Віктор Ющенко розставляє своїх людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко розставляє своїх людей

Казна та Політика
415
Президент Віктор Ющенко провів зустрічі з головою Верховної ради Арсенієм Яценюком, а також з лідерами коаліції - Юлією Тимошенко, В'ячеславом Кириленком і Юрієм Луценком. Переговори були присвячені формуванню уряду і призначенню міністрів за квотою президента.
Міністерство закордонних справ може очолити колишній секретар РНБО, глава ради Національного банку Петро Порошенко. Міністром оборони, як і очікувалося, залишиться Анатолій Гриценко.
Переговори в Секретаріаті президента пройшли в закритому режимі, про їхнє проведення заздалегідь не повідомлялося. Про зустрічі, що відбулися, стало відомо лише після їхнього закінчення, у другій половині дня. Прес-служба президента повідомила, що спочатку Віктор Ющенко зустрівся з лідерами коаліції демократичних сил Юлією Тимошенко, В'ячеславом Кириленком і Юрієм Луценком, а потім з головою Верховної ради Арсенієм Яценюком.
Обидві зустрічі були присвячені сьогоднішньому засіданню Верховної ради, на порядку денному якого значиться голосування по кандидатурі прем'єр-міністра.
Прес-секретар президента Ірина Ванникова повідомила, що на зустрічі Віктора Ющенка з Арсенієм Яценюком особлива увага приділялася призначенням глав Міністерства оборони і Міністерства закордонних справ. Відповідно до Конституції України, ці кандидатури на розгляд Верховної ради вносить президент. Джерела у фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) стверджують, що дуже велика ймовірність того, що зовнішньополітичне відомство очолить Петро Порошенко, що під час роботи першого кабінету Юлії Тимошенко в 2005 році був секретарем Ради національної безпеки та оборони.
Нагадаємо, що, коли став відомий список кандидатів у народні депутати від блоку НУНС, однією з найбільших несподіванок стала поява в ньому глави Національного банку Володимира Стельмаха. Очікувалося, що у випадку переходу пана Стельмаха на роботу у Верховну раду пан Порошенко може зайняти його місце. Однак після виборів пан Стельмах відмовився від депутатського мандата, залишившись керувати Нацбанком. При цьому на посаду в економічному блоці уряду, що відповідно до коаліційної угоди повністю належить Блоку Юлії Тимошенко, пан Порошенко як член партії "Наша Україна" претендувати не міг.
Слід зазначити, що Петро Порошенко колись не мав досвіду дипломатичної служби. Втім, останній міністр закордонних справ Арсеній Яценюк до свого призначення на цю посаду також не мав подібного досвіду. Хоча пан Порошенко, на відміну від пана Яценюка, має відповідну освіту. В 1989 році він закінчив із червоним дипломом факультет міжнародних відносин і міжнародного права Київського державного університету імені Шевченка за фахом "економіст-міжнародник".
Очікується, що на посаду міністра оборони президент запропонує кандидатуру Анатолія Гриценка - нинішнього керівника оборонного відомства і народного депутата фракції НУНС. У Секретаріаті президента та у Міноборони таке призначення називають "найбільш логічним". Втім, одне з поінформованих джерел Ъ не виключає зміну глави Міноборони у випадку призначення пана Гриценка секретарем РНБО, однак більшість джерел у Секретаріаті президента і Міністерстві оборони вважають це малоймовірним.
Одержати коментарі Петра Порошенка та Анатолія Гриценка із приводу їхньої можливої участі в роботі нового Кабінету міністрів не вдалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас