Іпотечні збитки перевищать трильйон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечні збитки перевищать трильйон

521
Наступного року світові фінанси очікує нова хвиля кризи, пов'язана із проблемами на американському іпотечному ринку. Цього разу зовнішні ринки капіталів для українських позичальників можуть повністю закритися, а долар подешевіти до рівня EUR0,5.
Американська державна іпотечна компанія Fannie Mae опублікувала свої прогнози розвитку ринку житлової нерухомості на майбутній рік, за якими продажі будинків на вторинному ринку США в 2008 р. впадуть на 12%, а ціни на будинки на вторинному ринку знизяться на 4,5%.
Аналітики американського інвестиційного банку Lehman Brothers, ґрунтуючись на цих прогнозах, висловили припущення, що в наступному році в США відбудеться 1 млн. дефолтів з іпотечних кредитів (проти 300 тис. цього року).
"Ми знаходимось в середині житлової кризи, її вплив на решту економіки - справа часу", - говорить економіст Lehman Ітан Харріс.
Раніше Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) прогнозувала сумарні збитки фінансових установ від іпотечної кризи в Штатах в 2007 р. на рівні 300 млрд дол.
Трикратне збільшення дефолтів з субстандартних іпотечних позик на тлі падіння цін на вторинному ринку за підсумками 2008 р. збільшить ці збитки як мінімум в тричі. Тобто наступного року втрати закордонних фінансових установ від американської іпотечної кризи перевищать $1 трлн.
Для недопущення краху грошової системи центральні банки Америки, Європи та Азії будуть змушені йти на зниження дисконтних ставок. Однак швидше за всіх знижувати ставку прийдеться ФРС. Якщо такий сценарій спрацює, вже до середини майбутнього року євро подорожчає до $2. На тлі цього тренду прискориться збільшення цін на нафту і золото.
У результаті цих процесів українська банківська система може виявитися в дуже складних умовах. Національний банк до сьогоднішнього дня так і не зміг змусити банкірів скоротити розрив у термінах між активами і пасивами, а також сповільнити темпи видачі споживчих кредитів без належної оцінки платоспроможності позичальників.
В результаті розриви між залученими і розміщеними банками ресурсами в середньому перевищують п'ять років.
Якщо ліквідність на міжнародних ринках капіталу через негативний настрій інвесторів наступного року стиснеться ще сильніше, то рефінансувати раніше видані кредити з прийнятними ставками (які дозволять банку працювати хоча б не в збиток) українські банкіри вже не зможуть. У свою чергу зростаюча інфляція буде приводити до збільшення кількості проблемних позик - коли людина вибирає між виплатою з кредиту і покупкою хліба, вона вибирає останнє.
Таким чином, перекривати битий кредитний портфель за рахунок нарощування обсягів кредитування і зростання прибутковості позик банкірам вже не вдасться. За таких умов будь-яке потрясіння у фінансовій системі країни (наприклад, зміна курсу) може привести до різкого відтоку депозитів з банківської системи і її краху. Тому НБУ потрібно переходити до змінного курсу або сьогодні, або готувати свою систему до об'ємного рефінансування банків під заставу вже сформованих пасивів. Третього не дано.
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас