Де сніг і Йолопуккі... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де сніг і Йолопуккі...

354
Останнім часом усе більше українців воліють зустрічати Новий рік і Різдво в тісному сімейному колі, виїхавши за кордон. Ті ж, хто не має можливості вивезти свою дитину на новорічну ялинку в Австрію, Чехію або Фінляндію, задовольняються вітчизняними ранками з Дідом Морозом, віршами і подарунками. Але і в цьому випадку дітей очікує багато радості і веселощі, а батьків - маса турбот і чималі фінансові витрати
Це тільки в радянські часи громадянам, що мають дітей, видавалися безкоштовні новорічні подарунки і запрошення на святкові вистави по профспілковій лінії. З розпадом СРСР канули в Лету старі добрі традиції профспілкових заходів. Адже фабрики, шахти і заводи перейшли до приватних власників.
Відповідно турбота про проведення дозвілля "трудящих" стала справою рук самих "трудящих". Тому сьогодні за новорічну виставу в цирку, театрі, палацах культури або спорту батькам необхідно сплатити повну вартість заходу, що у великих містах України становить 150 - 200 грн. А ціна пристойного новорічного подарунка з солодощами коливається від 20 до 70 грн.
Як не дивно, тим, хто залишився працювати на державних підприємствах, ці дитячі задоволення обходяться ще дорожче. Оскільки щомісячні профспілкові виплати наприкінці року виливаються в чималу суму, за яку можна зводити дитину не на одну виставу і купити йому не одну коробку гарних шоколадних цукерок з іграшкою. От і виходить, що в кожному разі новорічне свято батькам обходиться недешево.
Незважаючи на це, у наш час ринкових відносин є і позитивні моменти. Серед них - можливість виїжджати з сім'єю на відпочинок за кордон. Нехай не так безперешкодно, як західні сусіди - чехи і поляки, а з обов'язковим одержанням візи, але все-таки така можливість у нас існує. Попит на подорожі постійно росте. Особливо це стосується січня, коли в наших громадян наступає ціла низка новорічних вихідних, а в школярів - канікули.
З 30 грудня до 8 січня великою популярністю користуються дитячі подорожі. Притім списки країн, у які українці бажають відправити на відпочинок своїх дітлахів, з кожним роком оновлюються.
"Якщо раніше співвітчизники разом з дітьми намагалися зустріти Новий рік переважно в теплих краях - Туреччини, Єгипті, на Мальті або Кіпрі, то сьогодні улюбленим місцем відпочинку в зимову пору року вважаються гірськолижні курорти України, Польщі, Словаччини, Чехії, Швейцарії та Австрії", - розповідає менеджер однієї з найбільших туристичних компаній України Анжела Грубницька.
І це не дивно. Адже переїзд серед зими в жаркі країни, на думку лікарів, може несприятливо позначитися на здоров'ї дитини, тому що зміна клімату здатна сильно послабити її імунітет. Тому, вважають медики, бажано зустрічати Новий рік у звичній для нас атмосфері зі снігом і морозами. Ну, а для тих, хто хоче надати дітям можливість зануритися в справжню новорічну казку, найкраще купити путівку в засніжену Фінляндію, звідки родом справжній Дід Мороз, або, як його ще називають фіни, Йолопуккі. Правда, дозволити собі подібну розкіш може поки ще не кожен українець. Оскільки за тижневий відпочинок у Фінляндії в наших турфірмах доводиться сплатити більше тисячі доларів.
Але за твердженням співвітчизників, що побували там, подорож того варта. Адже кращого подарунка дітям, ніж така феєрична поїздка, не знайти. Чого коштує можливість особисто поспілкуватися з справжнім Дідом Морозом та одержати від нього на пам'ять листівку з побажанням усього найкращого в Новому році!
До речі, ще один позитивний момент поїздки в цю північну країну - тамтешня державна монополія на алкоголь. А це значить, що у фінських супермаркетах не знайдеш спиртних напоїв міцніших від пива і сидру. Та й у спеціалізованих магазинах особам, молодшим 21 року, нізащо не продадуть горілку. До того ж святкування Нового року у фінів кардинально відрізняється від нашого. Там не влаштовують цілонічного застілля, а після вечірньої вечері відправляються кататися з гори на санках, висікають зі сніжних брил статуї, плавлять олов'яні підківки над багаттям для гадань. Не перешкода цьому і короткий світловий день. Оскільки багато гірськолижних і бігових трас освітлюються майже цілодобово.
І не лихо, що на вулиці тридцятиградусний мороз. Адже -30° в Україні з вологим кліматом і -30° у Фінляндії із сухим - це дві великі різниці. До того ж людям не дають змерзнути інтенсивні фізичні навантаження. А для особливо вибагливих туристів надається можливість спуститися в спеціальні підземні тунелі, де можна бігати на лижах або ковзанах, не відволікаючись на мороз, вітер, сніг і вечірній час доби.
Такий відпочинок безсумнівно принесе дітям значно більше користі, ніж сидіння вдома біля телевізора або за святковим столом. Правда, перед тим, як відправити дитину за кордон, батькам необхідно детально ознайомитися із програмою туру, щоб бути впевненими у тому, що їхнє чадо буде під постійним наглядом керівника групи. Також буде не зайвим перевірити в організатора виїзду дозвіл на здійснення поїздки, що видається Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту або його територіальним органом, і переконатися в точності термінів виїзду, що вказують у договорі, (повернення) групи, умов проживання і харчування дітей.
Найкраще, якщо все перераховане буде записано у ваучері на надання туристичних послуг. Останній може бути додатком до договору і, за законом, є "підставою і гарантією одержання туристом оплаченої послуги або комплексу послуг у суб'єкта туристичної діяльності, що надає зазначені послуги".
Олександра Тимощук
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас