Класична відмова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Класична відмова

Нерухомість
779
Будівництво котеджів під Києвом вступило у фазу архітектурної еволюції. На зміну класичному стилю з його колонами, балюстрадами і ліпниною приходять функціоналізм і модерн. Замовники та архітектори прагнуть позбутися від надмірностей, у результаті нові котеджі стають простішими і зручнішими.
Розвиток ринку заміської житлової нерухомості в Україні, як і в інших пострадянських країнах, почався з етапу "будувати з того, що є, і там, де вийде". Як результат - посередині приміських селищ, дачних кооперативів, а то і просто посередині поля стоять незграбні три- і чотириповерхові будинки.
Архітектурні майстерні виявилися затребуваними із середини 1990-х, коли почалося будівництво перших котеджних селищ, витриманих у єдиному стилі. У той же час власники великих будинків виявили, що обслуговувати такі будинки незручно і невигідно хоча б тому, що через непродумане планування і зовнішню обробку їх складно опалювати. До того ж поруч із новими будинками "старі" особняки виглядають, м'яко кажучи, невиграшно.
"Люди, що будували будинки вісім-десять років тому, зараз кусають лікті. Взяти хоча б Петропавловську Борщагівку або перші будинки в Конче-Заспі. Це величезні коробки, які будувалися без архітектора, на розсуд власників. Тепер вони розуміють, що все треба переробляти, але це практично неможливо", - говорить заступник директора компанії "Proxima" Андрій Перебийніс.
Разом з котеджними селищами в моду стали входити типові проекти. Зараз більшість приватних домоволодінь являють собою саме такі об'єкти, доповнені за бажанням замовників. Типове котеджне селище під Києвом являє собою акуратні ряди одноманітних дво-, рідше триповерхових будинків з "ламаними" дахами. Вони відрізняються один від одного тільки кольорами обробки, облицюванням цокольного або першого поверхів і набором тих самих "індивідуальних" побажань - в основному різноманітних прибудов.
Майже в кожному такому селищі можна зустріти один або кілька будинків у фахверковому стилі, що так і не прижився в нас.
Найбільш популярним залишається класичний стиль, вірніше, окремі його елементи - колони, портики, пілястри, балюстради та ін.
"Замовники називають це "класикою", але насправді це еклектика", - відзначає головний архітектор компанії "Техніко" Володимир Сьомін. Інші архітектори і зовсім називають такі будинки "кітчевими".
Втім, зараз, коли самі замовники почали розуміти невигідність зведення величезних палаців, класичні особняки стали рідкістю. Клієнти архітектурних бюро стали замовляти будинки менших розмірів, відмовляючись від усіляких надмірностей.
"Зараз є тенденція до зменшення площ. Якщо раніше, скучивши за простором, намагалися побудувати будинок побільше, то зараз уже зрозуміло, що для життя досить 200-250 кв. м. Комфортніше жити не в палаці, а в затишному будиночку. Два поверхи, іноді з мансардою для спальні і кабінету та цоколем із сауною або більярдом - такий типовий вид споруджуваних зараз будинків", - говорить Володимир Сьомін.
Такими "спрощеннями", до речі, київська котеджна забудова відрізняється від московської. "Українські будинки зараз ближчі до європейських за своєю функціональністю, а російські залишаються більш кітчевими. У Росії більше багатих людей, і архітектура приватних котеджів як і раніше тяжіє до класики. Російські будинки більш масштабні, монументальні", - відзначає Андрій Перебийніс.
Українські практичність і хазяйновитість, очевидно, взяли гору над нераціональною "показухою". Архітектура нових котеджів під Києвом - це суміш класичних елементів з модерном і функціоналізмом. Уже зараз легко відрізнити будинки, побудовані, наприклад, п'ять років тому, від тих, які зведені рік-два назад.
Справа в тому, що архітектори в останні роки ведуть уперту боротьбу зі смаками замовників, пропонуючи їм функціональні польські типові проекти або індивідуальні проекти в стилі модерн - будинки, максимально наближені за формою до куба, але з безліччю плавних ліній і мінімумом зовнішнього декору, у яких теплоізоляційні матеріали і штукатурка використовуються замість облицювальної цегли. Нові котеджі, дотримуючись світових тенденцій "звернення будинку до природи", обзавелися відкритими терасами з мезонінами і верандами.
Правда, розвиткові такого стилю, відзначають архітектори, заважає звичка домовласників будувати високі глухі паркани, через що "звернені до природи" житлові площі виявляються марними.
Якщо говорити про котеджні селища, то вони зараз в основному побудовані в змішаному стилі класики і модерну. Але смаки змінюються, і тепер у проектах будинків відмовилися від зайвих елементів, зокрема від веж, у яких розташовуються сходи - їх забрали усередину будинку. Крім того, будинки позбулися прибудов і надбудов, дахів зі складним профілем. У котеджних селищах багатосхилі дахи поступилися місцем дво- і чотирисхилим з мансардами або простим двосхилим, характерним для стилю шале, як, наприклад, у селищі "Альпійське село". До слова, практичному стилю "альпійських" будинків стали наслідувати і приватні забудовники в Підгірцях, де розташовано селище.
У сучасному стилі оформлюються котеджі в селищі "Сонячна долина" - будинки позбавлені класичних елементів і чітко розділені на функціональні зони. "Ми забираємо із проектів всі ці башточки, прибудови, надбудови, які, по-перше, втратили актуальність, а по-друге, не мають ніякої практичної користі. Все це людям уже приїлося. З елементів класики залишилися виносні колони, лоджії, еркери, ламані дахи в декількох площинах і гострі дахи з убудованими мансардами або напівповерхами", - розповів головний інженер компанії "Європа" Сергій Тихонюк.
Будувати будинки за власним проектом в селищах можна, але його необхідно попередньо погодити з архітектором котеджного містечка, щоб будинок не вибивався із загальної концепції. Практику відведення цілих районів селища під індивідуальну забудову зараз почали в "Олімпік-парку".
Як альтернативу класиці, що приїлася, архітектори пропонують новий для України стиль - західноамериканське кантрі. Такі будинки також почали будувати в "Олімпік-парку".
Головна їхня особливість - видовжена форма будинку, криті тераси і два входи. Тобто в будинку можуть роздільно жити батьки і діти або господарі і гості. Але такі проекти, за словами пана Тихонюка, поки що не зацікавили замовників.
А от будинок у стилі модерн під Києвом знайти досить складно. Виконані в схожій стилістиці котеджі ми зустріли в Іванковичах, кілька таких об'єктів будуються і у селищі "Золоче". Втім, з огляду на те, що зараз замовники самі відмовляються від непотрібних елементів, архітектори прогнозують, що в нових селищах класики вже не буде.
"Майбутнє за модерном. Пройде п'ять років, і саме цей стиль буде домінувати в нас", - упевнений Андрій Перебийніс.
Богдан Лозовський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас