Якими бувають ялинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якими бувають ялинки

1781
У молодій київській сім'ї Валерії і Станіслава перед кожним Новим роком виникає дискусія про те, яку ялинку купувати: живу чи штучну. Чоловік - прихильник традицій і вважає, що все повинно бути справжнім. Щороку останнє слово було за ним. Але цього року дружина вирішила наполягти на своєму і купити штучне дерево, позбавлене яких-небудь зовнішніх дефектів.
За що любити
Головний аргумент на користь штучної ялинки - вона купується не на один раз. Тобто в наступні роки однією грудневою проблемою стане менше. Звичайно ж, "раз і назавжди", як обіцяють продавці, вирішити питання навряд чи вийде, але років на п'ять-десять цих покупок повинно вистачити. Потім "несправжня" ялинка, швидше за все, просто набридне, і захочеться чого-небудь свіженького. Злі язики скажуть, що набридне вже в наступному році, але тут можна заперечити - все залежить від того, як її прикрасити. Адже ніхто не забороняє щоразу змінювати стиль, у якому буде витримано декор.
Неживе дерево має правильну форму і взагалі виглядає красиво, голлівудські різдвяні фільми - прекрасне тому підтвердження. Таку ялинку легко прикрашати: голки не колються, не випадають, всі вони рівненькі та однакові.
Синтетична ялинка, на відміну від живої "колеги", не пожовкне через кілька тижнів, її не потрібно поливати. З нею легко можна зустріти і Рік пацюка за східним календарем (він наступить 7 лютого), і Новий рік за тайським календарем (1 квітня), і всі подібні свята за будь-якими іншими правилами відліку часу. До слова, аматори є. Наприклад, дизайнер Валентин влаштовує в себе вдома новорічні вечірки не тільки взимку, але і влітку. Справа в тому, що в студентські роки він частенько бував на музичному фестивалі, що починається в липні, а закінчується в серпні, і 31 липня там зустрічають пришестя Нового музичного року. Зараз через велику кількість замовлень Валентин не може їздити на фестиваль щоліта, але традицію відзначати липневий "Новий рік" зберігає, і зелена ялинка - її невід'ємний атрибут.
Без запаху і пилу
Штучні ялинки бувають всіх кольорів і розмірів (майже), і кожний може вибрати собі щось до смаку і за потребами. Скажемо, для маленької квартири можна підібрати невелике тридцятисантиметрове деревце. А для заміського будинку цілком можна підшукати дво-, а то і триметрову красуню. Крім того, майже всі моделі забезпечуються спеціальною підставкою, тому не потрібно возитися із відрами піску або дерев'яними хрестовинами, які так і норовлять зламатися в найвідповідальніший момент.
Ну і, нарешті, купівля штучної ялинки - це внесок в охорону навколишнього середовища. Українські ліси і парки щороку страждають від браконьєрських вирубок, а якщо покупців у живих ялинок не буде, то і рубати їх стане не потрібно.
Природно, є в штучних ялинок і недоліки. Головний мінус - відсутність лісового запаху, без якого майже неможливо уявити справжнє новорічне дерево. Цю проблему легко вирішити, купивши кілька хвойних гілок. Їх можна зв'язати та обвішати кульками, убивши цим двох зайців: принісши у квартиру звичний хвойний запах і додатково прикрасивши кімнату. Можна також скористатися ароматичною олією, що обійдеться приблизно в 10-30 грн. за флакончик.
Інший важливий недолік - якщо ялинка купується не на один рік, її треба якось мити і чистити від пилу, щоб через рік символ свята не був брудним. Тому дуже зручно, коли деревце розбирається на гілочки, які можна помити у ванній, а потім скласти в ящик. Ще один недолік штучної ялинки - потрібне місце для її зберігання в "несвяткову" частину року. Якщо квартира маленька, це може стати серйозною проблемою, особливо якщо ялинка не складається (серед дешевих багато саме таких: у них гілочки можна тільки підігнути ближче до стовбура). Віктору, що живе із дружиною і дитиною в невеликій двокімнатній квартирі без комори, після покупки штучного дерева довелося розчистити для нього місце в шафі на балконі. А справа, між іншим, була взимку.
По чому зелень
Скільки ж прийдеться віддати за вічнозелене несправжнє дерево? Все залежить від розміру і від якості використовуваних матеріалів. Добре зарекомендувала себе продукція з Італії і Німеччини. До середніх за ціною і рівнем якості можна віднести товари з Тайваню і Таїланду. Ну а в бюджетній категорії панують китайські деревця.
Українські ялинки - не найдешевші, але продаються непогано: багато виробників використовують закордонні матеріали. Ціна ж на штучну ялинку може бути навіть у десять разів вищою, ніж на живий аналог. Але не потрібно забувати, що ця річ купується не на один раз. І якщо дерево буде служити, приміром, десять років, то з розрахунку на кожний Новий рік виходить не така вже і велика сума. "Дерево з Китаю" з маленькими і не занадто гарними голочками висотою близько 1-1,2 м обійдеться приблизно в 70-150 грн. Якщо хочеться ялинку некитайську і вищу - до 1,6-1,8 м, - то прийдеться віддати 300-700 грн. Ну а дво- і триметрові штучні велетні коштують до 2 тис. грн. Потішно, що в багатьох торговельних точках одним з факторів, що впливають на ціну, вважається довжина хвоїнки: чим лахматіша ялинка, тим вона дорожча.
Ціна краси
Ялинку можна порівняти з дівчиною: і та й інша мають потребу в прикрасах, особливо під час святкового вечора. Але в ялинки є одна незаперечна перевага: її прикраси коштують дешевше. Верхівка обійдеться в 15-50 грн. Улюблена дітьми електрична гірлянда буде коштувати від 20 грн. до 250 грн. Купити її можна як у супермаркетах, так і в підземних переходах, але краще заплатити трохи більше і в магазині, оскільки низька якість електроприладу може створити чимало проблем.
Найменші ялинкові скляні кульки коштують менше гривні за штучку, і можна знайти величезні набори таких маленьких кульок не дорожчі 10 грн. Іграшки більші коштують 20-60 грн. Діди Морози, сніговики і снігурки "під ялинку" коштують від 20-30 грн. до 300 грн. Можна, природно, знайти і дорожчі.
Ялинки для ледачих
Якщо вже зовсім лінь виходити з дому, можна купити ялинку в інтернет-магазині: ціни там трохи нижчі, ніж у звичайних. Але все-таки синтетичну ялинку зручніше купувати в офф-лайні, ніж в Інтернеті. По-перше, там можна пощупати голки і краще роздивитися, що купуєш. По-друге, "Деньги" змогли знайти не так вже і багато вітчизняних сайтів, що торгують новорічними "причандалами".
Зате ми знайшли парочку портативних електричних USB-ялинок, напевно, для техноманів і IT-шників. Це мініатюрні штучні дерева, які можна підключити до порту USB, і вони будуть світитися і переливатися без усякої гірлянди. "Деревце" можна поставити біля комп'ютера і святкувати Новий рік, не виходячи з Інтернету. USB-ялинки зазвичай невеликі - максимум 30 см у висоту, коштують вони в середньому 60-130 грн. Купити цей гаджет без проблем можна у вітчизняних інтернет-кіосках. На все тих же віртуальних полицях нескладно відшукати і USB-ялинку-світильник: вона прозора, а всередині - 6 різнобарвних лампочок, які включаються по черзі, і все це сяйво супроводжується музикою. Коштує таке задоволення 90 грн. Непоганий варіант для тих, хто не знає, що подарувати знайомому IT-шнику.
Вбрання "прикрашальників"
Наряджати ялинку - це традиція, але чи обов'язково робити це самому? Якщо немає часу, або хочеться по-справжньому гарну ялинку, можна звернутися до дизайнера. Прикрасою ялинок займаються, як правило, дизайнери-флористи з компаній, що складають букети і оформлюють урочистості. Їхні контакти легко знаходяться в Інтернеті. Викликаючи такого фахівця, досить сказати, у якому стилі хочеться прикрасити ялинку, і визначити колірну гаму, а все інше зроблять професіонали. Можна і вибрати з декількох запропонованих варіантів. Обходиться це задоволення приблизно в 1500-1800 грн. для ялинки висотою 1,5-2 м з урахуванням всіх матеріалів: іграшок, бантів, квітів, гірлянд та інших кульок. Ялинка висотою не більше метра, прикрашена в мінімалістському стилі, обійдеться в 750-800 грн. За словами директора агентства квітів і подарунків "Даруй квіти" Марини Цейтлін, подібні послуги найчастіше замовляють салони краси. Нерідко дизайнерів для прикраси ялинок викликають і господарки приватних котеджів.
"Деньги" не могли не запитати в дизайнерів, як же правильно прикрашати ялинку цього року. Виявилося, що в цьому сезоні в моді ліловий і зелений. Крім того, професійні прикрашателі порадили дотримуватися жовтої, золотої чи срібної кольорової гами - класика завжди в моді.
Якщо із кольорами все відносно строго, то іграшки можуть бути зовсім незвичайними. Оформлювачі розповіли "Деньгам", що в одному з ресторанів головним елементом декору були макарони, прикрашені новорічною мішурою. І це була зовсім не реклама якого-небудь блюда - просто в тому сезоні користувалися популярністю "макаронні" відтінки.
Ялинка, не гори
Від свята до трагедії - один крок, стверджують екстрені служби, які на Новий рік зіштовхуються з великим числом пожеж. А пожежі, найчастіше, починаються з ялинок, тому безпеці виробу, який купуєте, потрібно приділити особливу увагу.
Натуральна хвоя добре горить, особливо коли ялинка постояла якийсь час і встигла підсохнути. Штучна може горіти ще краще, якщо зроблена з паперу із просоченням (дуже часто за такою технологією робляться китайські ялинки). На подібне різдвяне дерево не можна вішати гірлянди і тим більше свічки.
Набагато більше довіри викликає продукція зі спеціальних матеріалів, які важче підпалити. У деякі пластики додаються особливі речовини, що блокують поширення вогню - на випадок якщо раптом впаде свічка. На упаковці ялинки повинно бути зазначено, що всі необхідні вимоги дотримані. Бажано, щоб продавець продемонстрував експертні висновки пожежної і санітарно-епідеміологічної служб (адже пластики можуть і "видихати" усяку гидоту). У магазинах такі документи можуть показати не завжди. Але виробники ялинок, з якими розмовляли "Деньги", всі як один запевнили, що документи в них є. У випадку відмови продавця представити "довідки" варто задуматися: чи не купити ялинку в іншому місці?
Отже: Звести новорічні турботи, пов'язані з ялинкою, можна до мінімуму: замовити штучне деревце через Інтернет, так ще і викликати дизайнера, щоб він прикрасив ялинку. Витратити прийдеться в середньому 400 грн. на просто пристойну ялинку і мінімум 1500 грн. на дизайнерське "вбрання".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас