По чому зараз оренда житла? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По чому зараз оренда житла?

Нерухомість
3179
Єдине місце в країні, де орендні ставки активні, - Львів. За рік довгострокова оренда виросла там у ціні на 37%, короткострокова на час новорічних свят підстрибнула на 30%.
Єдине місце в країні, де орендні ставки активні, - Львів. За рік довготермінова оренда виросла там у ціні на 37%, короткотермінова на час новорічних свят підстрибнула на 30%.
Затишшя на ринку оренди, що спостерігалося із січня поточного року, припинилося в серпні. Наплив студентів, трудових мігрантів та інші фактори сприяли збільшенню попиту на орендоване житло у великих містах, що у свою чергу стало для орендодавців причиною підвищити ціни. Не знизився попит і у листопаді-грудні. За даними АН "Планета Оболонь", попит і ціни в листопаді продовжували рости. З охочих подивитися квартиру іноді навіть утворювалися черги.
"Орієнтуючись на підвищений попит, орендодавці нерідко підвищували ціни навіть за тими договорами, які вони підписали не дуже давно", - підкреслили в агентстві. Незважаючи на таку активізацію ринку в останні місяці, цього року вартість оренди росла не так інтенсивно, як у попередньому. В 2006 році, за підсумковими даними Міністерства економіки України, оренда подорожчала чи не на 50%. Втім, в 2006 році і "вторинна" нерухомість підстрибнула в ціні більш ніж на 60%.
Не вплинули на ринок оренди і рейди податківців, які намагалися змусити "нечесних" орендодавців платити податки. Відповідно до Закону "Про податки на доходи фізичних осіб", податок з доходу, отриманого від здачі житла в оренду, нараховується за ставкою 15%
В 2008 році, за прогнозами опитаних "Деньгами" експертів, ринок оренди буде поводитися так само, як і в 2007-му. Тобто після Нового року та аж до кінця літа на ринку, швидше за все, буде затишшя: існує ймовірність того, що орендні ставки якщо не знизяться, то, принаймні, не будуть підвищуватися до початку навчального року. Точно прогнозувати, наскільки подорожчають або подешевшають орендовані апартаменти за 2008 рік, не береться ніхто. Цілком імовірно, що в наступному році оренда квартир все-таки подорожчає на відсоток інфляції - тобто приблизно на 15%.
Столиця
За підрахунками експертів ринку нерухомості, за рік вартість оренди квартир у Києві зросла на 15-20%. Сьогодні, як стверджують ріелтори, на те, щоб зняти однокімнатну квартиру у віддаленому районі столиці, буде потрібно не менше $450 на місяць плюс витрати на комунальні платежі. Ще в серпні за такі квартири власники просили приблизно $400 на місяць. Експерти пояснюють подорожчання попитом, що зростає, зокрема, на однокімнатні квартири. Незважаючи на те, що потенційні квартиронаймачі атакують агентства нерухомості з бажанням зняти житло менше ніж за $500 на місяць, лише деяким це вдається - вибір "дешевих метрів" невеликий. Ті, хто готовий платити побільше, мають і більше шансів знайти квартиру в нормальному стані та у районі з гарною транспортною розв'язкою.
Варто відзначити, що сьогодні різниця у вартості знімання одно- і двокімнатної квартир не надто велика. Наприклад, на Оболоні середня ціна оренди "одинички" становить $500-600 на місяць. "Двійка" ж буде коштувати $600-800.
Відносна дорожнеча оренди однокімнатних квартир, особливо в наближених до центру районах, пояснюється і тим, що там власники житла все частіше воліють здавати квартири на добу, а не на тривалий термін. Мовляв, короткотермінова здача приносить великий прибуток. Приміром, у Шевченківському районі столиці довготермінова оренда квартири буде коштувати від $700 на місяць, за добу просять приблизно $40.
Тобто, за 10 днів квартировласник одержує $400, а при вдало сформованих обставинах - коли квартира буде зайнята всі 30 днів - власник заробить $1200. Однак не варто переоцінювати. По-перше, навряд чи житло буде зніматися постійно, по-друге, при добовій оренді більше ризиків, що майно буде зіпсоване, вкрадене та інше. "Деньги" вже неодноразово писали про те, що добова здача квартири в оренду приносить гарний прибуток, якщо в орендодавця є кілька квартир і вони всі здаються подобово. Одну простіше і вигідніше здавати на тривалий час. Що стосується добових тарифів, то в Києві вони практично незмінні: від $30 на добу на околицях до $200-300 у центрі.
Регіони
У регіонах, також як і у столиці, попит на орендовані квартири і їх вартість почали рости в серпні. Тоді буквально за пару місяців величина орендних ставок збільшилася на 15%. Ріелтори, з якими наприкінці літа розмовляли "Деньги", не заперечували, що ціни завищені, і прогнозували стабілізацію або навіть зниження ставок вже з листопада. Мовляв, охочих зняти житло буде менше. Переглядаючи періодично пропозиції оренди, "Деньги" прийшли до висновку, що частково ці прогнози виправдалися.
Особливого зниження не помітно, але, принаймні, зростання цін на оренду у великих містах, починаючи з жовтня, теж не спостерігалося. За підсумками року оренда в регіонах подорожчала в середньому на 10-20%. Щоправда, подекуди подорожчання помітніше - у Львові вартість оренди зросла в середньому на 37%. Це найбільше в Україні збільшення вартості довготермінової оренди. Якщо в серпні-вересні у віддалених від центру районах "одинички" здавали за $150-170 на місяць, а в центрі - від $200, то сьогодні вдалині від центру однокімнатні квартири пропонують за $160-200, у центрі - за $350. Звичайно, можна і в центральних районах знайти квартиру за $200, але, як правило, таке житло буде не в найкращому стані: на першому поверсі і без води. Ріелтори, як звичайно, пояснюють зростання цін недостатньою кількістю в місті якісного житла.
Окремої уваги заслуговує добова оренда квартир у Львові. Справа в тому, що в переддень Нового року квартировласники активно підвищують ціни. Якщо торік у цей період вартість квартир піднімалася на $10-25, то зараз орендодавці не соромляться просити на $20-50 (у середньому на 30%) більше, ніж у звичайний час. Охочих зустріти Новий рік у місті Лева і готових викласти за добу $50-200 достятньо. Як повідомляють у місцевих агентствах нерухомості, попит на квартири сильно зріс у порівнянні з початком року і навіть із торішніми зимовими святами. Говорять навіть, що попит на 30% перевищує пропозицію. Чим і скористалися власники житла.
Наплив туристів на Новий рік у Львів можна пояснити тим, що новорічні тури за кордон цього року дуже дорогі, а декілька традиційно недорогих "гірськолижних" країн - Польща, Чехія, Угорщина та інші - переходять на шенгенські візи. Тому якийсь час туркомпанії не занадто охоче працювали із цими напрямками.
Перенесемося на схід країни. Зняти однокімнатну квартиру на околиці Донецька можна за $150. Проте, як відзначають в АН "Діна", таких пропозицій дуже мало. Середня ж вартість оренди в Донецьку становить $200 на околиці і не менше $250 у центральних районах. Варто відзначити, що на початку року зняти квартиру на околиці міста можна було за $170 на місяць, а в близьких до центру районах - мінімум за $200. Тобто за рік оренда квартир у Донецьку подорожчала на 17-20%. Добова оренда тут обійдеться приблизно в $20-60 за однокімнатну квартиру.
У першій столиці України - Харкові - оренда квартири, за київськими мірками, дуже недорога. Наприклад, у центральних районах орендувати "одиничку" можна за $150-300 на місяць. Це на 17-33% дорожче, ніж на початку року. Звичайно, у місті є пропозиції і солідніші - $500-600 на місяць. У спальних районах міста середня вартість оренди однокімнатної квартири, так само як і на початку року, становить $100 на місяць. Дешева в Харкові і короткотермінова оренда: досить часто можна зустріти оголошення із ціною 40 грн.
У Дніпропетровську оренда квартир за рік подорожчала приблизно на 10-20%. І сьогодні зняти однокімнатну квартиру на околиці міста можна за $80-300 на місяць. Але, як правило, житло за $80 на місяць буде або зовсім "убите", до того ж у районі з поганим транспортним сполученням, або без меблів. У центрі міста оренда коштує в середньому $300-500 на місяць. Доба проживання в цьому місті обійдеться в $20-40.
Подорожчала на 17-20% оренда житла і в Одесі. Особливо в нових мікрорайонах, а також у будинках з видом на море. За словами менеджера представництва московської компанії в Одесі Андрія, йому ледь вдалося орендувати двокімнатну квартиру за $500. Раніше він платив $250 на місяць. Втім, у центрі міста і зараз можна знайти житло за $250. Однак, як правило, охочих оселитися у квартирі, що належить до дуже старого житлового фонду, не так вже багато. Оренда "одиничок" коштує практично стільки ж, скільки і "двійок", - $300-500 щомісяця. У районі Аркадії VIP-апартаменти обійдуться в $1500, а на Дерибасівській можуть попросити і $2000 на місяць.
Тарас Маленький, провідний спеціаліст департаменту комплексного страхування АСК "ІНГО Україна":
- Орендодавець зацікавлений у цілості свого майна, захисті себе від випадкових неприємностей і непередбачених витрат. Одним з найбільш популярних методів захисту від таких ризиків є страхування. Звичайно, страхові компанії обережно ставляться до страхування квартир, які здаються в оренду, за винятком випадків, коли між орендодавцем та орендарем існують офіційні договірні відносини на тривалий період (більш ніж на 6 місяців). Страхові тарифи при страхуванні орендованих квартир, як правило, вищі від звичайних на 15% і залежать від стану квартири, її вартості, обраних умов страхування та інших факторів. Діапазон тарифів - від 0,24% до 0,76% страхової суми.
Звичайно, орендодавця також дуже цікавить страхування відповідальності перед третіми особами (наприклад, сусідами у будинку). Цей вид страхування звичайно є бонусом до програми страхування майна та окремо не продається. Приймаючи рішення щодо страхування, страховик звертає увагу на стан (у першу чергу комунікацій), місцезнаходження квартири та сусідніх приміщень (наприклад, під квартирою розташований магазин, у якому продаються ювелірні вироби) та інші фактори. Як і при страхуванні орендованих приміщень, страхові тарифи при страхуванні відповідальності перед третіми особами, як правило, вищі на 15%. Діапазон тарифів - 0,32-0,71% ліміту відповідальності.
По чому доба?
Приблизна ціна оренди однокімнатної квартири за добу, $
По чому зняти?
Вартість тривалої оренди однокімнатної квартири, $ на місяць
ОТЖЕ:
За 2007 рік орендоване житло виросло в ціні на 15-20%. Приблизно на стільки ж воно може подорожчати і в 2008 році.
Затишшя на ринку оренди, що спостерігалося із січня поточного року, припинилося в серпні. (Ще про те, як дорожчала оренда, див. "Деньги" № 39, від 4 жовтня 2007 року, доступно на www.dengi-ua.com.) Наплив студентів, трудових мігрантів та інші фактори сприяли збільшенню попиту на орендоване житло у великих містах, що у свою чергу стало для орендодавців причиною підвищити ціни. Не знизився попит і у листопаді-грудні. За даними АН "Планета Оболонь", попит і ціни в листопаді продовжували рости. З охочих подивитися квартиру іноді навіть утворювалися черги.
"Орієнтуючись на підвищений попит, орендодавці нерідко підвищували ціни навіть за тими договорами, які вони підписали не дуже давно", - підкреслили в агентстві. Незважаючи на таку активізацію ринку в останні місяці, цього року вартість оренди росла не так інтенсивно, як у попередньому. В 2006 році, за підсумковими даними Міністерства економіки України, оренда подорожчала чи не на 50%. Втім, в 2006 році і "вторинна" нерухомість підстрибнула в ціні більш ніж на 60%.
Не вплинули на ринок оренди і рейди податківців, які намагалися змусити "нечесних" орендодавців платити податки. Відповідно до Закону "Про податки на доходи фізичних осіб", податок з доходу, отриманого від здачі житла в оренду, нараховується за ставкою 15%
В 2008 році, за прогнозами опитаних "Деньгами" експертів, ринок оренди буде поводитися так само, як і в 2007-му. Тобто після Нового року та аж до кінця літа на ринку, швидше за все, буде затишшя: існує ймовірність того, що орендні ставки якщо не знизяться, то, принаймні, не будуть підвищуватися до початку навчального року. Точно прогнозувати, наскільки подорожчають або подешевшають орендовані апартаменти за 2008 рік, не береться ніхто. Цілком імовірно, що в наступному році оренда квартир все-таки подорожчає на відсоток інфляції - тобто приблизно на 15%.
Столиця
За підрахунками експертів ринку нерухомості, за рік вартість оренди квартир у Києві виросла на 15-20%. Сьогодні, як стверджують ріелтори, на те, щоб зняти однокімнатну квартиру у віддаленому районі столиці, буде потрібно не менше $450 на місяць плюс витрати на комунальні платежі. Ще в серпні за такі квартири власники просили приблизно $400 на місяць. Експерти пояснюють подорожчання попитом, що зростає, зокрема, на однокімнатні квартири. Незважаючи на те, що потенційні квартиронаймачі атакують агентства нерухомості з бажанням зняти житло менше ніж за $500 на місяць, лише деяким це вдається - вибір "дешевих метрів" невеликий. Ті, хто готовий платити побільше, мають і більше шансів знайти квартиру в нормальному стані та у районі з гарною транспортною розв'язкою.
Варто відзначити, що сьогодні різниця у вартості знімання одно- і двокімнатної квартир не надто велика. Наприклад, на Оболоні середня ціна оренди "одинички" становить $500-600 на місяць. "Двійка" же буде коштувати $600-800.
Відносна дорожнеча оренди однокімнатних квартир, особливо в наближених до центру районах, пояснюється і тим, що там власники житла все частіше воліють здавати квартири на добу, а не на тривалий термін. Мовляв, короткострокова здача приносить великий прибуток. Приміром, у Шевченківському районі столиці довгострокова оренда квартири буде коштувати від $700 на місяць, за добу просять приблизно $40.
Тобто, за 10 днів квартировласник одержує $400, а при вдало сформованих обставинах - коли квартира буде зайнята всі 30 днів - власник заробить $1200. Однак не варто переоцінювати. По-перше, навряд чи житло буде зніматися постійно, по-друге, при добовій оренді більше ризиків, що майно буде зіпсоване, вкрадене та інше. "Деньги" уже неодноразово писали про те, що добова здача квартири в оренду приносить гарний прибуток, якщо в орендодавця є кілька квартир і вони всі здаються подобово. Одну простіше і вигідніше здавати на тривалий час. Що стосується добових тарифів, то в Києві вони практично незмінні: від $30 на добу на околицях до $200-300 у центрі.
Регіони
У регіонах, також як і у столиці, попит на орендовані квартири і їхня вартість почали рости в серпні. Тоді буквально за пару місяців величина орендних ставок збільшилася на 15%. Ріелтори, з якими наприкінці літа розмовляли "Деньги", не заперечували, що ціни завищені, і прогнозували стабілізацію або навіть зниження ставок уже з листопада. Мовляв, охочих зняти житло буде менше. Переглядаючи періодично пропозиції оренди, "Деньги" прийшли до висновку, що частково ці прогнози виправдалися.
Особливого зниження не помітно, але, принаймні, зростання цін на оренду у великих містах, починаючи з жовтня, теж не спостерігалося. За підсумками року оренда в регіонах подорожчала в середньому на 10-20%. Правда, подекуди подорожчання помітніше - у Львові вартість оренди виросла в середньому на 37%. Це найбільше по Україні збільшення вартості довгострокової оренди. Якщо в серпні-вересні у віддалених від центру районах "одинички" здавали по $150-170 на місяць, а в центрі - від $200, то сьогодні вдалині від центру однокімнатні квартири пропонують за $160-200, у центрі - за $350. Звичайно, можна і в центральних районах знайти квартиру за $200, але, як правило, таке житло буде не в кращому стані: на першому поверсі і без води. Ріелтори, як звичайно, пояснюють зростання цін недостатньою кількістю в місті якісного житла.
Окремої уваги заслуговує добова оренда квартир у Львові. Справа в тому, що в переддень Нового року квартировласники активно підвищують ціни. Якщо торік у цей період вартість квартир піднімалася на $10-25, то зараз орендодавці не соромляться проситина $20-50 (у середньому на 30%) більше, ніж у звичайний час. Охочих зустріти Новий рік у місті Лева і готових викласти за добу $50-200 досить. Як повідомляють у місцевих агентствах нерухомості, попит на квартири сильно зріс у порівнянні з початком року і навіть із торішніми зимовими святами. Говорять навіть, що попит на 30% перевищує пропозицію. Чим і скористалися власники житла.
Наплив туристів на Новий рік у Львів можна пояснити тим, що новорічні тури за кордон цього року дуже дорогі, а декілька традиційно недорогих "гірськолижних" країн - Польща, Чехія, Угорщина та інші - переходять на шенгенські візи. Тому якийсь час туркомпанії не занадто охоче працювали із цими напрямками.
Перенесемося на схід країни. Зняти однокімнатну квартиру на околиці Донецька можна за $150. Проте, як відзначають в АН "Діна", таких пропозицій дуже мало. Середня ж вартість оренди в Донецьку становить $200 на околиці і не менше $250 у центральних районах. Варто відзначити, що на початку року зняти квартиру на околиці міста можна було за $170 на місяць, а в близьких до центру районах - мінімум за $200. Тобто за рік оренда квартир у Донецьку подорожчала на 17-20%. Добова оренда тут обійдеться приблизно в $20-60 за однокімнатну квартиру.
У першій столиці України - Харкові - оренда квартири, за київськими мірками, дуже недорога. Наприклад, у центральних районах орендувати "одиничку" можна за $150-300 на місяць. Це на 17-33% дорожче, ніж на початку року. Звичайно, у місті є пропозиції і солідніші - $500-600 на місяць. У спальних районах міста середня вартість оренди однокімнатної квартири, так само як і на початку року, становить $100 на місяць. Дешева в Харкові і короткострокова оренда: досить часто можна зустріти оголошення із ціною 40 грн.
У Дніпропетровську оренда квартир за рік подорожчала приблизно на 10-20%. І сьогодні зняти однокімнатну квартиру на околиці міста можна за $80-300 на місяць. Але, як правило, житло за $80 на місяць буде або зовсім "убите", до того ж у районі з поганим транспортним сполученням, або без меблів. У центрі міста оренда коштує в середньому $300-500 на місяць. Доба проживання в цьому місті обійдеться в $20-40.
Подорожчала на 17-20% оренда житла і в Одесі. Особливо в нових мікрорайонах, а також у будинках з видом на море. За словами менеджера представництва московської компанії в Одесі Андрія, йому ледь вдалося орендувати двокімнатну квартиру за $500. Раніше він платив $250 на місяць. Втім, у центрі міста і зараз можна знайти житло за $250. Однак, як правило, охочих оселитися у квартирі, що належить до дуже старого житлового фонду, не так вже багато. Оренда "одиничок" коштує практично стільки ж, скільки і "двійок", - $300-500 щомісяця. У районі Аркадії VIP-апартаменти обійдуться в $1500, а на Дерибасівській можуть попросити і $2000 на місяць.
Тарас Маленький, провідний спеціаліст департаменту комплексного страхування АСК "ІНГО Україна":
- Орендодавець зацікавлений у цілості свого майна, захисті себе від випадкових неприємностей і непередбачених витрат. Одним з найбільш популярних методів захисту від таких ризиків є страхування. Звичайно, страхові компанії обережно ставляться до страхування квартир, які здаються в оренду, за винятком випадків, коли між орендодавцем та орендарем існують офіційні договірні відносини на тривалий період (більш ніж на 6 місяців). Страхові тарифи при страхуванні орендованих квартир, як правило, вищі від звичайних на 15% і залежать від стану квартири, її вартості, обраних умов страхування та інших факторів. Діапазон тарифів - від 0,24% до 0,76% страхової суми.
Звичайно, орендодавця також дуже цікавить страхування відповідальності перед третіми особами (наприклад, сусідами по будинку). Даний вид страхування звичайно є бонусом до програми страхування майна та окремо не продається. Приймаючи рішення щодо страхування, страховик звертає увагу на стан (у першу чергу комунікацій), місцезнаходження квартири та сусідніх приміщень (наприклад, під квартирою розташований магазин, у якому продаються ювелірні вироби) та інші фактори. Як і при страхуванні орендованих приміщень, страхові тарифи при страхуванні відповідальності перед третіми особами, як правило, вищі на 15%. Діапазон тарифів - 0,32-0,71% ліміту відповідальності.
По чому доба?
Приблизна ціна оренди однокімнатної квартири за добу, $
По чому зняти?
Вартість тривалої оренди однокімнатної квартири, $ на місяць
ОТЖЕ:
За 2007 рік орендоване житло виросло в ціні на 15-20%. Приблизно на стільки ж воно може подорожчати і в 2008 році.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас