PRO/CONTRA. Все таки PRO? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PRO/CONTRA. Все таки PRO?

Фондовий ринок
368
Минулого тижня, як і передбачалися, основні фондові індекси світових площадок понесли втрати. Падіння почалося у вівторок після зниження базової ставки рефінансування на 0,25%. Закріплення ставки ФРС на рівні 4,25% не виправдали очікування інвесторів, які мали надію на більш агресивне зниження - 0,5%.
Ситуація незначно покращилася після заяви представників ФРС разом із чотирма центральними банками (Банк Канади, Банк Англії, ЄЦБ і Швейцарський Національний Банк) про намір підтримати ліквідність фінансового сектора шляхом створення термінового кредитного фонду. Однак, і це не переконало інвесторів у появі сильних стимулів для росту темпів економічного розвитку.
В результаті, Dow Jones 65 Composite упав на 2,67%, Sn 500 Index - на 2,44%. Азіатські ринки теж взяли курс на зниження. За підсумками тижня NIKKEI 300 втратив 5,27%, TOPIX - 5,31%.
На тлі корекції на світових ринках український фондовий ринок продемонстрував невелике пожвавлення, викликане в першу чергу покупкою низки вітчизняних активів російською групою Evraz. Як говориться в повідомленні групи, вона має намір придбати 99,25% акцій ГЗКу "Суха балка" (ПФТС: SUBA), 95,57% акцій Дніпропетровського металургійного заводу ім.Петровського (ПФТС: DMZP), 93,74% акцій ВАТ "Коксохімічний завод "Баглейкокс" (ПФТС: BKOK), 98,65% ВАТ "Дніпрококс" і 93,83% акцій ВАТ "Дніпродзержинський коксохімічний завод". Пізніше з'явилася новина про покупку 50% Південного ГЗКа (ПФТС: PGZK) акціонерами Evraz. Чотири підприємства із шести, котируються на ПФТС, і стали головним об'єктом для спостережень цього тижня.
Покупка українських активів однієї з найбільших у світі вертикально-вертикально-інтегрованих металургійних і гірничодобувних компаній є безумовним позитивом для компаній. Відзначимо, що реакція на подію була характерної для українського ринку, - миттєво піднялися котирування Дніпропетровського металургійного заводу ім.Петровського і Сухої Балки набагато вище справедливих рівнів (2,85 грн і 4 грн відповідно, з огляду на 20%-у премію за управління іноземною групою). Перспективним ми вважаємо також Баглейкокс, включений тепер у систему поставок сировини і збуту материнської компанії. Через дефіцит коксівних вугіль в Україні, а отже, і їх недопоставки на коксохімічні заводи країни, і на противагу цьому планів Evraz про поставки російських вугіль на Баглейкокс, цілком реальний вихід підприємства на нові виробничі можливості.
За підсумками тижня індекс ПФТС виріс на 0,78%. Обсяги торгів склали $97 млн., що у два рази більше, ніж на позаминулому тижні. Найбільше активно торгувалися акції енергетичних компаній Западенерго (ZAEN, $31,77 млн.), Дніпрообленерго (DNON, $15 млн.), а також Авдіївського коксохімічного заводу (AVDK, $4,8 млн.), Укрнафти (UNAF, $4,2 млн.) і Єнакіївський металургійний заводи (ENMZ, $3,3 млн.).
На цьому тижні країна перебуває чекаючи вибору прем'єр-міністра України. У цьому випадку існує два варіанти результату подій: призначення глави виконавчої влади у вівторок або ж затягування рішення цього питання на невизначений період.
Відзначимо, що у випадку реалізації першого варіанта рішення призначення прем'єр-міністром України Юлії Тимошенко (її кандидатура внесена повторно на голосування 18 листопада 2007) не стане несподіванкою для фондового ринку, - прогноз по її призначенню вже врахований ринком. Другий варіант припускає затягування питання вибору глави уряду, що внесе якусь нестабільність. Швидше за все, інвестори зволіють зайняти вичікувальну позицію. Підтвердилися очікування скептиків із приводу вступу України у Світову організацію торгівлі (СОТ) цього року, - "питання України" не включений у порядок денний Генеральної ради СОТ. Можливе рішення питання про входження, заплановане на 20 грудня 2007р., безумовно, стало б позитивним сигналом для інвесторів.
Шахно Жанна (фінансовий аналітик)
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас