Миколі Рудьковському заважає жити Париж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Миколі Рудьковському заважає жити Париж

Казна та Політика
1431
Вчора в. о. голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що відомство викликало на допит у кримінальній справі про розтрату 390 тис. грн в. о. міністра транспорту Миколу Рудьковського.
За даними СБУ, держкошти Рудьковський використав для оплати чартерних рейсів до Парижу, куди літав з "офіційно визнаною красунею". Як стало відомо, СБУ також розслідує розтрату в. о. міністра транспорту $98 тис. на чартерний рейс до Брюсселю. У відповідь на це в. о. міністра запевнив, що повісток на допити не отримував, а про паризьку історію "вперше чує".
Вчора в. о. глави Служби безпеки України Ігор Наливайченко заявив, що слідство викликало на допит в. о. міністра транспорту Миколу Рудьковського у зв'язку з розслідуванням порушеної проти нього кримінальної справи про розтрату 390 тис. грн державних коштів на оплату особистих чартерних рейсів. "Наші слідчі чекали його (Миколу Рудьковського) за місцем роботи. Там його не знайшли, то повістка буде пред'явлена йому за місцем проживання", - запевнив Ігор Наливайченко. Він повідомив, що оприлюднена сума була використана в. о. міністра для оплати польоту до Парижу на літаку Cessna. Крім Рудьковського на борту, за інформацією СБУ, перебувала "офіційно визнана красуня" (можна припустити, що мова йде про якусь лауреатку конкурсу краси), а рейс здійснювався в період з 9 до 12 липня.
Крім того, за даними Комерсант-Україна, із приводу чартерів Рудьковського в СБУ звернулося держпідприємство "Державна служба міжнародних автомобільних перевезень". На початку червня делегація Міністерства транспорту та зв'язку відвідала Брюссель для проведення переговорів з віце-президентом Європейської комісії, відповідальним за транспортну політику ЄС, Жаком Барро.
У складі делегації повинні були бути міністр транспорту Микола Рудьковський, заступник міністра Катерина Фоменко, а також помічники і радники Рудьковського. Кошти на організацію перельоту всієї делегації за маршрутом Київ-Франкфурт-Брюссель-Франкфурт-Київ були виділені Держслужбою міжнародних автомобільних перевезень. Однак сам міністр летіти з делегацією відмовився і нібито замовив особисто для себе чартерний рейс Київ-Брюссель-Київ. Рейс був замовлений у приватної компанії Challenge Aero і обійшовся Держслужбі міжнародних автомобільних перевезень, що оплатила візит всієї делегації, в $98 тис.
"Зазвичай замовлення чартерного літака коштує дешевше. Цей політ Рудьковського обійшовся так дорого, тому що таких літаків, як вибрав для себе міністр, в Україні немає - його замовляли в Бельгії", - розповіло джерело в СБУ. Як вдалося з'ясувати, чартерний рейс у Брюссель на літаку VIP-класу Hawker 800XP, наявному в парку компанії Challenge Aero, коштує близько $34,5 тис.
Всі матеріали розслідування СБУ вже готове передати в Генеральну прокуратуру. Якщо вона визнає факт розтрати бюджетних коштів з використанням службового становища, в. о. міністра загрожує позбавлення волі терміном на п'ять років із забороною обіймати певні посади три роки (п. 2 ст. 191 Кримінального кодексу).
У відповідь на пред’явлені обвинувачення Рудьковський вчора заявив, що нічого не знає про порушення зазначених кримінальних справ і повісток від СБУ не отримував. Він додав, що останнім часом Францію відвідував двічі: для зустрічі з міністром транспорту країни (Домініком Пербеном) і для зустрічі з віце-президентом ЄС Барро. Обидві поїздки, стверджує Микола Рудьковський, були погоджені і схвалені Кабінетом міністрів. Паризьку історію з "красунею" він назвав дивним заходом, про який вперше чує. Кореспондент спробувала звернутися до в. о. міністра за уточненнями, але його мобільний телефон був відключений.
У чому ще звинувачували Миколу Рудьковського
У січні 2007 року Миколу Рудьковського звинуватили в організації приїзду в Україну представників туркменської опозиції, що розцінювалося як перевищення службових повноважень, що спричинило ускладнення відносин між Україною і Туркменією.
4 вересня 2007 року Микола Рудьковський заявив у прямому телеефірі про підготовку секретаріатом президента України масштабної катастрофи з людськими жертвами. 14 вересня СБУ, проаналізувавши цю заяву і не знайшовши їй підтвердження, звернулася в ГПУ з поданням про порушення кримінальної справи відносно Рудьковського за поширення неправдивої інформації. Згодом кримінальну справу вирішили не порушувати "у зв'язку з відсутністю складу злочину".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас