Росія дозволить імпортувати польське м'ясо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія дозволить імпортувати польське м'ясо

Аграрний ринок
230
Росія дозволить імпорт польського м'яса, пообіцяв глава Мінсільгоспу Олексій Гордєєв. Дворічний конфлікт завершиться на наступному тижні. Правда, обмеження знімуть не із санітарних, а з політичних міркувань. Щоб повернути собі втрачене місце на російському м'ясному ринку, Польща повинна буде демпінгувати.
Росія зніме обмеження на постачання тваринницької продукції з Польщі, повідомив у середу глава Мінсільгоспу Олексій Гордєєв. "Обмеження будуть зняті після підписання відповідного меморандуму між ветеринарними службами Росії і Польщі в Калінінграді наступного тижня", - говорить міністр.
Таким чином, "ми гарантуємо, що в Росію буде надходити якісна польська продукція, повністю будуть виключений імпорт м'ясної продукції із третіх країн і зловживання з боку несумлінного бізнесу", - пояснив Гордєєв.
Мінсільгосп може також дозволити й імпорт м'яса птиці з Польщі, незважаючи на виявлений там вірус пташиного грипу. Россільгоспнагляд пропонує зберегти обмеження тільки для районів, охоплених хворобою. Ці рішення стали підсумком переговорів з міністром сільського господарства Польщі Мареком Савицьким. Основна частина обмежень на постачання м'ясної продукції з Польщі була введена в 2005 році. У російському Мінсільгоспі це рішення мотивували частими випадками "грубих порушень ветеринарного законодавства" і низькою фітосанітарною якістю продукції. Також Польщу звинуватили в "фальсифікації м'яса, що постачається в Росію," - у Мінсільгоспу виникла підозра, що країна займається реекспортом продукції із третіх країн.
У грудні 2007 року Росія також заборонила ввіз із Польщі живої птиці, інкубаційних яєць, всіх видів продукції птахівництва у зв'язку з реєстрацією там спалаху грипу птахів штаму H5N1. У Варшаві обмеження зустріли в штики і спробували підняти конфлікт на рівень Євросоюзу, що, втім, і сам мав претензії до польського м'яса.
Для більшої переконливості в листопаді 2006 року поляки заблокували підписання угоди про співробітництво між Росією і ЄС - основного документа, що регламентує відносини, термін якого минув 1 грудня 2007 року Тиск подіяв - заступник голови Єврокомісії Гюнтер Верхойген назвав "незаконним і невиправданим" введене Росією ембарго. "Польське м'ясо" могло навіть стати перешкодою на шляху Росії до Світової організації торгівлі (СОТ). Так, єврокомісар з торгівлі Пітер Мендельсон навесні 2007 року заявляв, що м'ясна суперечка "шкодить нашим відносинам, у той час як ми налаштовані на спільну роботу з наближення Росії до вступу до СОТ".
Перелом у м'ясному конфлікті намітився восени 2007 року, після того як у Польщі змінився уряд. Новий прем'єр Дональд Туск заявив, що вважає одним із пріоритетних завдань поліпшення відносин з Росією.
Його призначили на цю посаду 9 листопада 2007 року. І вже через пару тижнів спецпредставник президента Росії з питань розвитку відносин з ЄС Сергій Ястржембський повідомив, що Польща погодилася допустити російських інспекторів на свої м’ясопереробні підприємства, що було однією з умов зняття ембарго. "Рішення Росії пов'язане з відтавкою уряду Качиньського, - сказав "Газеті.Ru" гендиректор Центру політичної кон'юнктури Михайло Виноградов. - Це такий дружній жест із боку Росії, у якій після цієї події стали більш тепло ставитися до Польщі".
"Пішов уряд Качиньського - і з ним пішло й емоційне напруження у відносинах Росії і Польщі. Зокрема, поляки перестали бойкотувати вступ Росії в ОЕСР. І Росія зняла обмеження на імпорт м'ясної продукції з Польщі як відповідний крок", - згоден і заступник генерального директора Центру політичних технологій Олексій Макаркін. Але експерти поки не можуть сказати, чи виграє Польща, одержавши те, за що так довго боролася.
"Експорт м'ясної продукції важливий для Польщі, - пояснив "Газеті.Ru" керівник виконавчого комітету Національної м'ясної асоціації Сергій Юшин. - В останні роки в країні інтенсивно розвивалося свинарство, у Польщу прийшли міжнародні інвестори з великим досвідом виробництва та торгівлі. Потенційно країна могла б потіснити на російському ринку деяких європейських виробників".
А от Росія відсутність польського м'яса не відчула. "Імпорт яловичини з Польщі в Росію 2005 року, за даними ФТС, склав близько 1,5 тис. т. Це менше 0,3% від загального обсягу яловичини, що постачається у Росію. У тому ж році обсяг імпорту свинини не перевищив 12,5 тис. т, що відповідало в 2005 році 2% від річного обсягу постачання свинини в Росію, - сказав Юшин. - У порівнянні з обсягом поставок продукції з Данії і Бразилії, це крапля в морі".
Однак і цю краплю Польща втратила - поки діяли обмеження, її місце на ринку зайняли інші країни. Щоб повернути позиції, польським постачальникам прийдеться знижувати ціни
"Єдиною конкурентною перевагою, що польська продукція могла б мати в Росії - це більш низька ціна на продукцію. За якістю, впізнаваністю і затребуваністю лідером є продукція з Данії", - констатує Юшин.
Наталія Єрьоміна, Катерина Мереминська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас