Юлія Тимошенко підняла індекс ПФТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко підняла індекс ПФТС

Фондовий ринок
334
Обрання прем'єр-міністром Юлії Тимошенко позитивно відбилося на головному індикаторі українського фондового ринку - індекс ПФТС минулого тижня виріс на 2,7%, або 42,57 пункту, до 1159,46 пунктів.
Обсяг торгів на ринку акцій у порівнянні з позаминулим тижнем зменшився на 81,65 млн грн, до 413,02 млн грн. Важливість призначення прем'єр-міністра для фондового ринку торговці цінними паперами пояснюють тим, що економічний розвиток тісно пов'язаний з політичною ситуацією в країні. Якщо індекс ПФТС у понеділок 17 грудня впав на 0,32%, то вже у вівторок після затвердження нового глави уряду цей показник виріс на 0,81%.
За словами аналітиків, більш значну реакцію фондовий ринок продемонструє, коли Кабмін Юлії Тимошенко оприлюднить програму дій. Старший трейдер ІК Foyil Securities Вадим Самар відзначає активний інтерес, який відновився, до енергогенерируючих компаній (зростання ціни покупки акцій "Западенерго" склав 1,37%, "Центренерго" - 3,38%) і "блакитним фішкам": акції "Укрнaфти" подорожчали на 5,43%, Укрсоцбанку - на 4,23%, концерну "Стирол" - на 4,13%, "Укртелекому" - на 3,52%, Нижнедніпровського трубного заводу - на 3,36%, "Донбасенерго" - на 2,22%, "Азовсталі" - на 2,17%. Зросли в ціні й акції харківського тракторного заводу ім. Орджонікідзе (на 120,55%), що викликано проведенням додаткової емісії акцій підприємства, у якій буде вигідно брати участь як акціонеру, викупивши акції за номіналом 0,25 грн при їх ринковій ціні 16 грн.
Серед ключових новин ринку заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв відзначає придбання Укринбанку (зростання на 0,63%) другим за величиною ізраїльським банком Hapoalim. За словами Мацуєва, на ринок також вплинули чутки про те, що Тимошенко готує реприватизацію "Лугансктепловозу" (падіння на 8,92%). "Але навіть якщо буде реприватизація, то за набагато кращими умовами для емітента", - впевнений він.
А визначення формату об'єднання гірничо-металургійних активів компанії System Capital Management і "Смарт-холдингу" викликало зростання акцій Південного ГЗКу - на 9,45%. За словами брокера ІК Concorde Capital Настасії Назаренко, великим попитом користувалися папери другого ешелону, зокрема, акції "Маріупольтяжмашу" (зростання на 6,28%), Маріупольського меткомбинату ім. Ілліча (на 9,42%), "Крименерго" (на 4,5%).
Вплинула на український ринок і ситуація на зовнішніх ринках. Серед світових новин трейдер ІК "Проспект Інвестментс" Богдан Вантух відзначив несподіване вливання Європейським центробанком в українську банківську систему $500 млрд із метою підвищення ліквідності фінансових ринків.
У зв'язку з тим, що нинішній тиждень останній в 2007 році, на українському ринку можна буде спостерігати передноворічне ралі, коли місцеві торговці проводять кептивні угоди заради збільшення обороту і місця в рейтингу ПФТС, стверджують учасники ринку. Так, Настасія Назаренко впевнена, що ситуація на українському ринку буде цілком залежати від дій місцевих гравців. "Хоча є надія, що під кінець року наберемо ще кілька відсотків", - прогнозує брокер. Денис Мацуєв вважає, що зростання буде викликано стабілізацією політичної ситуації в країні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас