Знову разом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову разом

Казна та Політика
329
Вчора відбулося перше засідання Кабінету міністрів на чолі із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Члени уряду пообіцяли підготувати протягом тижня проект держбюджету на 2008 рік і зайнятися оптимізацією роботи своїх відомств. Для цього прем'єр запропонувала міністрам подумати над пріоритетами у своїй діяльності. Робочий день нових міністрів почався рано вранці, а завершився ввечері фуршетом.
Юлія Тимошенко зібралася з духом
Вчора вранці на дверях кабінетів віце-прем'єрів були розвішані золочені таблички з їх іменами. Перший віце-прем'єр в уряді Юлії Тимошенко - Олександр Турчинов - зайняв кабінет першого віце-прем'єра в уряді Віктора Януковича Миколи Азарова, розташований поверхом нижче, прямо під кабінетом прем'єр-міністра. На сьомому поверсі в протилежному від кабінету прем'єра крилі будинку уряди оселилися міністр Кабінету міністрів Петро Крупко та віце-прем'єр Григорій Немиря, який буде займатися питаннями євроінтеграції. Він зайняв кабінет віце-прем'єра з питань аграрної політики Віктора Слаути.
До появи в Кабміні його нових представників працівники апарата купами звалювали у візки залишені колишніми господарями стопки документів. На деяких з них красувався великий гриф ДСК (для службового користування). Залишалося лише здогадуватись, скільки секретних документів піде в пункти прийому вторсировини.
Першим у будинок уряду, близько 8 годин ранку, прибув міністр фінансів Віктор Пинзеник. Він зізнався, що вже заходив у свій кабінет напередодні ввечері, після затвердження парламентом складу уряду. "Хотів зустріти попередника, першого віце-прем'єра Миколи Азарова, але не застав його", - зітхаючи сказав міністр, а на уточнююче питання відповів, що він не смутний, а просто хоче спати.
Юлія Тимошенко під'їхала до будинку Кабміну о 8.40. До машини відразу ж кинулися її журналісти, які очікували, відтіснивши Петра Крупко, який стояв з великим букетом білих троянд. Однак першим, до кого Тимошенко підійшла, був саме він. "Настрій гарний, я знаю, що з усіма викликами ми упораємося", - обернувшись до журналістів сказав прем'єр-міністр.
Юлія Тимошенко також поскаржилася на недосипання, пояснивши що напередодні працювала до трьох годин ночі. "І зараз приступаю до роботи, як говорять, без задніх ніг", - пожартувала вона і, опустивши очі, почала розглядати свої ноги.
За словами Тимошенко, перш за все вона має намір провести нараду з повернення внесків колишнього Ощадбанку СРСР. "Я маю твердий намір виконати зобов'язання перед людьми щодо повернення заощаджень", - з пафосом заявила вона.
Піднявшись на сьомий поверх, Юлія Тимошенко пройшла у свою приймальню, де її вже очікували Віктор Пинзеник, народний депутат Микола Сивульский і голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулей. Розцілувавшись із першими і потиснувши руку останньому, прем'єр-міністр направилася у свій кабінет. Вже у дверях вона на мить зупинилася, огляділася і, тричі перехрестившись, переступила поріг кабінету, що ще кілька днів тому належав Віктору Януковичу.
Перше засідання Кабінету міністрів під керівництвом нового прем'єр-міністра Юлії Тимошенко було заплановано на 15.00. При цьому здавалося, що журналісти більше чекали не Тимошенко, а Віктора Пинзеника. А питання до нього було одне - коли буде прийнятий держбюджет на 2008 рік. Тим часом міністру фінансів нема чого було повідомити представникам ЗМІ:
- Ми тільки вчора почали роботу над бюджетом, - відбивався він від нав'язливих питань.
- Що ви будете доповідати на засіданні? - не відставали журналісти. - Ситуацію навколо складання бюджету. Не бюджет, а ситуацію, - підкреслив міністр фінансів.
Пинзеник сказав, що держбюджет на 2008 рік планується прийняти до новорічних свят і що уряд Віктора Януковича залишив у головному фінансовому документі держави "дірку", що виявилася "значно більше" 30 млрд грн. Останні слова Пинзеник вимовив з важким подихом, даючи зрозуміти, що хотів би, нарешті, потрапити на засідання. Журналісти пропустили міністра і ринулися за ним вслід. У залі моментально стало тісно. У заторі, що утворився, застряг міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Він піднявся навшпиньки і став розглядати на телекамерах великий робочий стіл, за яким сиділи члени уряду на чолі з Юліою Тимошенко. "Юрій Віталійович, просимо вас, сюди", - заметушилися співробітники апарата уряду, показуючи Луценко дорогу в обхід.
Під час своєї вступної мови прем'єр-міністр Юлія Тимошенко жодного разу не сіла у своє крісло. Першою справою вона привітала міністрів із призначенням. "Коли я бачу обличчя людей, тих, що зібралися за цим столом, у мене виникає таке почуття, що ми нікуди і не йшли. Просто кілька років у цьому приміщенні перебували люди, які щось в Україні взяли, але тепер все, нарешті,все стало на свої місця", - сказала Тимошенко.
На відміну від свого попередника, Віктора Януковича, який свої вступні промови звичайно присвячував поточним проблемам у державі, Юлія Тимошенко вирішила познайомити присутніх з основними пунктами порядку денного, першим серед яких значилося питання прийняття держбюджету. "Сьогодні ми значну частину нашого часу присвятимо розробці алгоритму і порядку дій, щоб не пізніше ніж через тиждень подати проект нового бюджету", - заявила прем'єр.
Другий пункт порядку денного стосувався "доробки" програми "Український прорив: для людей, а не для політиків". Нагадаємо, цей документ є компіляцією виборчих програм БЮТ і блоку "Наша Україна-Народна самооборона". Третім пунктом порядку денного було визначення "п'яти пріоритетів" для роботи кожного міністерства. Після цього Юлія Тимошенко розкритикувала попередній уряд і заявила про необхідність провести "антикорупційний аудит" на рівні кожного міністерства. "Я хочу, щоб ми простежили, як витрачена кожна копійка, як був проведений кожний тендер, як був приватизований кожний об'єкт", - уточнила Тимошенко.
Коридори влади
Після виступу Юлії Тимошенко журналістів попросили вийти із залу. Практика ця традиційна - співробітники ЗМІ звичайно переміщаються або в прес-центр Кабінету міністрів, або вартують членів уряду в коридорі. Цього разу, очевидно, у зв'язку зі зміною глави прес-служби прем'єра (тепер цю посаду займає Марина Сорока) ситуацію вирішили змінити і попросили журналістів покинути будинок Кабміну взагалі. Багато хто так і зробили, частина ж перемістилася із сьомого поверху, де засідає уряд, на шостий, ближче до кабінету Олександра Турчинова. Через якийсь час один зі співробітників апарата Кабміну, помітивши там журналістів, пригрозив покликати працівників комендатури, у випадку якщо вони не підуть добровільно. Як відзначив один з журналістів, такого відношення до преси не було ні при одному прем'єрі за час президентства Віктора Ющенко, у тому числі Вікторі Януковича.
Пізніше співробітники прес-служби повідомили тим, хто все-таки не пішов, про деякі рішення, прийняті на засіданні, що тривало дві з половиною години: Микола Сивульский став главою КРУ, а керівником апарата прем'єр-міністра - Михайло Левинський.
Після закінчення засідання міністри спустилися на цокольний поверх, щоб у черговий раз відзначити своє призначення і перше засідання уряду. Чекати на них в урядових коридорах було безглуздо - годинник показували 17.45.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас