Швидкоплинне задоволення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швидкоплинне задоволення

Валюта
2488
Рекордне подорожчання валютних ресурсів, що почалося на міжбанку минулого тижня, дасть можливість серйозно заробити пересічним українцям. Через дефіцит американської валюти фінансисти вже почали піднімати депозитні ставки та обіцяють протримати їх на новому рівні до середини січня.
Невгамовне зростання
Загострення світової фінансової кризи, що вилилося в подорожчання валютних ресурсів для наших банків, змушувало їх протягом вересня-грудня безупинно догоджати звичайним вкладникам. "На доларові внески депозитні ставки виросли в середньому по ринку на 0,5-1,5% річних. Менше додали депозити в гривні - 0,25-1% річних, ще скромніші фінустанови були відносно євро - лише 0,25-0,5%", - розповів Діловій столиці директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв. Перепало в останні місяці і підприємствам.
"Середнє збільшення вартості по депозитах юросіб досягало 2%", - повідомив начальник управління розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банк Антон Шаперенков. Активніше всього підвищення ставок відбувалося в рамках новорічних програм, які фінустанови в 2007 р. розгорнули ще в листопаді. У першу чергу ставка робилася на залучення коштів у ВКВ, які вкладники вкрай в'яло несли на рахунки. За даними Нацбанку, за листопад обсяг валютних внесків фізосіб виріс лише на 3,2%, тоді як гривневих - на 7,6%. Ще складніша ситуація була в сегменті юросіб: обсяг їхніх депозитів у ВКВ за минулий місяць зменшився на 7,5%, а в гривні - збільшився на 2,8%.
Експерти вважають, що значна частина коштів, що не надійшли на валютні рахунки, перекочувала на "золоті депозити". "Істотно виросли вкладення українців на металеві рахунки. Наприклад, наш банк у січні-грудні залучив на свої депозити близько 3 т золота (в еквіваленті - 77,8 млн дол.). Це в три рази більше в порівнянні з аналогічним показником 2006 р.", - повідомив начальник відділу роботи з дорогоцінними металами Надра Банку Анатолій Сікорський. Вкладників залучало навіть не підвищення ставок, що протягом вересня-грудня в середньому по ринку становило 0,15-0,25%, а стрімке подорожчання металу, що за три з половиною місяця додало в ціні 60,1 дол. (досягши позначки 800 дол./тр. унція). А минулого тижня на Лондонській біржі відбувся черговий ціновий вибух і було подолано нову психологічну межу - вартість тройської унції золота (31,1 г) виросла на 1,2% і була зафіксована на позначці 806,51 дол.
Долар увігнав у залежність
На початку грудня нові ціни на внески вважалися устояними. Середня ставка по доларових депозитах закріпилася на рівні 7-10% річних, гривневих - 10-15%. Однак на минулому тижні фінансисти знову заговорили про підвищення.
"На міжбанку різко виріс попит на доларові ресурси, і ставки по них збільшилися з 6-8% до 11-12%. Гадаю, головну роль у цьому подорожчанні зіграло закінчення року - у фінустанов закінчуються контракти по синдикованих кредитах з іноземними банками, і їм необхідно гасити заборгованість по них. Ситуації бувають різні: у якихось випадках західні кредитори просто бажають тимчасово закрити ліміти на українські фінустанови, а в якихось - пропонують продовжити старі позики на 2008 р. за завищеними ставками, що неприйнятно для багатьох", - відзначив голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Важливу роль у подорожчанні ресурсу зіграло і збільшення кредитної активності в другій декаді грудня.
"У багатьох банків традиційно наприкінці року значно зростає обсяг кредитування по коротких позиках. В основному їх залучають торговельні компанії для розширення продажів напередодні свят", - розповів Козирєв.
За словами банкірів, підвищення попиту на доларові ресурси в найближчі два тижні може спровокувати ще одне збільшення ставок на депозити в цій валюті - на 0,25-0,75% річних залежно від фінустанови.
"Навряд чи банки стануть збирати під високі ставки довгострокові ресурси. Напевно підвищення торкнеться лише депозитів на три-шість місяців", - повідомив Кравець. Ставки на внески у євро і гривні банкіри переглядати не обіцяють.
Ставки впадуть
Фахівці радять українцям поспішити з вибором внеску. Згідно із прогнозами подорожчання депозитів протримається на ринку лише до кінця новорічних свят. "На початку 2008 р. варто очікувати зниження ставок по внесках - на 1,5-2% річних залежно від виду депозиту", - відзначив Антон Шаперенков.
Перегляд ставок прямо пов'язаний з укладанням фінустановами нових договорів по синдикованих кредитах - як тільки наші банки зможуть залучати доларові ресурси дешевше, вони стануть знижувати ціни на них і всередині країни.
"Звичайно до 30 січня іноземні фінустанови зводять свої баланси за попередній рік і приймають рішення відносно кредитних лімітів по різних країнах на новий сезон. Поки складно пророчити активність кредиторів в 2008 р. - багато хто з них в останні місяці повідомляють про масштабні збитки від світової фінансової кризи і згортають операції. Однак все-таки вважаю, що вони продовжать відкривати ліміти на українські банки, адже ті не працюють по ризикових програмах, на яких погоріли провідні банківські групи цього року, - у першу чергу, я маю на увазі надання великих незабезпечених позик (іпотека та автокредитування) населенню", - підкреслив Владислав Кравець.
Очікується, що протягом двох перших кварталів 2008 р. на ринку втримаються стабільні ціни на внески.
"Якщо виходити з нинішніх планів розвитку української економіки і фінансового сектора наступного року, середні гривневі ставки на річні внески населення будуть перебувати на рівні 15,5-16,5% річних, юридичних осіб - 14,5-16%. Виходячи з поточних тенденцій на світових ринках, можна прогнозувати вартість доларових депозитів для пересічних українців у розмірі 11-12% річних, для підприємств - 10,5-12%. Як і колись, вкладення в євро будуть цінуватися трохи менше: фізособам по внесках на рік заплатять близько 10-11% річних, юрособам - порядку 8,5-9,5%", - спрогнозував Олексій Козирєв.
Серйозну корекцію ставок експерти пророкують лише із другого півріччя. Вона торкнеться валютних внесків і буде пов'язана із другою масштабною хвилею залучень з-за кордону. Фінансисти сподіваються, що до червня стихне світова фінансова криза та імениті банківські групи, які поки побоюються на повну силу працювати на борговому ринку, знову розгорнуть кредитування. У міру їхньої активізації і підвищення ліквідності на фінансових майданчиках Європи і США почнуть знижуватися ціни на закордонні ресурси. За різними підрахунками, їхня вартість може зменшитися відразу на 1-1,5% річних. У тих же параметрах можуть бути переглянуті і ставки по депозитах у ВКВ для пересічних українців і підприємств.
Коливання ставок, на думку фахівців, не відштовхнуть вкладників. "Можна прогнозувати, що в 2008 р. обсяг внесків населення в українській банківській системі виросте ще на 25% у порівнянні з нинішнім роком", - розповів "ДС" директор департаменту депозитних операцій Правекс-Банку Світлана Крамарова. За даними Нацбанку, у січні-листопаді 2007 р. внески населення збільшилися на 44,5%, підприємств - 36,2%.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас