Комуністи і литвинівці не будуть брати участь у тіньовому Кабміні Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комуністи і литвинівці не будуть брати участь у тіньовому Кабміні Януковича

Казна та Політика
219
Лідери Блоку Литвина і Комуністичної партії України відмовилися від участі в роботі тіньового уряду, про намір створити якого вчора заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович.
Лідери Компартії і Блоку Литвина заявили, що не мають наміру брати участь у роботі альтернативного уряду. "Я категорично проти його створення", - сказав лідер КПУ Петро Симоненко.
"Крім розмов, у цьому тіньовому уряді нічого не буде", - упевнений лідер блоку свого імені Володимир Литвин.
У самій Партії регіонів, як повідомляє "Комерсант-Україна", також не всі згодні з необхідністю формування тіньового Кабміну. Зокрема регіонал Микола Комар, що раніше курирував у партії роботу із законодавчого забезпечення діяльності опозиції, повідомив, що виступає проти створення тіньового уряду.
"В українських реаліях він не буде ефективним і стане лише збудником безладдя", - сказав депутат, відзначивши, що керівні органи партії "ще не приймали яких-небудь рішень із цього приводу".
У числі тих, хто підтримує цю ідею, деякі члени колишнього уряду Януковича. "Опозиція повинна серйозно контролювати діяльність влади, а тіньовий уряд буде інструментом такого контролю", - заявив екс-міністр економіки Анатолій Кінах. При цьому він наполягає на необхідності формалізувати діяльність тіньового кабміну, зокрема затвердити регламент і структуру, що "дозволить розробляти альтернативний проект бюджету та альтернативні постанови уряду".
Тим часом екс-віце-прем'єр Володимир Рибак цієї думки не розділяє. Він заявив, що не вважає за можливе створення такої структури, а також виступає проти вживання терміна "тіньовий уряд".
На його думку, фракція повинна створити "віртуальне", не формалізоване об'єднання депутатів, за кожним з яких буде закріплений напрямок роботи, що відповідає міністрові або віце-прем'єрові. При цьому дана структура не буде взаємодіяти з Кабінетом міністрів. "Ми будемо генерувати ідеї і викладати їх у відкритий доступ. Якщо уряду буде потрібно - він сам їх візьме. А так, щоб спеціально вносити на їхній розгляд якісь напрацювання, - цього ми робити не збираємося", - сказав Рибак.
Нагадаємо, в історії України є прецедент роботи альтернативного уряду. У жовтні 1997 року з ініціативи Павла Лазаренка, відправленого у відставку з посади Прем'єр-міністра, був створений опозиційний кабінет міністрів, що очолила Юлія Тимошенко. Його діяльність припинилася в січні 1999 року, що стало результатом конфлікту Тимошенко і Лазаренка.
Учора Янукович заявив, що планує створити тіньовий уряд, до складу якого ввійдуть представники парламентської опозиції. "Ми розподілимо обов'язки між депутатами по кожному міністерству, по кожній галузі. Ми будемо моніторити ситуацію і пропонувати альтернативні рішення", - сказав він.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас