Податковій системі зробили штучне дихання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковій системі зробили штучне дихання

Казна та Політика
288
Міністерство фінансів заявило, що привабливість податкової системи України в дослідженні Світового банку Doing Business-2008 "штучно занижена". У міністерстві підрахували, що в рейтингу податкового навантаження країна повинна займати на одну позицію вище. На думку експертів, настільки різкою реакцією Мінфін намагається відволікти увагу від проблеми адміністрування податків, якій присвячена більша частина спільного дослідження Світового банку і PWS.
Учора Міністерство фінансів звинуватило Світовий банк (СБ) в "штучному заниженні" позицій України в рейтингу привабливості податкової системи в щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу "Doing Business-2008", оприлюдненому більше двох місяців тому. Цей рейтинг був підготовлений аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers (PWS) на замовлення СБ. Україна в рейтингу зайняла 139-е місце з 178-ми, знизивши за рік свої позиції на 11 пунктів, а в розділі "Сплата податків" - 177-е місце.
У повідомленні Мінфіну вказується, що аудитори PWS при визначенні позицій України в рейтингу складності податкової системи для ведення бізнесу "допустили помилки в кожному із трьох показників, які використовувалися для її оцінки". У міністерстві стверджують, що кількість платежів на рік становить не 99, а 45, тому що українські підприємці мають можливість використати електронну форму декларування, що не враховано СБ. До 4 грудня 231 тис., або 27,4% платників подавали звітність в електронному вигляді. Тому в рейтингу за критерієм "кількість платежів" Україна повинна займати 136-е місце, а не 176-е, як у звіті СБ.
У Мінфіні також підрахували, що на "ведення, складання і подачу податкової звітності" підприємці витрачають не 2085 годин на рік, а лише 550. Перегляд цього показника дозволив би Україні зайняти 156-е місце в рейтингу замість 177-го. У Мінфіні запевняють, що Світовий банк завищив і загальну ставку оподатковування - 57,3% від прибутку, тоді як реальний показник - 55,6% (можливе зростання у рейтингу з 145-ї до 144-ї позиції). Ці розрахунки дозволили Мінфіну заявити, що загальна позиція України в податковому рейтингу повинна бути на десять пунктів вища (167-е місце). А після прийняття Податкового кодексу ще вища - на 36 позицій: скорочення часу на ведення податкової звітності до 246 годин (90-е місце), податкового тягаря - на 0,7% - до 54,9% (зростання у рейтингу на 1 позицію - до 143-ї).
Радник в. о. першого віце-прем'єра, в. о. міністра фінансів Миколи Азарова Віталій Лук'яненко запізнілу реакцію Мінфіну на результати дослідження пояснив тим, що міністерство "тільки недавно їх офіційно от отримало". Відзначимо, що попередній подібний рейтинг, в 2006 році, Мінфін не коментував. Радник Світового банку Мартін Райзер повідомив, що не може коментувати точку зору Мінфіну, тому що перебуває за кордоном.
Експерти говорять, що, реагуючи на дослідження Doing Business-2008, у Мінфіні намагаються поліпшити імідж відомства, акцентувати увагу на менш значних аспектах звіту, при цьому залишаючи без коментарів проблемні питання, наприклад адміністрування податків і вплив на цей процес фіскальних органів. "Причина не в кількості податків, а в адмініструванні - у тому, наскільки складно мати справу з податковою адміністрацією. Адже більша частина рішень приймається саме співробітниками податкових органів, що дає велике поле для корупції", - відзначає директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.
Мінфіну ж невигідно говорити про проблеми адміністрування, тому що прийдеться визнавати факт "ручного" виконання бюджету. "У нас податкова система діє не для всіх - наприклад, відшкодування ПДВ одержують не всі, а ті, кому "дозволено", - говорить директор департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас