Торгуватися тут недоречно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгуватися тут недоречно

278
На минулому тижні в.о. міністра економіки Анатолій Кінах виступив з досить їдким коментарем про вступ України до СОТ. Анатолій Кирилович, зокрема, заявив, що на переговорах з Європейським Союзом Україна не повинна йти на поступки щодо експортних мит для якнайшвидшого вступу до СОТ.
Що стоїть за демаршем пана Кінаха і до чого він може привести?
Немає ніяких сумнівів, що в частини громадян така постановка питання викликала позитивні емоції. Ще б - знайшовся, нарешті, міністр-патріот, що не боїться відстоювати національний інтерес Батьківщини навіть у переговорах з таким стратегічно-економічним монстром як ЄС! Багато хто згадали про те, як флегматик Анатолій Кирилович потрясав кулаком зі сцени Майдану-2004. З тих пір він, щоправда, перейшов у стан "біло-блакитних". Але тоді - просто "так треба було"...
Тим часом, такого роду "квасний патріотизм" під час проведення важливих переговорів виглядає як шкідництво. Або - як волаючий непрофесіоналізм. Не можна їхати в Москву "вибивати" газ у футболці з портретом Степана Бандери під костюмом Versace. І не менш груба помилка - вести переговорний процес із ЄС, виходячи з азарівської позиції "та пішли Ви!"
Згода, як учив нас монтер Мечников, - є "продукт непротивлення сторін". Тому "ставати в позу" абсолютно безглуздо. Необхідно просто більше працювати, налагоджувати особисті контакти, уміти доносити свою позицію, а не красуватися в Україні в ролі захисника національних інтересів. Приміряння цієї іміджевої мантії може обійтися країні занадто дорого.
Зрозуміло, що позиція Євросоюзу може засмутити кого завгодно. За старою доброю традицією в Україні знову вирішили, що країна вступить до СОТ вже цього року. Тому нові вимоги ЄС стали для кількох панів величезною ложкою дьогтю в бочку меду.
У першу чергу, це стосується самого Анатолія Кінаха. Адже йому так хотілося, щоб вступ у цю організацію відбувся під час його каденції на посаді міністра. Такий рядок у біографії багато чого коштує.
Але навіть із урахуванням зрозумілої досади, заявляти "у відкриту" про якісь ефемерні "принципи" - нерозумно. У ЄС прекрасно знають ціну таким "принципам". Так само як і подібним заявам. Тим більше, що в самій Україні провину за провал "бліцкригу" зі вступу до СОТ політики і дипломати звалюють один на одного. Постпред України в ЄС Роман Шпек критикує того ж Кінаха (у тандемі з Миколою Рудьковським) за недостатню роботу щодо підготовки нової базової угоди між Україною і ЄС. Два дні потому Віктор Ющенко звільняє пана Шпека із займаної посади. І немає в цієї катавасії кінця...
Є і ще один нюанс. Протягом усього переговорного процесу Україна послідовно "здавала" свої економічні позиції в переговорах із країнами-учасницями СОТ. Виняток склали кілька успішних раундів. Але і тут плодами локальних перемог у нас користувалися досить своєрідно. Під тиском внутрішньої опозиції і преси дипломати відкривали ринок, а українські олігархи під видом "СОТ-ових" законів "протаскували" у Раді всяку нормативно-шкідливу погань. Все це тривало не один рік, і Анатолій Кінах аж ніяк не стояв "над" цим процесом. Ні, він і його соратники брали в ньому безпосередню участь.
І от тепер, коли після численних боїв і програшів ринків, перед нами замаячіла перспектива СОТ, один із головних переговорників раптом згадує про "принципи" та інтереси...
Така позиція виглядає трохи дивною, особливо з огляду на той факт, що в Росії вкрай незадоволені спритністю Києва в питанні вступу до СОТ. І, за великим рахунком, позиція ЄС - це удача російської дипломатії, якщо хочете локальна "змова", спрямована проти України. Адже, гальмуючи переговори з Україною, Європа, образно кажучи, притримує одного бігуна за майку, підштовхуючи в спину іншого.
Так, це несправедливо та образливо. Але не кричати про кричущу несправедливість потрібно, а мовчки концентрувати переговорні ресурси, використовувати весь авторитет зовнішніх союзників. І - робити "фінішний ривок". Причому - дуже швидко.Тому що якщо Україна умудриться "профукати" свою стартову перевагу і Росія першою вступить до СОТ, то нинішні переговори з ЄС здадуться нашим дипломатам казкою Україні прийдеться так відкрити ринок, що весь зміст нашого вступу до СОТ виявиться переверненим з ніг на голову...
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас