Ексклюзивне вино вигідно купувати за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ексклюзивне вино вигідно купувати за кордоном

238
Власна весільна подорож для генерального менеджера компанії Office Solutions Олега Ткаченка стала не тільки точкою відліку сімейного життя, але і лінією старту для нового захоплення - колекціонування вин
Трапилося це під впливом почуттів у Франції, на околицях Ліона, де пощастило насолодитися смаком вишуканих бургундських вин. "Зрозуміло, до цього в мене був досвід спілкування з вином, - розповідає Олег. - Але тоді була відсутня якась інтимність, романтична аура під час пиття". Після медового місяця зацікавлення переросло в захоплення. Керівник став не тільки збирати елітні марки "напою любові", але і придбав велику енциклопедію з виноробства. На сьогоднішній день у колекції Олега Ткаченка назбиралося більше 360 пляшок. Вони зберігаються вдома в невеликому підвалі на 17 квадратних метрах.
Не вино, а виноматеріал
Стелаж розрахований приблизно на 1700 пляшок. Серед експонатів є вина із Франції, Італії, Іспанії, Швейцарії, Аргентини, Чилі, Австралії, Нової Зеландії, країн Південної Африки. Зберігаються в підземеллі і напої держав, де виноробство не так розвинене. Це вина з Ізраїлю, Бразилії, Португалії, Румунії. Є в запаснику також кілька пляшок українського продукту - кримського каберне Качинської долини. "Я не фахівець в українських винах, - говорить він. - Кілька разів обпікався, купуючи не вино, а, скоріше, виноматеріал. Плюс - негативні статистичні дані по вітчизняному ринку не сприяють захопленню українським напоєм. Та і люди, причетні до виноробства, підтверджують, що в більшості випадків при виготовленні вина технологія не витримується".
Кожна покупка - тонкий розрахунок Поповнюється колекція на 80% за рахунок власних покупок. "З кожної закордонної поїздки намагаюся привезти дві-три пляшки вина, - ділиться Ткаченко. - Всі придбання, за рідкісним винятком, не є спонтанними. Попередньо пробую напій, порівнюю його смак із книжковим описом, спілкуюся з фахівцем. І тільки потім приймаю рішення. Вино вигідніше купувати за межами нашої країни. В Україні аналогічні марки коштують приблизно у два з половиною рази дорожче".
Інший варіант - замовити вино через друзів, що працюють у посольствах. Вони мають можливість безмитного провезення товарів. Крім того, знаючи про захоплення, напій Бахуса дарують друзі і знайомі. Це трапляється в середньому два-три рази на місяць. І, нарешті, нові види в колекції з'являються за рахунок відвідування винних бутіків. Благо, останнім часом вони стали з'являтися в Києві.
Як стверджує Олег, у нього немає наддорогих марок: "Є пара пляшок Chablis Grand Cru по 800 євро кожна, кілька французьких бургундських вин за ціною від 300 до 600 євро. Інші коштують у межах від 20 до 100 євро. Хотілося б мати ще парочку знаменитих Шато. Ці експонати коштують 1,5-2 тисячі євро. Згодом обов'язково куплю".
Всі цінителі вина - філософи
Не всі марки вина можна довго зберігати. Це стосується червоних сортів, виготовлених у країнах з підвищеною сонячною активністю - ПАР, Австралії, Новій Зеландії. Такі напої треба випити протягом двох років. "Щоб одержати максимальне задоволення від смаку напою, треба потримати його на язиці, дати пройтися по піднебінню, - розповідає Ткаченко. - Після чого випити. Вино при помірному споживанні змушує розслабитися, філософствувати. Робить людину м'якшою і спокійнішою". Сам цінитель напою дозволяє собі випити три-чотири рази на тиждень по 100-150 грам. Кількість залежить від приводу. Подобається запрошувати друзів і дегустувати різні марки.
За словами глави Office Solutions, колекціонування не є самоціллю. Він не прагне в такий спосіб досягти якихось результатів. "Для мене покупка вина пов'язана з певною подією в житті, - пояснює він. - З подорожжю, приємними відчуттями, що виникли при дегустації. З можливістю пізнати країну, історію виноробства. До всього іншого вино - гарна інвестиція. Цей хмільний напій є ліквідним товаром. Згодом він додає не тільки в якості, але і підвищується в ціні".
Рейтинг найкращих винних льохів світу
Журнал Guardian опублікував список місць, де можна спробувати найкраще у світі вино.
На першому місці виявився музей у замку Ротшильда (Франція) - там туристів пригостять найвишуканішими сортами бордо і проведуть екскурсію по виноградниках замка.
Друге місце зайняв каліфорнійський винний льох Robert Mondavi: мандрівники зможуть відправитися в "Ароматний тур" - тригодинну дегустацію американських вин і лікерів.
На третьому місці виявився Weingut - німецький центр виноробства, розташований у Вюрцбурзі, де гості спробують пряні баварські вина XIX століття.
Четверте місце зайняв Музей вина (Боні, Франція) - тут туристам покажуть тонкощі процесу виноробства і почастують бургундськими винами, виготовленими за технологією XV століття.
На п'ятому місці - винний ресторан Penfolds Magil в австралійському містечку Аделаїда: там відвідувачі зможуть спробувати новозеландські та австралійські вина багаторічної витримки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас