Юлія Тимошенко отримала владу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко отримала владу

Казна та Політика
297
Вчора Верховна рада проголосувала за призначення Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра. Результат голосування залишався незрозумілим до останнього моменту, оскільки вранці коаліція могла гарантувати тільки 225 голосів на підтримку її кандидатури. Після переговорів, у яких телефоном взяв участь президент Віктор Ющенко, лідера фракції БЮТ підтримали 226 народних депутатів. Партія регіонів визнала свою поразку та оголосила про перехід в опозицію.
За традицією, що склалася за останній тиждень, засідання парламенту почалося із запізненням. Цього разу осередком проблем стала фракція "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС). Один з депутатів, кандидат у міністри оборони Юрій Єхануров, на засіданні фракції заявив, що відмовляється голосувати за обрання Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра.
- Я збирався голосувати за неї, але тепер не можу цього зробити. З'ясувалося, що склад уряду не погоджений, а це неприпустимо, - пояснював він журналістам свою позицію біля входу в сесійний зал.
Голосу Юрія Єханурова було досить, щоб зірвати обрання прем'єра. Справа в тому, що на вчорашнє засідання Ради не зміг прийти ще один представник коаліції - Іван Сподаренко (НУНС). "Він переніс інфаркт і зараз у реанімації", - зізналися його колеги по фракції. За їх словами, керівництво НУНС розпорядилося знайти можливість привезти Сподаренка в сесійний зал, для того щоб замінити відсутній голос Юрія Єханурова. У той же час тривали переговори власне з Єхануровим, для чого в роботі Верховної ради оголосили перерву.
- Переговори проходили у форматі Київ-Женева, у них у телефонному режимі брав участь Віктор Ющенко, - розповіло джерело в керівництві НУНС. - От тільки чомусь президент умовляв не Єханурова, а Кириленка. І тільки коли всі питання щодо міністрів були вирішені, Єхануров погодився голосувати.
Зважаючи на все, Юлія Тимошенко не була впевнена, що голосування пройде вдало. Свідченням тому став її різкий виступ з парламентської трибуни - кандидат у прем'єри присвятила його не викладу програми майбутнього уряду, а звинуваченням на адресу Партії регіонів (ПР). При цьому Тимошенко помітно нервувала і часом ледь не переходила на крик.
- І вночі, і вдень, і сьогодні вранці ішла боротьба за те, щоб мені не вистачило голосів, - говорила вона, звертаючись до сектора, де сидять депутати ПР. - Можливо, зараз мені дійсно не вистачить двох або трьох голосів. Можливо, ви ще на кілька місяців зачепитеся за владу і зможете урвати ще трохи українських ресурсів. Але вам доведеться повернути все! Усе до останньої краплі, запам'ятайте мої слова!
Як відомо, було ухвалено рішення голосувати вчора щодо основних питань порядку денного без використання системи "Рада". Глава лічильної комісії, депутат Микола Шершун (блок Литвина) зачитував із трибуни прізвища парламентаріїв, а вони повинні були відповісти: "за", "проти" або "утримався". Голосування фракції БЮТ не принесло сюрпризів - ніхто не сумнівався, що соратники Юлії Тимошенко підтримають її кандидатуру. Щоб урізноманітнити рутинну процедуру, деякі депутати намагалися бути оригінальними. Кілька людей повторили слово "за" по два-три рази, Сергій Тєрьохін сказав "категорично за", а Андрій Шевченко - "за Тимошенко і за Україну".
Зал завмер, коли черга дійшла до фракції НУНС. Усі очікували, що скаже Юрій Єхануров. А коли він підняв руку і відповів "за", ряди коаліції вибухнули оплесками - перемога Юлії Тимошенко була гарантована. Навіть відсутність Івана Сподаренка не вплинула на результат голосування.
Якщо Тимошенко допускала провал голосування щодо своєї кандидатури, то в Партії регіонів не тільки сподівалися, але і щиро вірили в такий варіант розвитку подій.
Після голосування Єханурова їх надія стала примарною, але вона все-таки залишалася. Крапку поставив Арсеній Яценюк. Коли дійшла черга до голови Верховної ради, він, широко посміхаючись, високо підняв руку і коротко сказав: "за".
Із сектора Партії регіонів мовчки спостерігали, як депутати з коаліційних фракцій кинулися вітати лідера БЮТ. А ще через годину, після виступу із трибуни колишнього прем'єра, лідера ПР Віктора Януковича, у якому він заявив про перехід в опозицію, більша частина фракції Партії регіонів покинула сесійну залу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас