Ще рік - і нафта подешевшає, а долар подорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ще рік - і нафта подешевшає, а долар подорожчає

Валюта
3396
Через рік біржі долар та інфляція в США будуть вищі, а нафта, золото, євро і фунт стерлінгів нижчі, пророкував днями в журналі Newsweek Бартон Біггз, керуючий партнер інвестиційної консалтингової фірми Traxis Partners у Нью-Йорку, якому ще 30 років тому був привласнений титул легендарного стратега Morgan Stanley.
Уоррен Баффет один раз заявив: "Бути інвестором це однаково, що мати в партнерах маніакально-депресивний психоз. Бувають часи, коли партнер упадає в ейфорію із приводу перспектив вашого бізнесу і готовий викупити вас майже за будь-якою ціною. Потім у нього настає спад, і він рветься продавати". Будучи розумною людиною, говорив Баффет, ви повинні купувати, коли партнер у депресії.
Сьогодні світовим біржам час приймати антидепресанти. Усюди панують морок і зневіра. Індикатори настроїв інвесторів відображають глибокий песимізм. Хеджеві фонди в США і Європі уникають ризику, як у гірші часи, а ЗМІ повні злісних коментарів.
Витрати структурованих фінансів з епіцентром в американській кризі іпотечного кредиту породили нестачу кредитів, що загрожує не тільки споживанню в США, але і споживчим витратам в усьому світі. Великі банки, страхові компанії та інвестиційні банки вже зізналися у величезних списаннях позик, що зменшило їхню здатність розширювати кредитування і змусило йти від ризиків. На перший погляд, причина криється в тривалому падінні цін на будинки в Америці, але реальне зло це жадібність і легковір'я. Іпотечні брокери, девелопери, банки та інвестори, що купили нічого не вартий папір, виявили жадібність. Покупці, що погодились на іпотеку, яку вони не можуть виплачувати, виявили легковір'я і дурість.
Як завжди в подібних ситуаціях, ведмеді оживлені, захоплюються найбільшим стисненням кредиту за 70 років і загрозою глибокої глобальної рецесії. Дехто говорить навіть, що увесь світ піде шляхом Японії, іншими словами, нас чекає 16 років стагнації і дефляції. Японські індекси і сьогодні більше ніж на 50% нижчі від своїх рекордних висот 1989 року.
Ведмеді вказують на те, що індекси США, Європи, ринків, що розвиваються, упали всього на 10% у порівнянні з найвищими значеннями, а виходить, їм доведеться падати ще довго. Песимісти пророкують загальну трагедію, тому що кредитна криза пошириться і потягне вниз компанії з високим рівнем позикових коштів, а це породить трильйони дефолтних свопів, ринок нічого не вартих облігацій і мильні бульбашки нерухомості по всьому світі.
Ведмеді - відомі розумні люди, і їх треба приймати всерйоз. Це збільшує проблему. Федеральна резервна система почала підвищувати дисконтні ставки три з половиною роки тому, спекуляції на ринку житла досягли піку в 2005 році, а потім, через рік, ціни на будинки почали падати. На гарячих ринках начебто Каліфорнії і Флориди ціни сьогодні падають приблизно на 7% на рік, повертаючись до рівня середини 2005 року. Коли CNBC проголошує, що ціни на будинки в жовтні впали на 7%, агентство вводить нас в оману, тому що насправді ціни впали на 7% у порівнянні з жовтнем минулого року.
Коли зникне стимул купувати нові будинки і закладати старі, це торкнеться споживчих витрат, що становлять дві третини американської економіки. Експерти гадають, що в процесі встановлення економічної рівноваги витрати відстануть від доходів приблизно на 2%, але однаково в наступному році виростуть на 4-5% у номінальному вирахуванні. Наступний етап спаду на ринку житла зменшить приріст витрат приблизно на 4%. Це уповільнення зростання, але не кінець світу.
Капіталовкладення (ще 10% американської економіки) уже стрімко зникають, але при слабкому доларі торговельний дефіцит США скорочується, і це додасть 1% до зростання ВВП.
Біггз стверджує: зростання ВВП в Америці сповільниться до 1-2% приблизно на три квартали майбутнього року, але негативний американський ВВП, що спровокує глобальну рецесію, він вважає малоймовірним. Заходи, які послаблять кредитну кризу, зменшивши кількість стягнень майна в рахунок боргу, роблять перспективу ще менш похмурою.
Криза іпотечного кредиту в США така, що уряду прийдеться нею займатися. Політики не можуть залишатися осторонь, коли кредитори виселяють із будинків мільйони виборців. Щось буде зроблено з дисконтними ставками або гарантіями. Творці мильної бульбашки - іпотечні, комерційні та інвестиційні банки - зазнали кари і ще будуть покарані звільненнями керівників, втратами робочих місць, списаннями і падіннями на біржі. Але систему, як уже бувало, урятують від дефляційного штопору. Звичайно, світова економіка сповільниться на майбутній рік або приблизно на такий термін, вважає Біггз.
Але це не обов'язково погано. Уповільнення знижує ризик зростання інфляції. Мильні бульбашки нерухомості і структурованих фінансів коли-небудь повинні були луснути, і краще від цього вже абстрагуватися. Якісні акції з великою капіталізацією в США, Європі і Японії зараз надзвичайно дешеві, а компанії ринків, що розвиваються, продовжують стрімке зростання і продаються за розумними цінами.
"Не треба панікувати", - закликає Бартон Біггз. За його прогнозом, через рік біржі долар та інфляція в США будуть вищі, а нафта, золото, євро і фунт стерлінгів нижчі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас