ТОП-10 високооплачуваних українських спортсменів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-10 високооплачуваних українських спортсменів

435
Газета "Дело" склала рейтинг найбільш високооплачуваних українських спортсменів. Список очолив Андрій Шевченко, що заробив за 2007 рік 12,5 мільйона доларів.
Перша десятка найбільш високооплачуваних українських спортсменів заробляє гроші за кордоном. Очолює список форвард лондонського "Челсі" Андрій Шевченко, що незважаючи на провальний сезон в англійській Прем'єр-лізі, зміг утримати першу позицію. В 2007 році його прибутки склали шість мільйонів фунтів (12,5 мільйона доларів).
Йому значно поступається український боксер-чемпіон Володимир Кличко. Молодший із братів за два двобої цього року заробив 4 мільйони доларів. І замикає трійку лідерів уже екс-гравець NBA Віталій Потапенко, що, граючи за "Сакраменто", заробив 3,3 мільйони. Єдиною жінкою, що ввійшла в ТОП-10, стала перша ракетка України Олена Бондаренко, що на тенісних кортах світу заробила 450 тисяч доларів.
У світі по-іншому
У США і Європі заробітки спортсменів не становлять якого-небудь секрету для суспільства: ці дані відкрито публікуються в друкованих виданнях та Інтернеті.
В Україні ж дотепер прибутки спортивних зірок залишаються таємницею за сімома замками. У нашій країні заробітки спортсменів засекречуються не гірше, ніж архіви КДБ. Безумовно, на це є вагомі причини, і перша з них - це податки. Хоча більшість із них говорить, що не розголошення доходів прописане в умовах контракту.
Тому журналістам доводиться збирати інформацію про зарплати українських спортивних зірок з чуток і не завжди надійних джерел.
Найбільш "відкритим" видом спорту в Україні є теніс: завжди відомий призовий фонд турніру і його розподіл по сітці, на офіційних інтернет-сайтах доступна інформація про те, скільки тенісисти заробили за турнір, сезон, рік і кар'єру.
Бокс - найбільш "закритий"
На першому ж місці за "засекреченістю" іде, як не дивно, бокс. Навіть незважаючи на те, що призові двобої практично завжди перебувають на поверхні, скільки грошей відходить самому спортсменові - залишається тільки здогадуватися.…
Адже з виграного гонорару заробіток розподіляється між самим боксером, його командою (тренерами, лікарями, асистентами і т.д.), іноді оплачується оренда залу і навіть виділяються гроші на виробництво квитків. Скільки ж залишається переможцеві в таких випадках, не знають навіть найнаближеніші люди.
На другому місці йде футбол, керівництво українських клубів мовчить про зарплати своїх гравців. Відомі суми тільки тих футболістів, які переходять грати в іноземні клуби.
Росіяни багатші за українців
А якщо порівняти в цілому два рейтинги ТОП-10, то українцям до своїх сусідів ще дуже далеко. 31,4 мільйони проти 63 - вагома різниця. Хоча у футболі ніхто з російських футболістів навіть близько не зміг підійти до заробітків Андрія Шевченка. Найбільш фінансово забезпеченим футболістом Росії є гравець "Зеніта" Андрій Аршавін, що заробив 3 мільйони.
А от з боксом ситуація практично рівна. Так, найближчий суперник Володимира Кличка Султан Ібрагімов набоксував собі 4 мільйони. У списку російських мільйонерів перше місце забронював центровий баскетбольного клубу "Юта" Андрій Кириленко. За рік зірка NBA заробив 13,7 мільйона. Але головна причина великих зарплат росіян - це NHL. Адже в списку російських багатіїв левову частку займають саме хокеїсти. У першій десятці їх виявилося вісім! Українці в цьому плані сильно програють - в NHL наших усього двоє.
Америка поперед всіх
Найбільш високооплачувані спортсмени - традиційно американці. Добробут численних місцевих зірок насамперед забезпечують чотири кити спорту США: NBA (баскетбольна ліга), NFL (американський футбол), NHL (хокей) і MLB (бейсбол). Причому навіть гравці середнього рівня в цих змаганнях одержують дуже високі зарплати за європейськими мірками. Крім того, видатні американські спортсмени відмінно заробляють на гольфі і боксі. Однак кількість по-справжньому великих зірок у цих видах менша, ніж у командних іграх, таких як футбол, хокей, бейсбол або баскетбол. Десятка американців разом за рік заробила 386,7 мільйона доларів
Сороколєтова Ольга, Христюк Олесь
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас