ДІУ відмовляється від допомоги Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДІУ відмовляється від допомоги Кабміну

Кредит&Депозит
184
Як стало відомо "ЭИ", USAID домовився з Державною іпотечною установою (ДІУ) про випуск іпотечних облігацій, не гарантованих державою.
На думку експертів, це може свідчити про плани Кабміну взагалі відмовитися від держгарантій по зобов'язаннях ДІУ і навіть провести приватизацію цієї установи. Як повідомив старший радник з питань фінансового сектора USAID Рік Герлі, зараз ведеться робота з ДІУ над підготовкою випуску облігацій на суму 200 млн. грн. Тому що дуже великий відсоток іпотечних кредитів видається в доларах, щоб розвивати внутрішній ринок облігацій України, місія USAID працює з організаціями, зацікавленими у випуску облігацій у гривнях.
"При існуючих на ринку непогашених іпотеках на суму 46 млрд. грн. ми впевнені, що такі пілотні випуски в найближчі роки будуть сприяти здійсненню нових випусків облігацій на багато мільярдів гривень, надаючи організаціям-інвесторам, таким як пенсійні фонди і страхові компанії, нові і консервативні інструменти для капіталовкладень", - заявив Рік Герлі. У свою чергу, глава ДІУ Кирило Шевченко повідомив, що, незважаючи на бажання в майбутньому відмовитися від державних гарантій по зобов'язаннях іпотечної установи, питання про приватизацію ДІУ на порядку денному поки не стоїть. Пан Шевченко відмовився назвати деталі випуску іпотечних облігацій і банк-андеррайтер, пославшись на конфіденційність переговорів. Однак, за деякими відомостями, ДІУ веде переговори про андеррайтинг 5-7-річних паперів з Укрсиббанком. На думку глави представництва NLB Bank в Україні Антона Сергєєва, ідея ДІУ відійти від держгарантій і створити інструмент для збільшення ліквідності ринку, який би не залежав від урядових гарантій, - це правильний крок. "Звичайно, ставка на гарантовані облігації ДІУ буде нижчою, ніж на ринкові облігації (хоча насправді Кабмін надає ДІУ якийсь сурогат гарантії). Однак у світовій практиці іпотечні облігації стоять усього на один щабель нижче від держоблігацій. Тому ставка на облігації ДІУ буде трохи вищою, ніж на ОВДЗ із аналогічними термінами погашення", - прогнозує пан Сергєєв.
На думку фінансиста, що у свій час керував Українською національною іпотечною асоціацією, у конкурсі на право бути андеррайтером і керуючим портфелем іпотечних кредитів ДІУ крім Укрсиббанку можуть взяти участь Укрсоцбанк та "Унікредит Банк".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас