"Укртатнафта" звинуватила "Татнафту" у спробах дестабілізувати ситуацію навколо компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" звинуватила "Татнафту" у спробах дестабілізувати ситуацію навколо компанії

Фондовий ринок
213
АТ "Укртатнафта" звинуватила окремих посадових осіб ВАТ "Татнафта" у спробах дестабілізувати ситуацію навколо компанії шляхом поширення неправдивої інформації в ЗМІ, здійснення тиску на учасників ринку нафти і нафтопродуктів, а також використання методів політичного шантажу.
Про це повідомляє прес-служба компанії.
У зв'язку із цим компанія направила листи в органи держвлади України і РФ, а також учасникам ринку нафти і нафтопродуктів.
АТ "Укртатнафта" повідомляє, що окремі менеджери ВАТ "Татнафта" через осіб в органах управління АТ "Укртатнафта" здійснювали контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємства. З метою втримання контролю над підприємством зривалося проведення зборів акціонерів АТ "Укртатнафта" протягом 2006-2007 р., і в той же час підконтрольний менеджмент планомірно доводив підприємство до банкрутства. Тільки за серпень-вересень 2007 р. збитки склали 28 млн дол., планом на жовтень було передбачено одержання збитків у сумі 25 млн дол. - що значно перевищує витрати, пов'язані з переробкою нафти.
Зловживання службовим становищем і навмисне доведення підприємства до банкрутства є предметом розслідування в рамках кримінальної справи, порушеної Генеральною прокуратурою України. Доведення АТ "Укртатнафта" до банкрутства завдало б збитків не тільки Україні, але і Російській Федерації в особі Міністерства земельних і майнових відносин Республіки Татарстан", - говориться в тексті листа.
Компанія просить взяти дану оцінку того, що відбувається, до уваги при одержанні звернень від імені ВАТ "Татнафта". АТ "Укртатнафта" упевнена у своїй правовій позиції і готова захищати її в судах при одержанні позовів.
Відзначимо, що російські акціонери відмовилися брати участь у зборах акціонерів АТ "Укртатнафта" 17 грудня ц.р. Свою відмову від участі вони пояснили ситуацією, що склалася на підприємстві.
На думку російських акціонерів, Кременчуцький НПЗ захоплений на підставі сумнівних судових рішень, його акції перерозподілені, реєстр компанії перебуває в руках незаконного реєстратора, поставлена "Татнафтою" нафтова сировина на суму 455 млн дол. привласнена і не оплачена, за рахунок чого відбуваються угоди закупівлі нафти в третіх осіб за завищеною вартістю.
У зв'язку із цим, ВАТ "Татнафта" ухвалило рішення щодо необхідності звернення до міжнародних судів і 14 грудня ц.р. направило офіційні листи про початок досудової процедури, що передує подачі позовів.
Як повідомлялося, 19 жовтня відбулася зміна керівництва компанії "Укртатнафта". За рішенням суду її знову очолив Павло Овчаренко.
Після цього керівництво Республіки Татарстан і "Татнафти" звернулося до Президента і Кабінету міністрів України із проханням негайно втрутитися в ситуацію, що склалася навколо АТ "Укртатнафта". Крім того, компанія "Татнафта" припинила постачання нафти на Кременчуцький НПЗ.
Свою стурбованість ситуацією, що склалася на підприємстві, висловило і Міністерство закордонних справ Російської Федерації, заявивши, що будь-які протиправні і непродумані дії відносно російських інвесторів в Україні не сприяють поліпшенню інвестиційного клімату і не відповідають завданню поглиблення російсько-українських економічних зв'язків. У свою чергу Президент України Віктор Ющенко доручив Генеральній прокуратурі перевірити законність зміни керівництва НПЗ, а уряду тримати питання під контролем.
"Укртатнафта" - спільне російсько-українське підприємство, що проводить модернізацію та управління Кременчуцьким НПЗ. Раніше "Нафтогаз України" управляв 43,054% ЗАТ "Укртатнафта". Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану належало 28,778% акцій, "Татнафті" - 8,613% акцій, 18,3% акцій володіли Seagroup International і Amruz Trading (9,96% і 8,336% акцій, відповідно). При цьому українська сторона протягом декількох років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), близьким до "Татнафти".
Наприкінці травня 2007 р. ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" (м.Київ) списало з рахунків АБ "ІНГ банк Україна" 271,006 млн звичайних акцій "Укртатнафти", що становлять 18,296% статутного капіталу підприємства, на користь "Нафтогаз України".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас