В обіймах Шенгену — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В обіймах Шенгену

587
Три роки тому, обговорюючи в консульстві Посольства Угорської Республіки в Україні порядок одержання в'їзних віз в Угорщину, тоді (крім категорії "D") для українців ще безкоштовних, про Шенген розповідали як про перспективу.
Але от 21 грудня 2007-го вона стала реальністю, і Угорщина ввійшла в зону дії Шенгенської угоди разом з Польщею, Чехією, Словаччиною, Мальтою, Естонією, Латвією, Литвою, Словенією, що не так давно стали членами Євросоюзу. Хоч й обіцяний заздалегідь, такий новорічний подарунок все-таки спантеличив українських туроператорів.
З усіма питаннями вони прибули на брифінг до Посольства Угорської Республіки, що збігся за часом і з подією приємною - десятилітнім ювілеєм представництва Національного бюро з туризму Угорщини в Україні. Чия плідна робота, завдяки його керівникові Світлані Кабиш, неодноразово виводила бюро на перші місця за підсумками чергового туристичного року.
Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь, висловивши надію, що Шенген не стане перешкодою на шляху туристичних потоків в Угорщину з України, прямо з брифінгу відбув в Ужгород - на святкову церемонію з видачі перших дозволів. А співробітники консульства роз'ясняли прийдешні зміни, закликаючи зберігати спокій - які б труднощі не були, але з усіма справлялися.
- На наших обличчях втома, але гадаємо, що недарма, - відзначив провідний консул Шандор Алмаші. - До сьогоднішнього дня ми вже обробили на 4 тис. паспортів більше, ніж торік, а ще ж не кінець року...
Головне, на чому акцентувала увагу консул Крістіна Пужик - візовий збір для громадян України з 21 грудня 2007 р. складе 35 євро (в інших країнах - 60 євро). А з 1 січня 2008 року повинна набути чинності угода між Україною і ЄС про спрощений візовий режим, де також обумовлюється сума 35 євро. У цьому випадку важливе громадянство: українець, що звернувся за візою в угорське консульство навіть у Белграді, одержить візу за тими ж правилам, що й у Києві.
Крім того, угода припускає видачу безкоштовних віз. Наприклад, пенсіонерам, журналістам, близьким родичам тих, хто проживає на території держав-учасників Шенгенської угоди, особам з обмеженими можливостями і тим, хто їх супроводжує, членам офіційних делегацій, учням, студентам та аспірантам, що направляються на навчання за обміном, особам, що потребують термінового медичного лікування, учасникам міжнародних спортивних змагань та їх тренерам, масажистам, лікарям, etc., учасникам наукових і культурних заходів, водіям, які працюють на міжнародних перевезеннях, дітям до 18 років та особам до 21 року, що перебувають на утриманні.
Подані для одержання візи документи будуть розглядатися протягом 10 календарних днів (в окремих випадках, що вимагають надання додаткових документів, - до 30 днів). Термінова видача візи протягом трьох днів обійдеться у два рази дорожче - 70 євро.
Шенгенські візові і в'їзні правила стосуються терміну перебування, що не перевищує 90 днів. Більш довгострокове перебування регламентується власним законодавством кожної країни-учасниці Шенгенської угоди.
У якому випадку може бути відмовлено у візі? Якщо анкета заповнена неправильно, якщо в ній немає особистого підпису охочого одержати візу, якщо в паспорті немає вільних сторінок або він закінчується менше ніж за три місяці до дати повернення із країни, якщо подано фото шестимісячної давнини або відскановане з паспорта, якщо проїзний документ зіпсований.
Також важливо правильно вказати мету поїздки, адже Шенгенська зона, припускаючи вільне пересування всередині, підсилює контроль на кордонах. Буде потрібно підтвердження платоспроможності того, хто звернувся за візою, але співробітники консульства запевняють, що ця інформація залишиться конфіденційною.
Серед необхідних документів важливе значення приділяється медичній страховці (у випадку багаторазової візи, наприклад, її потрібно буде оформлювати перед кожним в'їздом). Страхові компанії, що мають ліцензію на видачу медичних страховок, найближчим часом пройдуть процедуру акредитації.
Звичайно, неприємно, коли знаходять причину для відмови у візі. Але якщо вже видадуть, привід радуватися буде подвійним: Шенгенська віза відкриває можливість відвідати не тільки Угорщину, але й інші країни своєї дії. Як говориться, сів на поїзд в Україні і доїхав аж до Лісабона...
Ірина Деркач
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас