Огляд ринків за тиждень (03-07 грудня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд ринків за тиждень (03-07 грудня)

Фондовий ринок
423
Зала чекання
Фондові торги Developed markets за підсумками тижня завершилися ростом провідних індексів. Стимулів для росту відзначимо небагато: американська влада представили програму надання допомоги власникам житла, нездатних оплатити свої зобов'язання з іпотечних заставних; опубліковані дані про стан зайнятості і виробничої активності виявилися кращими за прогнозовані; очікування зниження базової ставки ФРС на 0,25% - до 4,25%.
Таким чином, побоювання початку рецесії в США трохи стихли, оптимістичні ж настрої інвесторів зросли. Світло на головне "американське питання" (йдемо на дно або вже догори?) проллється у вівторок після оголошення рішення з дисконтної ставки ФРС. Гарні статистичні дані, які надходять останнім часом, зменшують можливість зниження ставки відразу на 0,5%, що послужило б непоганим поштовхом для наступного росту. Очікування зниження ставки на 0,25% за великим рахунком вже відіграні.
За результатами тижня фондовий індекс Sn 500 Index піднявся на 1,6%, Dow Jones 65 Composite - на 3,0%, Nasdaq Comp - на 1,7%.
Кроки, початі монетарною владою США і європейських центральних банків, підтримали оптимізм фондового ринку України, плавно зростаючий весь тиждень. Тижневий обсяг торгів акціями на ПФТС склав $43,9 млн., що є середнім показником для українського ринку. Найбільше активно торгувалися акції енергетичних компаній (ZAEN $2,5 млн., CEEN $3,6 млн.), Південного гірничозбагачувального комбінату (PGZK, $5,7), УкрАвто (AVTO, $4,5 млн.) і Єнакіївський металургійний заводи (ENMZ, $2,26 млн.).
Єдиний в Україні гірничозбагачувальний комбінат, що провадить агломерат, Південний ГЗК став безумовним лідером торгів у понеділок (3,5 млн. дол., що склало близько 47% загального обсягу торгів). За нашими оцінками, на даний момент поточна ціна компанії встановилася вище справедливої (на 39%), навіть із обліком значного прогнозованого підвищення вартості залізної руди. Нагадаємо, аналітики Goldman прогнозують зростання цін на залізорудну сировину в наступному році на 50%. У листопаді ABN Amro підвищило прогноз росту цін на руду на 2008 році з 25% до 35%. (в 2007р. світові ціни підвищилися на 9,5%).
Помітне поліпшення фінансових показників комбінату за підсумками третього кварталу 2007р. (внаслідок збільшення обсягу виробництва і "підтягування" цін до середньосвітових), а також прогнозоване зростання цін на руду в майбутньому вже враховані ринком.
Наприкінці тижня Укрнафта (UNAF, +3,6%) заявила про свій намір розглянути розподіл прибутку за 2006 фінансовий рік на зборах акціонерів 23 січня наступного року. Дозвіл ситуації на даний момент не прогнозований. Приватні акціонери (група "Приват", яка володіє 42% акцій) прагнуть направити прибуток на потреби компанії - покупку хімкомбінатів і збільшення обсягів буріння. У свою чергу, державу (в особі холдингу "Нафтогаз України" - 50%+1 акція) вимагає направляти весь прибуток на виплату дивідендів. Максимальна сума дивідендів може скласти $8,8/акцію (якщо весь прибуток піде на виплату дивідендів), що дорівнює 11,7% поточної ринкової вартості акції.
Енергетика
На цьому тижні індексу ПФТС відновив свою підтримку енергогенеруючого сектора (за підсумками тижня Центренерго, Донбасенерго і Західенерго додали 5,2%, 3,5% і 2,0% відповідо). На настрої інвесторів не вплинуло рішення Антимонопольного комітету України оштрафувати Дніпроенерго, Західенерго, Центренерго, Дніпробленерго, Волиньобленерго, Київобленерго, ВАТ "Укргідроенерго", НАЕК "Енергоатом" і держпідприємство "Укркнерговугілля" за погоджені антиконкурентні дії. Відзначимо, що сума штрафу відносно невелика ($77 тис.) і не значно вплине на фінансові потоки компаній (штрафи вираховуються із чистого прибутку). Знайшлися, щоправда, і не згодні. Київобленерго, не погодився з висновками розслідування, повинна буде виплатити майже $2 млн. (компанія не котирується на ПФТС).
Учора Міністерство палива та енергетики України обвинуватило ЗАТ "AES-київобленерго", що володіє міжнародна корпорація AES, у недотриманні вимог нормативних документів, які регулюють діяльність обласних енергопостачальних компаній.
На рахунок Київенерго (KIEN, -1,2%) надійшов наступний $6,7 млн. транш від Київської міської ради як компенсація різниці між чинними тарифами і фактичною собівартістю газу. Нагадаємо, теплопостачання є збитковим для компанії (теплова енергія збувається нижче собівартості). В 2007р. збитки компанії від продажу теплової енергії за заниженими тарифами складуть близько $72 млн. Таким чином, загальна сума компенсації за поточний рік вже досягла $31,5 млн. (43% необхідної суми). Інша частина компенсації, приблизно, буде перерахована KIEN після закінчення 2007 року.
У цілому, активність на ринку енергетики (у тон із загальринковим настроєм) значно знизилася у порівнянні з минулим тижнем, - оберт упав на 72%, що ми пояснюємо вичікувальною позицією, зайнятою гравцями в умовах не рівнонаправлених сигналів через кордон.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас