ТІС "Перспектива" стане повноцінною біржею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТІС "Перспектива" стане повноцінною біржею

Фондовий ринок
142
Навесні 2008 р. торгово-інформаційна система "Перспектива" має намір завершити процедуру одержання статусу фондової біржі.
Відповідаючи на запитання про переваги статусу біржі перед торгово-інформаційною системою, глава товариства Сергій Антонов відзначив, що право ТІС котирувати акції ЗАТ, що неприпустимо на біржах, - "досить сумнівна перевага" на тлі боротьби з договірними угодами і торгівлею сміттєвими акціями. "Були спроби поповнити наш лістинг такими паперами, - розповідає він. - Але коли з'ясовувалося, що ТІС працює за принципом DVP (поставка проти платежу), ентузіазм швидко закінчувався".
Хоча, на його думку, постійна жорсткість вимог до лістингу фондових бірж не надає бажаного ефекту. "У Росії в такому випадку вимагають надати двох маркетмейкерів як гарантію того, що папір буде купуватися і продаватися, - розповідає глава "Перспективи". - Але торгувати сміттям - це нахабне шахрайство, причому всі це розуміють і роблять вигляд, що все нормально. І якщо учасники ринку вирішили нарешті організовано виступити проти договірних угод і торгівлі сміттєвими акціями, цю ініціативу потрібно підтримати".
Крім того, "Перспектива" плекає амбіційні плани об'єднати трьох депозитаріїв (НДУ, МФС і депозитарій НБУ) хоча б технічно, підключивши їх до універсального софту BIT eTrade Depo, що входить у число розроблених і впроваджуваних ТІС програмних продуктів. "Договори з усіма трьома депозитаріями вже підписані", - повідомив Сергій Антонов.
Зараз в Україні існують три депозитарії: комерційний "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС), у якому враховується левова частка всіх недержавних цінних паперів, Національний депозитарій України (НДУ), що недавно почав практичну комерційну роботу, і депозитарій Нацбанку. При цьому в депозитарії МФС дотепер існує корпоративний конфлікт між акціонерами, а Нацдепозитарій звертається за значною допомогою до бюджету і критикується учасниками ринку, тому створення Центрального депозитарію пропонують проводити на базі депозитарію НБУ.
ТІС "Перспектива" одержала п'ятирічну ліцензію організатора торгівлі в травні 2006 р. Її учасниками є більше 50 торговців цінними паперами і банків, розрахунковим банком виступає Укрсиббанк, а до реєстру внесені 132 цінні папери. На ТІС "Перспектива" у листопаді пройшли розміщення облігацій металургійного заводу "Донецьксталь" на загальну суму 125,944 млн. грн., закрите розміщення акцій додаткової емісії концерну "Галнафтогаз" на номінальну суму 18,125 млн. грн. і муніципальних облігацій Луганська на 29,3 млн. грн. У той же час регулярні торги в ТІС поки не здійснюються.
За даними ДКЦПФР, в Україні працює сім фондових бірж і два ТІСи, обсяг торгів на які з початку року по 8 листопада склав 28,03 млрд. грн. Найбільшою біржею в Україні є ПФТС, на яку припало за цей час 85,4% усього організованого ринку, частка ТІС "Перспектива" з обсягом торгів 82,1 млн. грн. склала 0,3%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас