"Київміськбуд" підвищує ціни на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київміськбуд" підвищує ціни на житло

Нерухомість
866
Найбільший столичний забудовник - холдинг "Київміськбуд" - планує на 10% підняти ціни на новобудови, які він споруджує. Підвищення відбудеться вже на початку наступного року. Керівництво компанії не виключає, що цим збільшенням цін не обмежиться. За прогнозами керівництва холдингу, собівартість будівництва протягом 2008 р. збільшиться на 30%. І за додаткові витрати будівельників хтось повинен буде добре заплатити.
Як повідомила прес-секретар "Київміськбуду" Зоя Загородня, холдинг планує вже в першому кварталі нового року на 10% підвищити ціни на споруджуване житло. Прийдешнє підвищення будівельники пояснюють прогнозованим зростанням цін на будматеріали. З 1 січня 2008 р. ціни на газ для української промисловості виростуть на 40%, що моментально відіб'ється на вартості будматеріалів. За словами віце-президента "Київміськбуду" Василя Можара, у наступному році витрати холдингу будуть рости і з інших причин. Очікуване у будівельних компаніях в 2008 р. 20%-е збільшення зарплати приведе до підвищення собівартості будівництва ще на 7-8%. Віце-президент "Київміськбуду" не уточнює, чи буде його компанія перекладати ці витрати на гаманець покупців, а лише прогнозує загальне збільшення цін на нерухомість у столиці. "Протягом 2008 р. збільшення цін на нерухомість досягне 30%, це точно", - заявив Можар.
З такими прогнозами солідарний і менеджмент іншого великого забудовника - ВАТ тресту "Київміськбуд-1" ім. М. П. Загороднього. На думку начальника управління інвестицій цієї компанії Тараса Зябкіна, у наступному році ціни на первинне житло виростуть на 25%.
"Передумови до цього створить поступове зростання купівельної активності. Значне пожвавлення ринку експерти очікують у вересні-жовтні 2008 р.", - вважає Зябкін.
У самому "Київміськбуді" говорять, що вже відчули наплив покупців. Власне, повернення покупця на ринок і дозволяє компанії підвищувати ціни. "Попит на житло економ-класу, що зводить холдинг, дозволить підвищити ціну: сьогодні в банку "Аркада" стоять черги за квартирами, і ми констатуємо, що платоспроможний попит на економ-житло в столиці перевищує пропозицію", - сказала Загородня. Хоча, експерти сумніваються в чергах із охочих обзавестися квартирою, пожвавлення попиту на новобудови в будь-якому разі має місце.
Незалежні аналітики ринку нерухомості впевнені, що холдингу прийдеться задовольнитися 10%-ю націнкою, а загальне збільшення цін на столичні новобудови наступного року не перевищить позначку 11-15%. Головною причиною тому стане недостатньо високий платоспроможний попит. У підсумку будівельники вимушено пожертвують частиною свого прибутку, але зафіксують ціни на рівні трохи вищому від нинішнього - у середньому 2 тис. дол. за кв. м житла економ-класу. За словами аналітика ринку Ярослава Цуканова, уже цього року деякі забудовники зіштовхнулися із проблемою реалізації новобудов: зі зданих за рік понад 1 млн кв. м продано не більше 0,8 млн. Ціна квартир виросла за рік на 25%, хоча будівельні матеріали подорожчали всього на 8%. Отже, запас міцності в забудовників є.
Неприємним сюрпризом для продавців житла може стати і можливе збільшення обсягів будівництва в наступному році, уже анонсоване міською владою. Якщо це відбудеться, додаткові квадратні метри чинитимуть тиск на ціни.
Анастасія Павлиш
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас