З якою валютою їхати в турпоїздку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З якою валютою їхати в турпоїздку?

7554
При обміні гривень на місцеву валюту турист може втратити від 5% до 20%. Так що розбиратися з тим, яким саме чином везти готівку до місця відпочинку, варто досить серйозно. Адже ми і без того витратилися на покупку новорічного туру, правда? Навіщо ще переплачувати валютним мінялам?
Доти, поки в обіг не ввійшла європейська валюта, питання "у чому брати із собою гроші за кордон" для наших співвітчизників вирішувалося просто. Долар у той час був такою ж світовою валютою, як колись золото. Тепер же туристів, які за звичкою прихопили із собою в подорож "зелені", у деяких країнах чекає неприємний сюрприз - висока плата за конвертацію.
У першу чергу це стосується, звичайно ж, Європи, де до американської валюти нині ставляться з деякою зневагою. "У багатьох країнах Євросоюзу при обміні доларів на євро можна втратити до 20%", - попереджає директор туристичної фірми "Пилигрим-М" Юлія Шуляренко.
Справа в тому, що європейські банки мають свій власний курс, що, як і в Україні, відрізняється від офіційного. Те ж саме можна сказати і про "обмінники" - там вартість євро, як правило, на 10-20% вища, ніж у банках. Крім цього, при обміні доларів на євро прийдеться сплатити ще і комісію - від 1% до 15% суми. Зокрема, таку комісію за конвертацію долар/євро беруть, наприклад, в Італії.
Тому, відправляючись у країни, де до оплати приймаються євро, бажано все-таки поміняти гроші вдома. Дешевше буде, та і турбот з пошуком пунктів обміну менше.
Що брати в дорогу?
Набагато складніше розібратися, із чим їхати в країни-новачки Євросоюзу - Болгарію, Польщу, Чехію, Угорщину і Словаччину, у яких євро ще не в такому обігу, як у Центральній Європі.
Почнемо один за одним. У Словаччині з 28 листопада цього року євро введений в обіг як офіційна валюта. Так що туди, безумовно, беремо із собою євро.
У Чехії євро почали приймати деякі великі магазини ще в 2002 році, але там як і раніше в обігу крони. Тому для вільного розрахунку міняти гроші все-таки прийдеться. Природно, тут дешевше обміняти на місцеву валюту саме євро.
У Болгарії поки ходить місцева валюта - леви. На неї можна вільно обміняти як долари, так і євро. Але курс долара в цій країні плаваючий, тому можна прогадати. Болгарська валюта прив'язана до євро, тому відправлятися на болгарські гірськолижні схили надійніше з європейською валютою.
У Польщу та Угорщину тепер також радять їхати з євро, а не з доларами, хоча твердої прив'язки до євро місцеві валюти все-таки не мають. Правда, як і у Болгарії, обміняти на місцеві гроші там можна і те, і інше.
"Що ж стосується неєвропейських країн, то ми своїм клієнтам радимо брати із собою долари. До них місцеве населення відчуває більшу довіру, ніж до європейської валюти", - говорить пані Шуляренко. Особливо це справедливо для "екзотичних" подорожей: на Сейшели, Гоа, Маврикій, Балі, а також для "попсових" турів у Єгипет, Туніс, Туреччину. Хоча в цих країнах розвиненого туризму на місцеву валюту можна обміняти і євро, і навіть російські рублі (гривні, на жаль, ні).
І, природно, з доларом варто їхати в країни Латинської Америки. Виняток становить Куба, куди вигідніше брати із собою євро. Через, м'яко кажучи, натягнуті відносини зі Сполученими Штатами в цій країні з доларами не дуже дружать. Приміром, за обмін "зелених" на місцеву валюту стягується комісія (може досягати 10%), якої немає при обміні євро. До речі, європейською валютою тут прийнято розрахуватися і за проживання в готелях.
Обмін без обману
Міняти валюту за кордоном треба акуратно. На безтурботних туристів аферисти полюють у будь-якій країні. Щоб не попастися "на гачок", варто дотримуватися декількох простих правил. По-перше, не можна обмінювати гроші на вулиці і з рук. Це небезпечно апріорі, у будь-якій країні і в будь-якому місті. А в деяких країнах, приміром, це заборонено законом.
Користуватися послугами обмінних пунктів, розташованих на вокзалах і біля місцевих визначних пам'яток, варто тільки в крайніх випадках, приміром, якщо не вистачає грошей добратися до готелю. Курс у цих місцях зазвичай набагато гірший, ніж у звичайних "обмінниках" або банках. Прийнятний курс можна зустріти в аеропортах. Але тому що, тільки прибувши в країну, складно оцінити, наскільки він відрізняється від звичайного, не варто відразу міняти всю суму. Для початку можна "конвертанути" частина грошей, необхідну для того, щоб добратися до готелю, і забезпечити собі витрати в перші дні.
Не резон спокушатися вигідним курсом, написаним на вивісці, обов'язково потрібно уточнювати його в касира. В обмінних пунктах, розрахованих на туристів, часто після коми приписують маленьку цифру, 0 або 1. Також варто довідатися, чи стягується комісія за конвертацію і її розмір. "Якось я міняла гроші в Болгарії і не помітила, що на табло з курсом маленькими буквами була зазначена комісія банку в розмірі 10%. Коли мені поміняли долари на леви, я недорахувалася $20. Після того, як мені на ламаному російському пояснили, що до чого, повертати гроші назад, звичайно, уже було пізно", - розповідає журналіст Алла Меньшова.
Так що всі уточнюючі питання варто задавати до того, як гроші передані касирові: після здійснення операції обміну "махати кулаками" буде пізно.
"Відпочиваючи із друзями в Празі, я якось наткнулася на "обмінник" з гарним курсом. Але, перерахувавши гроші після обміну, я відчула шок - це було приблизно на 20-25% менше того, що я очікувала. Поцікавившись - чому, я довідалася, що курс на табло зазначений для обміну сум від €1000. А все, що нижче, іде зовсім за іншим курсом. Обміняти ж гроші назад нам відмовилися", - розповідає співробітник банку Тетяна Івченко.
Ідеальний варіант - довідатися умови конвертації в декількох пунктах обміну валюти. Це дасть можливість вибрати більш-менш вигідні умови. Надійніше всього міняти гроші в банках, але вони в кожній країні працюють за графіком. У деяких державах, приміром, банківський робочий день закінчується о 16:00, а то і о 15:00. А у вихідні банки не функціонують у більшості країн світу. Тому для походу в банк краще вибрати час у будній день із 10 ранку до обіду (13:00).
У нас із собою було
Звичайно, уникнути неприємностей з обміном валюти на відпочинку можна, якщо поміняти гроші вдома. Але таке можливо тільки в тому випадку, якщо шлях лежить у країни, де ходить вільно конвертована валюта.
"Без проблем в Україні можна обміняти іноземну валюту тільки 1-ї групи класифікатора іноземних валют (долар, євро, швейцарський франк, японська ієна та інші). Обмін валют 2-ї групи (польські злоті, болгарські леви, словацькі крони) і 3-ї групи (неконвертована валюта, наприклад, азербайджанські манати) може бути важким, оскільки не всі комерційні банки мають прямі кореспондентські рахунки в цих валютах", - пояснює начальник управління грошового обігу і касових операцій "Укрсоцбанку" Віктор Зайвенко. Труднощі можуть виникнути навіть при покупці будь-якої "екзотики" (навіть першої категорії, звичайно, крім євро і доларів) - якщо шукати її в регіонах, а не в столиці.
З валют 2-ї групи Класифікатора в нас можна вільно купити і продати хіба що тільки російські рублі. Але при бажанні можна знайти банки, які продають і польські злоті, і болгарські леви, і навіть мексиканські песо! Правда, не факт, що в такому випадку курс буде вигіднішим, ніж якщо міняти гроші в країні перебування. У середньому при обміні "кольорових" валют в Україні втрачається не менше 15%.
До речі, задавшись метою купити валюту країни, у яку заплановано поїздку, варто завчасно попередити банк або відділення про свій намір. Якщо наскочити в банк без попередження, може виявитися, що потрібної суми немає в наявності. Це стосується не тільки рідкісних валют, але навіть і цілком звичного для нас євро.
Home, sweet home!
Всі туристи зіштовхувалися з такою ситуацією: відпочинок закінчується, а на руках залишається енна сума грошей у місцевій валюті. Що робити? В ідеалі, варто поміняти місцеві "тугрики" на ВКВ у країні перебування, але знову ж не на вокзалі. До речі, у багатьох країнах для зворотної конвертації необхідно мати при собі квитанцію про покупку місцевої валюти, без неї зворотний обмін неможливий. Якщо не вдалося зробити обмін на місці, це можна зробити вдома, в Україні.
Єдине обмеження - вітчизняні банки приймають тільки грошові знаки у формі банкнот. Виняток становлять монети номіналом 1 і 2 євро, які, відповідно до інструкції НБУ №502, також повинні безперешкодно обмінювати на гривні. Але на практиці виходить так, що здати такі монети виявляється дуже складно. Ну не хочуть банки возитися з дріб’язком.
Якщо ж у банку відмовляються приймати банкноти, посилаючись на те, що вони старі, не потрібно піддаватися на "провокацію". "Банкам забороняється встановлювати обмеження за номіналом і роками емісії банкнот іноземної валюти, крім вилучених з обігу банкнот або банкнот, що мають значні ушкодження, які банк, за бажанням клієнта, може прийняти на інкасо з наступною оплатою", - попереджає Віктор Зайвенко.
У дорогу - з карткою
Якщо брати в дорогу платіжну картку, не варто забувати про витрати на конвертацію та переведення у готівку грошей у банкоматах. Знімаючи гроші із гривневого картрахунку, скажемо, у Болгарії, турист і не підозрює, що платить за подвійну конвертацію.
Спочатку український банк обмінює гривні на євро, а потім болгарський банк міняє євро на місцеву валюту - леви. Природно, курс вибирати не доводиться. За рахунок конвертації власник картки може втратити від 5% до 20% суми, яку знімає! Щоб уникнути такого подвійного мита, варто перед від'їздом відкрити мультивалютну картку. На неї можна зараховувати і гривні, і долари, і євро та знімати, відповідно, ту валюту, що потрібна.
Ще один вид витрат, пов'язаних з користуванням платіжною карткою за кордоном, - комісія за видачу готівки у банкоматах. Вона значно відрізняється від тієї, до якої ми звикли, користуючись картками в Україні (0,5-1,5%, але мінімум 1-3 грн.). Щоб перевести в готівку картку українського банку за кордоном, прийдеться заплатити 1-3% суми (мінімум 3-5 доларів або євро). Тому, якщо виникла необхідність зняти готівку, краще це зробити вдома чи за кордоном, але великими сумами.
Кеш чи чек?
Тим, хто виїжджає у Туреччину, Єгипет, ОАЕ найкраще взяти із собою готівку. У Європі і США більш престижно розраховуватися платіжною картою чи користуватися дорожніми чеками. У випадку втрати їх можна безкоштовно відновити протягом доби - для цього потрібно звернутися в банк, поліцію і Всесвітню службу відшкодування, телефон якої повідомляється при покупці чеків.
Якщо в тій країні, куди їде турист, є відділення Тhоmas Сооk або Аmеriсаn Ехргеss, обміняти чеки на готівку можна і зовсім безкоштовно. Якщо ж такого представництва в країні нема, то турист виявляється під владою банків, і комісія при обміні чека може досягати 10%. А якщо валюта чека не збігається з валютою країни перебування, то можна втратити і до 25% суми чека.
Отже
Євро і долари перед поїздкою краще купити в Україні - так можна заощадити від 5-20% суми. Екзотичну валюту варто купувати вдома, тільки якщо вдасться знайти банк, що її продасть за прийнятним курсом.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас