Закон збереження стратегії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон збереження стратегії

Енергетика
302
Новий склад Кабінету міністрів не планує проводити різких змін в енергетичній політиці країни. Як розповіла учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, термінового перегляду газових угод з Росією не буде.
А глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявив, що має намір реалізувати ініціативу минулого уряду в частині зміни структури концерну "Укратомпром", а також різко наростити обсяг експорту електроенергії через систему аукціонів. Експерти відзначають, що всі заявлені плани нинішнього Кабміну в сфері енергетики ініційовані президентом Віктором Ющенком. Але надалі прогнозують посилення боротьби між секретаріатом президента і прем'єр-міністром за вплив на ПЕК.
Як розповів учора радник Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима, БЮТ пропонував секретаріату президента його кандидатуру на посаду міністра палива та енергетики. "Однак секретаріат президента наполіг на тому, щоб призначили Юрія Продана, хоча це була квота БЮТ. Якби я став міністром, я б взяв Юрія Продана заступником тільки з електроенергетики - це та галузь, у якій він добре розбирається", - пояснив Гудима.
Втім, експерти відзначають, що останнім часом пан Продан визначав політику секретаріату президента не тільки в енергетичній, але і в нафтогазовій сферах. "Юрій Продан останні півроку стояв фактично за всіма рішеннями РНБО щодо ПЕК. Можна сказати, що протягом півроку ця людина була головним ініціатором всієї критики енергетичних дій уряду, що виходить від секретаріату президента. Йому також належить ідея передати контроль за перебігом газових переговорів президентові", - говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
Цікаво, що, упустивши посаду глави Мінпаливенерго, БЮТ планує взяти реванш, призначивши свою креатуру на посаду глави НАК "Нафтогаз України". Учора народний депутат від БЮТ Микола Сивульський розповів, що кандидат на цю посаду вже визначений, і це "скоріше галузевик, ніж фінансист". Його колега Богдан Губський, що є співвласником трьох регіональних підприємств з газопостачання, прямо заявив: "Цю посаду ми не віддамо".
У Дмитра Фірташа є ще як мінімум рік. На початку грудня, будучи кандидатом у прем'єр-міністри, пані Тимошенко заявила, що ціна на газ для України на наступний рік завищена і повинна бути вже найближчим часом переглянута. Домогтися цього, на думку представників парламентської фракції БЮТ, можна, позбавивши "Газпром" можливості продавати газ, що транспортується через територію України, європейським споживачам або домовившись про передачу функції газового посередника RosUkrEnergo Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України".
За словами Юлії Тимошенко, ціни на газ, швидше за все, залишаться колишніми. "Ми за тиждень до нового року не станемо нічого терміново змінювати. Для початку треба розібратися в тому, як і що підписано, а потім уже вирішувати, що робити далі. Швидше за все, це буде процес, а зараз ми лише почнемо діалог. Одне точно можу сказати - в остаточному підсумку посередників у наших відносинах не буде", - розповіла Тимошенко. Цікаво, що те ж саме заявив і новий глава Мінпаливенерго Юрій Продан.
Як повідомило високопоставлене джерело у ВАТ "Газпром", в угодах, підписаних з Росією, передбачено, що якщо одна зі сторін планує розірвати їх, до неї будуть застосовані штрафні санкції, у результаті чого нова ціна газу буде "відсотків на 15-20 вищою від нинішньої". Продан цю інформацію коментувати відмовився.
Директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов вважає, що відмова від посередництва RosUkrEnergo може відбутися не раніше кінця наступного року. "Зміну EuralTransGas на RosUkrEnergo готували півроку - а це була всього лише зміна вивіски. Тут же мова йде про тотальну зміну форми постачання, а такі питання вимагають детальної проробки. Гадаю, що в Дмитра Фірташа є ще як мінімум рік, щоб попрацювати на українському ринку", - погоджується генеральний директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.
"Укратомпром" стане просто добувачем урану. Як розповів Продан, першими кроками нового уряду в сфері атомної електроенергетики стане реорганізація концерну "Укратомпром". "Наскільки мені відомо, уже готовий проект постанови Кабінету міністрів, і ми маємо намір його підтримати", - розповів глава Мінпаливенерго. Нагадаємо, що раніше міжвідомча комісія з енергетичної безпеки прийняла рішення про зміну статусу концерну "Укратомпром". Комісія прийшла до висновку, що існування концерну в нинішньому вигляді загрожує відчуженням активів атомної промисловості, і запропонувала Раді національної безпеки та оборони ліквідувати його або виключити з його складу НАЕК "Енергоатом". Як розповіло учора високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів, проект постанови передбачає збереження концерну, але виключення з його складу "Енергоатома", "Турбоатома" та інших непрофільних активів. "Укратомпром" буде зайнятий тим, для чого його придумали, - видобутком урану", - пояснив співрозмовник.
Пільгового експорту електроенергії не буде. Єдиним різким кроком нового глави Мінпаливенерго може стати перегляд договорів на експорт електроенергії в Східну Європу, укладених на 2008 рік. "Я вважаю, що потрібно в найкоротший термін забезпечити такі умови, які дозволили б всю електроенергію продавати через аукціони. І ще раз спробувати переглянути так звані прямі угоди", - розповів Продан.
Нагадаємо, що вартість електроенергії, продаваної в Східну Європу через аукціони, становить 8-9 євроцентів за квт годину, тоді як ціна електроенергії, продаваної за прямими договорами, не перевищує 5-6 американських центів за квт годину. Кабінет міністрів ще в червні заявив про намір переглянути умови експорту електроенергії, однак контрольована підприємцем Віталієм Гайдуком угорська компанія System Consulting змогла через суд продовжити контракт на 2008 рік. Генеральний директор угорської трейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі вважає плани пана Продана щодо перегляду угод експорту електроенергії реальними, а також прогнозує подальше збільшення цін на енергію. "Сьогодні в Угорщині, Польщі і Словаччині дуже гостра конкуренція за вільні енергетичні потужності, і, якщо Україна виставить обсяги електроенергії на вільні торги, її в наступному році куплять, я вважаю, навіть по 10-12 євроцентів за квт годину", - розповів Петефі.
Вадим Карасьов упевнений, що в найближчому майбутньому контроль над ПЕК, швидше за все, збережеться саме за Віктором Ющенком. "Віктор Ющенко був супротивником різких кроків у сфері перегляду ціни на газ - і Тимошенко була змушена погодитися із цим. Гадаю, що в майбутньому секретаріат президента через Юрія Продана збереже контроль над ПЕК, а виходить, яких-небудь різких змін у цьому сегменті економіки не передбачається", - погоджується керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас