Грінспен: Провідна світова економіка сьогодні "близька до зупинки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Провідна світова економіка сьогодні "близька до зупинки"

Казна та Політика
346
Американській економіці загрожують одночасно спад та інфляція - вибухонебезпечна суміш, найстрашніший кошмар центральних банків, що носить ім'я "стагфляція".
В 1970-і роки, після нафтових криз вона вже привела до зльоту цін і рівня безробіття в індустріально розвинених країнах, нагадує французька Le Monde.
Слово "стагфляція" було вимовлено 16 грудня під час телевізійного інтерв'ю Алана Грінспена, колишнього голови Федеральної резервної системи (Fed): "Тривалий період спаду інфляції підходить до завершення. Ми поки ще не перебуваємо в ситуації стагфляції, але вже спостерігаємо її перші симптоми".
"Нас очікує період слабкого зростання або його відсутності, що супроводжується інфляцією, що росте", - сказав в інтерв'ю агентству Bloomberg економіст Morgan Stanley Іоахим Фелс. "Ціни зазнають утиску з боку країн з економікою, що розвивається, де видно значне економічне зростання, а монетарна політика має експансіоністський характер", - додає він.
Провідна світова економіка сьогодні "близька до зупинки", вважає Грінспен. У той же час перегрів китайської економіки приводить до збільшення цін на енергію і продукти харчування. За одинадцять місяців цього року споживчі ціни в США виросли на 4,3%. У листопаді зростання цін на товари склало 3,2%. Більш високий рівень інфляції спостерігався тільки в 1973 році.
Зростання американської економіки, що склало 4,9% у третьому кварталі, повинно, за прогнозами агентства Bloomberg, різко знизитися і в останні три місяці цього року скласти менше 1%.
За даними моніторингу громадської думки, оприлюдненими минулого тижня телеканалом ABC, 44% опитаних вважають, що економіка - головна проблема країни, для 37% такою проблемою є війна в Іраку.
За оцінкою Алана Грінспена, імовірність спаду становить 50%, однак економіст Citigroup Стівен Уітінг підкреслює, що "удароміцність американської економіки часто недооцінюють".
Споживання, що становить більше двох третин ВВП, не знижується, незважаючи на кризу нерухомості і скорочення видачі кредитів. Роздрібні продажі в листопаді зросли на 1,2%, а за дванадцять місяців - на 6,3%. Причина в тому, що на ринку праці спаду не спостерігається, і в цілому доходи американців збільшилися в листопаді приблизно на 0,5%.
У листопаді з'явилося 94 тисячі нових робочих місць, а в жовтні - 170 тисяч. Рівень безробіття залишається низьким і незмінним протягом трьох місяців - близько 4,7% працездатного населення.
Слабкий долар також сприяє експорту і конкурентноздатності американських товарів на внутрішньому ринку. Слабістю американської валюти почасти пояснюється зростання на 4,9% у третьому кварталі - найвище за останні чотири роки.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас