "Лейпциг", Дніпровську, у парку "Перемога", Деснянську, біля кінотеатру "Флоренція", Печерську, біля кінотеатру "Зоряний". На Солом’янці запалять відразу дві ялинки - у парках Островського і "Відрадний". А в Шевченківському буде аж п'ять, головна - у парку Шевченка, інші - на Нивках, Дорогожичах, Софіївській площі, у парку Котляревського. Подільська красуня на Контрактовій площі заблищить о 20 годині.
Світлана Тучинська
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас