НАЕР: Вартість газу для населення в 2011 р. складе 300 євро за 1 тис. куб. м. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЕР: Вартість газу для населення в 2011 р. складе 300 євро за 1 тис. куб. м.

Енергетика
1764
Вартість газу для населення в 2011 р. буде становити близько 300 євро за 1 тис. куб. м. Цей прогноз оприлюднив директор Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів (НАЕР) Євген Сухін.
За його словами, до 2011 р. вартість газу в Україні дорівняється до вартості газу для країн Європи "нижньої цінової категорії".
Сухін відзначив, що НАЕР прогнозує збільшення вартості електроенергії до 0,5-0,55 грн за 1 квт/ч. У той же час він додав, що вартість електроенергії для населення більше 0,25 грн за 1 квт була б критичною.
При цьому, НАЕР пропонує знизити межу контрольованого річного споживання енергоресурсів для підприємств із 10 тис. т до 3 тис. т умовного палива.
За словами Сухіна, доцільність такої пропозиції полягає в тому, що на сьогодні річне споживання 10 тис. т умовного палива мають лише 600 підприємств, тобто достатній рівень контролю за обґрунтованістю питомих витрат забезпечується лише для незначної кількості підприємств.
Також у НАЕР вважають за доцільне впровадження обов'язкового проведення енергетичного аудиту на об'єктах теплоенергетики, оскільки рівень витрат енергоресурсів у цій сфері впливає на тарифоутворення, і, як наслідок, безпосередньо на населення країни як споживача послуг підприємств теплоенергетичної сфери.
Також Сухін констатував, що основними проблемами в сфері енергетики на сьогодні є висока енергоємність ВВП, застарілий технічний фонд, низька ефективність впровадження енергозберігаючих технологій і надзвичайно мала частка використання альтернативних видів палива в паливно-енергетичному балансі країни.
До того ж, в 2008 р. державний концерн "Синтез-газ" планує виробити до 1 млрд куб. м синтетичного газу, заявив Сухін.
Протягом 15-20 років можна збільшити виробництво такого газу до 40 млрд куб. м, що є еквівалентом 25 млрд куб. м природного газу, додав він.
Якщо Україні вдасться досягти середньоєвропейського показника споживання газу, вона зможе обійтися газом власного видобутку, відзначив Сухін. Він також відмітив, що в НАЕР сподіваються, що закон щодо стимулювання заходів енергозбереження, що вступить у дію з 1 січня, дозволить знизити енергоємність промисловості.
Разом з тим Сухін відзначив, що сьогодні в Україні втрачається значний обсяг біомаси, що може використовуватися при виробництві синтетичного газу. "Щорічно втрачається близько 40 млн соломи і 6 млн куб. м відходів деревини", - підкреслив він.
Нагадаємо, з 1 січня 2008 р. набуває чинності новий Закон України зі стимулювання заходів щодо енергозбереження, що передбачає низку заходів заохочення, а саме державну фінансову підтримку, митні і податкові пільги.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас