Металурги кують, поки гаряче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги кують, поки гаряче

Казна та Політика
381
Українські металурги заявляють про майбутнє підвищення цін на їхню продукцію. Зокрема, про намір збільшити відпускні ціни на 22-25% повідомив найбільший український виробник сталі в Україні група "Метінвест". Не виключають подорожчання, аж до 30%, і в інших компаніях. Збільшення цін на метал у наступному році стане основною причиною підвищення собівартості у важкому машинобудуванні, автомобілебудуванні та будівництві.
У вівторок директор з продажів групи "Метінвест" Андрій Пархомчук повідомив, що в 2008 році компанія має намір підвищити ціни на металопродукцію на 22-25%. "У такий спосіб ми збережемо маржу підприємства на рівні 2007 року", - пояснив він. Про плани переглянути відпускну вартість металопродукції заявили також у Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча, "Індустріальному союзі Донбасу" і меткомбінаті "Запоріжсталь".
"За прогнозами, ми очікуємо, що в середньому ціни можуть підвищитися до 30%", - заявило високопоставлене джерело в "Запоріжсталі". "Зараз ми проводимо відповідні розрахунки того, на скільки повинна вирости вартість металу", - сказав голова правління Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко.
Аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович відзначає, що збільшення вартості металу на внутрішньому ринку - це світова тенденція. Наприкінці листопада про намір підняти ціни в США на 6-9% в I півріччі 2008 року заявила найбільша у світі сталеливарна компанія ArcelorMittal (займає 10% світового ринку). А другий за розміром виробник Європи Corus пообіцяв уже в січні підвищити ціни на сталь мінімум на 5%. "Ціни як у світі, так і в Україні ростуть, виходячи із прогнозованого підвищення вартості залізорудної сировини на 30-50%, коксу - на 30%, брухту - на 15%, електроенергії - на 20%, природного газу - на 40%", - пояснив пан Юзефович.
За даними держагентства "Держзовнішінформ", у січні-жовтні цього року ціни на плоский прокат в Україні підвищилися на 7-15%, на фасонний і сортовий - на 15-30%, а за окремими позиціями зростання склало 40-45%.
Збільшення цін на метал неминуче спричинить збільшення собівартості продукції, у якій частка металу є істотною - зокрема, це стосується важкого машинобудування, автомобілебудування, суднобудування і будівництва, попереджає співвласник корпорації "Автоінвестбуд" (виробляє близько 20% автомобілів в Україні) Дмитро Святош. "У машинобудуванні, де вартість металу становить 80% собівартості, можна чекати, що зростання вартості продукції складе близько 80% від збільшення ціни на метал", - говорить він.
З ним погоджується президент Асоціації фахівців з нерухомості Олександр Бондаренко: "Безумовно, підвищення ціни на метал, що є одним з основних будматеріалів, приведе до підвищення вартості житла на первинному ринку, а, отже, і на всьому ринку нерухомості України". За його словами, мінімальне очікуване збільшення цін на первинному ринку житла в наступному році складе 30%, на вторинному - близько 20%.
Історія питання
Що змусило світових виробників підняти ціну на сталь? Заяви ArcelorMittal і Corus про підвищення цін на метал збіглися з їхніми переговорами про ціну контрактів на наступний рік з виробниками залізної руди і вугілля - компаніями BHP Billiton, Rio Tinto і CVRD (у сукупності більше 70% світового ринку залізної руди).
Сировинні конгломерати мають намір підняти ціни на руду в 2008 році мінімум на 30%. Металургійні компанії побоюються, що збільшення буде ще вище у випадку можливого злиття BHP Billiton і Rio Tinto.
Проти угоди вже виступив Міжнародний інститут заліза і сталі, що представляє інтереси 180 сталевиробників, і Китай - найбільший споживач залізорудної сировини. Напередодні заяви про підвищення цін у США ArcelorMittal повідомила, що з I-II кварталу підвищить ціни на плоский прокат у США і Європі відповідно до збільшення цін на сировину та електроенергію. Збільшення цін на сировину критичне для ArcelorMittal, тому що компанія забезпечена власною рудою лише на 47%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас