Новий рік в оренду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий рік в оренду

481
Святкування Нового року в чужій квартирі може стати причиною банкрутства. Вартість добової оренди житла з 31 грудня на 1 січня збільшилася на 15-20% у порівнянні з минулим роком. Під самий Новий рік ціни виростуть ще на 20-25%. Втім, охочим провести час у колі по-справжньому великої компанії не допоможуть навіть найвищі розцінки. Для них залишилися тільки варіанти за містом.
Улюблені приїжджі
За словами провідного спеціаліста АН "Планета Оболонь" Юлії Войналович, пропозиція квартир, які хазяї згодні здавати всього на добу-три (тільки для святкування Нового року) виросла на третину в порівнянні з минулим роком. Головна причина - пам'ять про торішній ажіотаж, що дозволив орендодавцям добре заробити.
Найбільші проблеми з пошуками житла будуть у великих колективів - 10-14 людей. За даними Юлії Войналович, для цих цілей свої квартири готові надати не більше десятка осіб. Набагато більш значний вибір у тих, хто хоче зустріти Новий рік камерно - у складі від двох до шести чоловік (до 100 квартир), і найбільший - для приїжджих, які планують зупинитися в столиці на термін не менше п'яти діб, включаючи новорічну ніч (до 500 квартир).
Охочі зустріти 2008 р. великою компанією можуть розраховувати лише на досить скромні 3-кімнатні апартаменти в спальних масивах за ціною мінімум $500 на добу із заставою $1 тис. Середня ціна такої пропозиції становить $1,5 тис. за добу (з 31-го на 1-е) із заставою в аналогічну суму. Подібні квартири ледве потягнуть на бізнес-клас. Для цих цілей пропонуються звичайні "трійки" за межами центра міста з меблями 90-х років і скромним ремонтом.
Набагато дешевше новорічна ніч може обійтися компаніям з 2-6 чоловік. Такі клієнти, як говорить директор порталу добової оренди Kievsutki Андрій Ковальчук, можуть вибирати як дешеві варіанти на окраїнах за ціною $150-180 плюс $200-300 застави, так і житло VIP-рівня з авторським дизайном за ціною від $500 за добу. "Власники квартир не бажають пускати велику кількість святкувальників, тому що, по-перше, побоюються матеріального збитку, а по-друге, не бажають сваритися із сусідами", - говорить пан Ковальчук.
За словами ріелторів, вимоги до кількості квартирантів, яких хазяїн згодний впустити до себе, обумовлюються в договорі. Тому якщо, знявши житло на шістьох, орендарі зберуть там десяток людей, то вже вранці першого січня вони можуть бути виселені, втративши заставні гроші.
Ріелтори стверджують, що квартир для великих компаній уже не залишилося. Хоча невеликі колективи, що вирішили вичекати до останнього, можуть розраховувати на значно більшу пропозицію 28 і 29 грудня. Хазяї, що прагнули одержати клієнтів на тривалий термін, але так і не здали апартаменти, цілком можуть виставити їх спеціально на Новий рік.
Найбільший же вибір добових нічлігів пропонується приїжджим, що планують провести в Києві не менше п'яти діб, включаючи і новорічну ніч. У цьому випадку ціни не відрізняються від тих, що виставляються протягом усього іншого року, і становлять від $30 за добу, однак за новорічну ніч хазяї беруть подвійний тариф. За словами керівника порталу добової оренди квартир KievRent Ігоря Бугаєнка, незважаючи на те, що половина всієї пропозиції столичних агентств нерухомості на свята вже заброньована, вибір у приїжджих як і раніше досить широкий як у ціновому, так і у якісному плані.
"Ті, хто планує в цей період провести в столиці більше 5-7 днів, можуть вибирати з більш ніж 1 тис. квартир у центрі і 500-600 - на окраїнах", - говорить Бугаєнко.
Основними орендарями київських добових апартаментів на новорічні свята, за словами Андрія Ковальчука, є іноземці з далекого зарубіжжя і росіяни.
Свято в лісі
Найширший вибір для охочих зустріти Новий рік великою компанією нададуть власники приватних котеджів - як у межах міста, так і у передмісті. Власники цих будинків готові пустити до себе в цю ніч до 20-30 чоловік. Пропозиція котеджів для святкування, за даними АН "Планета Оболонь", у порівнянні з минулим роком збільшилася в три рази, а ціна оренди - у півтора. Якщо торік просторий будинок можна було зняти в середньому за $2 тис. на добу, то тепер середня ціна становить $3 тис.
"Зустріч Нового року на природі у великій компанії знайомих стає усе більш популярною і затребуваною. Відповідно росте і ціна на цей вид послуг", - говорить Юлія Войналович.
За даними експерта, середньостатистична пропозиція якісного котеджу в передмісті сьогодні оцінюється в $4,5-5 тис. за три доби (з 31-го по 2-е). За такі гроші можна орендувати багатоповерхові приватні будинки в Конче-Заспі, Борисполі і т.п. площею 450-600 квадратів, із сауною, більярдом, басейном, 4-8-а спальнями і прибудинковою територією 1 га. При цьому за будинком буде доглядати його управитель або охорона, а вартість застави складе від $2 тис. Будинок на ділянці 3 га в Пущі-Водиці з 14-а спальнями, євроремонтом цього року, сауною, басейном, фонтаном у дворі буде коштувати вже $7 тис.
Трохи дешевша пропозиція у Вишгородському районі. Наприклад, у Хотянівці котедж із басейном і сауною недалеко від озера пропонується за $1,3 тис./доба. За даними ріелторів, за такі ж гроші можна претендувати і на житло в межах міста.
Так, за $1,5 тис. на добу ($4,5 тис. за три доби) можна зняти 3-поверховий єврокотедж на Софіївській Борщагівці. На Осокорках у цю суму обійдеться 850-метровий будинок з 10-а спальнями, сауною і басейном. 5,4 тис. за дві доби сьогодні оцінюється 5-поверховий будинок з 18-а кімнатами на Осокорках, на відстані 4 кілометри від станції метро "Славутич".
Пропозиція економ-класу в сегменті котеджів, за словами ріелторів, починається з позначки $700-1 тис. на добу і являє собою особняк за містом площею 250-300 кв. м, розрахований максимум на 10-12 чоловік. Невибаглива сімейна пара може зняти невеликий будиночок (30 кв. м) недалеко від Броварів (з гарним ремонтом, підлогами з підігрівом, мангалом і навіть ополонкою), що розрахований на двох-трьох чоловік. Він коштує $120 на добу.
Крім того, експерти констатують, що багато економ-варіантів ще не з'явилися в базах даних. "Історія повторюється рік у рік, - пояснюють фахівці, - хазяї чекають до останнього, а коли починається передноворічний ажіотаж, влаштовують аукціон і навіть на найпростішому варіанті накручують чималі гроші".
Обличчям не вдались
Говорячи про переваги орендарів, ріелтори сходяться на думці, що зараз для святкування Нового року особливо популярними стали котеджі, хазяї яких можуть за окрему плату надати готельний сервіс у вигляді домовласниці, а також забезпечити приготування святкової новорічної вечері. Подібні послуги оцінюються не менше ніж 10-20% додатково до оренди котеджу.
Вони також відзначають, що більшість власників житла воліють мати справу з відомими ріелторськими компаніями з гарною репутацією або зі своїми постійними клієнтами. "Пускати в будинок незнайомих людей, нехай навіть за дуже добрі гроші, досить небезпечно", - говорить Ігор Бугаєнко.
У той же час, за даними Юлії Войналович, практично половина потенційних орендарів не підходять під строгі вимоги власників, оскільки являють собою молодіжні компанії у віці від 18 до 25 років. "Такі клієнти, звичайно, навряд чи знімуть перший же котедж, який їм сподобався, але, як показує наша практика, якщо вони готові заплатити за дві-три доби суму від $5-6 тис. і дати гарну заставу, власники підуть їм назустріч", - інформує пані Войнович.
Ріелтори також стверджують, що в міру наближення новорічних свят пропозиції з оптимальним поєднанням ціна-якість будуть стрімко зникати, а на варіанти, що залишилися, ціни традиційно здіймуться на 20-25%.
Любов Осипова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас