Ми ПІФи полюбили, росіяни їх розлюбили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ми ПІФи полюбили, росіяни їх розлюбили

Фондовий ринок
475
Пайові інвестиційні фонди (ПІФи) у Росії перестали користуватися шаленою популярністю.
З вересня на ринку з'явилася нова тенденція - населення стало вкладати у фонди менше коштів, а деякі інвестори забрали свої гроші.
"Недавно в Москві була оголошена сума 38 млрд. руб.", - розповів аналітик одного з вітчизняних інвестбанків. Однак ПІФи в Росії усе ще популярні. З початку року їхня кількість виросла в півтора рази - до 966, а кількість залучених коштів - в 1,6 рази, до 685,7 млрд. руб. Але кошти вилучаються в основному з відкритих та інтервальних фондів. Частка відтоку в них становить уже 20%. "У першу чергу це пов'язане з недостатньою прибутковістю. З початку року багато фондів показали прибутковість менше 20%, а деякі не змогли подолати і 10%",- пояснив ситуацію директор з маркетингу Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко.
Терпіння росіян вичерпалось приблизно три місяці назад. Із січня по серпень ПІФи приносили середньозважений дохід -3%. Ще більші збитки були у теоретично наддохідних фондів акцій - у середньому 4,02%. Більше половини з 363 ПІФів виявилися в мінусі, а прибутковість вище 8% продемонстрували всього 23 фонди. Для порівняння, рубльовий депозит приносить до 12% річних, та і ризики поменші. "Зростання прибутковості, що почалося наприкінці вересня (після третьої серйозної корекції на ринку із середини липня), викликало у багатьох бажання зафіксувати прибуток. Після більш ніж істотних дохідностей попередніх років, коли відсотки були навіть тризначними, настало розчарування. Найбільше ця нервозність відбилася на фондах акцій", - відзначив пан Гришко.
Поки що ті, хто забрав гроші, не пошкодували про це. За даними порталу Investfunds.ru, за неповні 12 місяців ц.р. середня прибутковість ПІФів склала 2,66%. Облігаційні фонди виявилися в невеликому плюсі із прибутком 2,48%, але фонди акцій втратили 3,66% грошей вкладників. Це сумні новини для клієнтів ПІФів, які звикли до зовсім інших цифр. Наприклад, за останні два роки всі фонди принесли середній прибуток 52,22%.
В Україні поки що спостерігається протилежна тенденція. Інвестфонди, що працюють із населенням, показують гарні результати. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, за перші дев'ять місяців 2007 р. відкриті фонди наростили обсяг коштів в 4,3 рази до 268 млн. грн., інтервальні - в 3,6 рази до 134 млн. грн., закриті невенчурні - на 88% до 2,4 млрд. грн.
Середній дохід українських невенчурних фондів за дев'ять місяців склав 29,5%. Для порівняння, банківські депозити за цей час принесли вкладникам усього 8,4% - менше розміру інфляції. Цією статистикою активно користуються керуючі компанії, які переманюють усе більше клієнтів з банків.
"В Україні інвестфонди продовжують залучати кошти вкладників, незважаючи на уповільнення цих темпів у листопаді. Прибутковістю українського ринку повинна бути задоволена переважна більшість інвесторів. Відкриті збалансовані фонди з початку року показують прибутковість вище 70%, а по закритих фондах акцій вона перевищує 100%", - пояснив Костянтин Гришко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас