Тимошенко ліквідує наслідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко ліквідує наслідки

Енергетика
209
Вчора Юлія Тимошенко здійснила свою першу робочу поїздку в статусі глави уряду. Вона відправилася в Донецьк, де провела зустріч із сім'ями гірників, що загинули в результаті вибухів на шахті імені Засядька, і нараду, присвячену питанням вугільної промисловості. Тимошенко розкритикувала роботу урядової комісії з ліквідації наслідків аварії, створеної при минулому уряді, і повідомила про створення нової.
Головною подією вчорашнього візиту прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в Донецьк стала зустріч із родичами загиблих у результаті трьох вибухів на шахті імені Засядька, де постраждали 272 людини і 106 загинуло (останній раз повідомляв про наслідки аварії 4 грудня). Зустріч повинна була відбутися в Палаці культури імені Горького. Однак, як з'ясувалося, шахтарям і родичам загиблих не повідомили точний час початку заходу. Зал був заповнений вже о 12.00. Щоб посадити всіх охочих, не вистачило навіть додаткових стільців, і близько ста чоловік залишилися стояти в проходах та біля вхідних дверей.
Поруч із вдовами шахтарів, яких можна було легко впізнати за чорними хустками на головах, у залі сиділи представники адміністрації шахти. Кілька десятків медиків пропонували охочим воду, таблетки валідолу і валеріанку. Через півтори години в залі стало задушливо. "Скільки нас будуть маринувати, мало було людям горя за ці 40 днів?!" - крикнула одна з жінок. Ще через десять хвилин увійшла Юлія Тимошенко.
Я прошу пресу вийти із залу, - повторила вона кілька разів. Журналісти почали мовчки підніматися зі своїх місць і йти до виходу. У цей час хтось звернувся до прем'єра із проханням "залишити їх у залі".
Ви хочете, щоб вони залишилися? - запитала Тимошенко в залу. - Так, так, - відповіли кілька людей. - Добре, - погодилася вона і, повернувшись до журналістів, які виходили, сказала: - Тоді поверніться до зали.
Люди зааплодували. Тимошенко завоювала аудиторію без зайвих зусиль.
Під оплески Юлія Тимошенко піднялася в президію, де вже знаходились міністр праці та соцполітики Людмила Денисова і генеральний директор орендного підприємства "Шахта імені Засядька" Юхим Зв’ягільський, який сидів до появи прем'єра з сумним виглядом. Побачивши Юлію Тимошенко, Зв’ягільський змінив вираз обличчя, швидко встав і теж почав аплодувати.
Ви ж чоловіки - коли входить прем'єр-міністр, треба вставати! - звернувся до залу Юхим Зв’ягільський.
Влада так мало зробила для людей, що вони мають право перед нею не вставати, - відрізала Юлія Тимошенко. Вона говорила російською мовою, чим ще більше схилила до себе зал.
У своєму виступі прем'єр-міністр заявила, що робота урядової комісії з ліквідації наслідків аварії на шахті імені Засядька не принесла результатів. "Я ознайомилася з актом про цю трагедію і нічого там не прочитала. Як такого акту, у якому повинні бути виявлені всі причини трагедії, не існує. У цих документах, крім опису факту вибухів, немає висновків про те, що ж сталося, не зазначені причини", - відзначила Тимошенко, додавши, що вважає причиною аварії порушення правил техніки безпеки. "Я хочу витягти на поверхню кожен факт, кожну деталь", - сказала вона.
Юлія Тимошенко заявила, що у зв'язку з недостатньою, на її погляд, ефективністю роботи урядової комісії, створеної колишнім прем'єр-міністром Віктором Януковичем, ініціює створення нової держкомісії з ліквідації наслідків аварії на шахті. До її складу увійдуть члени Кабінету міністрів, а очолить - перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. "Комісія нового складу залишиться тут, у Донецьку, щоб заново розібратися в причинах аварії", - сказала прем'єр, підкресливши, що члени комісії зустрінуться з кожною сім'єю загиблого або постраждалого шахтаря. На виконання цього завдання прем'єр відвела два дні - 24 і 25 грудня.
Незважаючи на всю критику на адресу вугільної галузі і шахти імені Засядька, вимагати її закриття прем'єр не має наміру. Про це вона повідомила на зустрічі із трудовим колективом шахти. "Незважаючи на серйозні порушення орендного договору, ми не можемо рубати із плеча. Необхідно ретельно розібратися і тільки після цього приймати якісь рішення", - заявила Тимошенко під схвальний гул та оплески гірників. "Говорить вона, звичайно, не завжди те, що треба, але зараз ми готові їй вірити", - сказав кореспонденту шахтар, який сидів поруч.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас