Мінпромполітики планує скасування ПДВ для хімічних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпромполітики планує скасування ПДВ для хімічних підприємств

Казна та Політика
124
Новий міністр промислової політики Володимир Новицький почав свою діяльність із голосної заяви - міністерство ініціює скасування ПДВ при продажі природного газу хімічним підприємствам. Прийняття відповідного законопроекту допоможе галузі впоратися з подорожчанням природного газу. Якщо цей документ затверджений не буде, хімікам залишиться сподіватися на прогнозоване експертами подорожчання добрив на світових ринках.
Учора глава Міністерства промислової політики Володимир Новицький заявив, що його відомство підтримає законопроект про скасування податку на додану вартість при продажі природного газу хімічним підприємствам. "Подорожчання газу цього року вплине на хімічну промисловість. Для того щоб мінімізувати втрати, ми введемо податкові пільги для хіміків", - пояснив пан Новицький. Щорічно українська хімічна промисловість споживає понад 8,3 млрд кубометрів природного газу. Найбільші підприємства галузі - "Дніпроазот", Одеський припортовий завод, "Сєвєродонецьке об'єднання 'Азот'", "Рівнеазот", "Азот" (Черкаси) і концерн "Стирол". Їхні спільні потужності дозволяють виробляти 8 млн т мінеральних добрив на суму 15 млрд грн на рік.
Ідея Мінпромполітики не нова. ПДВ на продаж природного газу хімічним підприємствам був скасований в 2004 році, але вже в наступному році податок повернули. У березні цього року Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект, у якому пропонується з 2008 року звільнити виробників азотних добрив від сплати ПДВ на природний газ і надати їм пільги на імпорт і придбання нового обладнання. Тоді Міністерство фінансів відмовилося погодити документ, заявивши, що в результаті його прийняття бюджет втратить значні надходження. На початку листопада Мінфін підтримав тодішній глава Мінпромполітики Анатолій Головко.
Самі хіміки вчора підтримали пропозицію пана Новицького, заявивши, що скасування ПДВ не вплине на обсяг бюджетних надходжень. "Нам однаково повертають податок на додану вартість, коли ми експортуємо продукцію. Тільки це відбувається із запізненням, що приводить до вимивання оборотних коштів та ускладнює нашу роботу", - відзначив прес-секретар "Стиролу" Володимир Корпій. "Оскільки законопроект підтримав глава профільного міністерства, можна розраховувати, що Верховна рада скасує ПДВ уже в січні", - вважають у прес-службі "Рівнеазоту".
Втім, на думку віце-президента Асоціації підприємств хімічної промисловості Петра Бурляєва, введення пільг все-таки знизить надходження в бюджет від збору податків на 450-470 млн грн. "Внесений у парламент законопроект припускає повне скасування ПДВ. А зараз податок повертається тільки з експортованої продукції, на яку припадає 85% виробництва", - пояснив пан Бурляєв.
Якщо законопроект все-таки не буде схвалений парламентом, то хімічним підприємствам прийдеться розраховувати лише на прогнозоване подорожчання їхньої продукції на зовнішніх ринках. Гендиректор угорської Magyar GT Янош Петефі вважає, що рентабельність роботи хімічних підприємств у наступному році не знизиться навіть незважаючи на збільшення ціни на природний газ. "На європейському ринку очікується підвищення вартості хімічних добрив на 40-45% - рівно на стільки підвищиться і ціна природного газу для Східної Європи. Для України ціна виросла тільки на 27%, тому українські виробники мають перевагу перед європейськими", - відзначає пан Петефі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас