Азаров хоче зайнятися банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров хоче зайнятися банками

Казна та Політика
308
Як стало відомо "ЭИ", в.о. першого віце-прем'єра Микола Азаров має намір очолити комітет ВР із питань фінансів і банківської діяльності. Відбудеться це після виокремлення з фінансового комітету повноважень у митній і фіскальній політиці. Експерти не очікують від такого призначення нічого хорошого.
Розділити фінансовий комітет на підрозділи - комітет митної і податкової політики та комітет фінансів і банківської діяльності - запропонував депутат від НУНС Микола Катеринчук. Справа в тому, що це найбільш завантажений (за кількістю законопроектів, що там опрацьовуються) комітет.
Перша спроба такого поділу була почата ще влітку минулого року. Однак тоді перебували при владі регіонали, які не підтримали поділ комітетів. Їхнім аргументом було те, що фінансовий комітет відповідає за дохідну частину бюджету: податки і збори, мита. Коли приймається річний бюджет, комітет виступає співдоповідачем і підтверджує, що видаткова частина бюджету забезпечена доходами. Поділ комітету порушував устояну практику прийняття держбюджету і ламав порядок прийняття ринкових законів.
Після повторних виборів блок НУНС все-таки наполіг на своєму. Очолити митний і податковий комітет, за інформацією "ЭИ", може бютівець Сергій Терьохін. А Микола Катеринчук буде на чолі податкової або митниці. Як повідомило джерело, близьке до керівництва Партії регіонів, в.о. першого віце-прем'єра Микола Азаров відмовився від пропозиції представників коаліції стати першим заступником глави комітету з питань митної і податкової політики: "Пан Азаров визнав цю пропозицію принизливою для його досвіду і заявив про бажання очолити комітет ВР із питань фінансів і банківської діяльності, що дістається ПР".
Колишні глави банківського комітету обережно реагують на можливість призначення пана Азарова регулятором фінансового ринку. "Я з ним працював і вважаю, що це позитивний приклад", - заявив народний депутат від БЮТ Сергій Буряк.
Банкіри також спокійно ставляться до можливості призначення Миколи Азарова в їхній профільний комітет. "З огляду на досвід Миколи Азарова в ДПАУ і на посаді міністра фінансів, будь-який з фінансових комітетів - його парафія. Останній рік його роботи в Мінфіні не дає підстав для того, щоб очікувати від нього сюрпризів", - говорить глава наглядової ради "Банку НРБ" В'ячеслав Юткін. На його думку, досвід перевірки банків, напрацьований паном Азаровим за час роботи в ДПАУ, дозволяє йому розуміти їхні показники та основи діяльності. "Банківський ринок досить консервативний, і реформи на ньому нечасті. Я не думаю, що пан Азаров щось змінить у плані лібералізації того ж валютного ринку, тому що це прерогатива НБУ", - прогнозує В'ячеслав Юткін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас