Маршрутники тишком піднімають ціни на проїзд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маршрутники тишком піднімають ціни на проїзд

Казна та Політика
302
Перипетії навколо подорожчання проїзду в маршрутках тривають. Нагадаємо, днями "Сьогодні" писала про те, що столична влада вирішила не дати перевізникам підняти тарифи, мовляв, кияни не повинні платити більше за проїзд у повнісіньких мікроавтобусах, водії яких порушують правила дорожнього руху, нерідко попадають в аварії.
Маршрутники вирішили подумати, як їм бути далі, і припускали, що поки тарифне питання в столиці притихне. До нього повернуться, але, швидше за все, вже в наступному році. Але багато киян і приїжджі з подивом помітили - не дивлячись ні на що, маршрутки дорожчають! Чи не щодня той чи інший перевізник нишком піднімає ціну, при цьому ні про що пасажирів не попереджаючи і не пояснюючи.
"Днями маршрутка №496, якою я часто користуюся, ні з того ні з сього подорожчала. Якщо раніше поїздка обходилася 1,50 грн, то тепер потрібно платити 1,75. Маршрут не помінявся, як і раніше возять від метро "Лук’янівська" на Теремки, до вулиці Заболотного, але вимагають більше. Людям доводиться платити, маршрутка зручна, але до того ж помітили, що їздити мікроавтобуси стали рідше, доводиться подовгу стояти на зупинці", - поскаржилася нам читачка Олена.
Про зміну ціни читачі повідомили і на інших маршрутах, наприклад, №241, 172, і на багатьох приміських. Зокрема, за повідомленням городян, мікроавтобуси, що курсують із Києва в Хотів, подорожчали з 1 грн до 1,50, до Броварів тепер возять за 3 грн (раніше брали 2 грн). Підвищили ціну і у напрямку Вишгорода. У маршрутці №397 беруть із недавніх пір 2,50 грн (на гривню більше, ніж раніше), в №398 замість 1,50 грн стало 2,25. Пасажири обурюються, але доводиться розщедрюватися - їхати треба. Говорять, іноді бувають конфлікти з водіями маршруток, мовляв, хто не хоче платити по-новому тарифу, нехай висаджується.
В адміністрації компанії, яка обслуговує маршрути на Вишгород, розповіли, що через подорожчання палива їм дозволили підняти ціну на проїзд. У Вишгородській міськадміністрації коротко пояснили, що керувалися розпорядженням обладміністрації, мовляв, подорожчання законне.
У столичних перевізників, які у випадку самовільного підвищення цін можуть втратити права на перевезення пасажирів у Києві, зміни в тарифі відбулися, як ми з'ясували, згідно... попереднім домовленостям із владою. Як пояснив "Сьогодні" керівник компанії, що обслуговує маршрут №241, Леонід Новиков, на 25 копійок підняли ціну в рамках договору на перевезення, укладеного кілька років тому. Тоді ще попередня влада попросила знизити на цю суму вартість проїзду від тієї, яка повинна бути відповідно до розрахунків за кілометражем. Нині, коли життя подорожчало, маршрутники встановили обговорений раніше із владою тариф. За словами Новикова, через складну ситуацію деякі водії йдуть працювати в область, перевізники не можуть поповнювати автопарк місткими мікроавтобусами, як того вимагає міська влада, але поки з ринку йти не мають наміру.
Столичні перевізники кивають на політику. Мовляв, у столиці цінове питання більше політичне, ніж економічне, і так уже не перший рік. Влада боїться втратити свій рейтинг у жителів столиці, тому в жодному разі не погоджується хоча б на трохи підвищити тарифи. Столичні перевізники запевняють, що працюють на межі збитковості. За словами начальника головного управління транспорту КМДА Івана Шпилевого, до такого висновку прийшла комісія із чиновників і перевізників, що вивчала питання економічної обґрунтованості підвищення тарифів. Нині міські чиновники думають над тим, щоб забезпечити компенсацію з міськбюджету маршрутникам.
Однак громадяни не вірять. "Може, за документами, у них і збитковість, - говорить киянин Сергій Жданов. - Але вони ж талончики майже ніде не видають! Як влада знає, скільки пасажирів маршрутки перевозять?".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас