Уряд додасть два тижні для експорту хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд додасть два тижні для експорту хліба

Аграрний ринок
165
Вивіз зернових може початися вже на цьому тижні. Пересунути його початок із запланованої урядом дати (1 січня 2008 р.) дозволив благополучний прогноз урожаю озимих і більш-менш стабільні ціни на хліб.
На засіданні Кабміну в середу буде розглянуте питання про збільшення квоти на експорт зерна (зараз - 1,203 млн. т) і зміну дати його початку на більш ранню - 15 грудня. За словами заступника міністра аграрної політики Юрія Лузана, такі коректування є спільною пропозицією Мінекономіки та аграрного відомства.
Раніше постановою №1287 від 31 жовтня уряд переніс початок експорту 1,2 млн. т зернових з листопада поточного року на 1 січня 2008 р. Аргументуючи відстрочку початку зовнішньої торгівлі зерновими, міністр економіки Анатолій Кінах говорив про необхідність завершити формування держпродрезерву і про можливе збільшення цін зернових на внутріукраїнському ринку. "Планувалось, що квота на експорт зерна буде введена з 1 січня, але є пропозиції, щоб її ввести з 15 грудня. Це пропозиція нашого міністерства (аграрної політики) і Мінекономіки", - сказав Юрій Лузан.
Хоча держоператори ще далекі від 100%-ого виконання завдань із закупівлі зернових у продовольчий резерв (Аграрний фонд станом на 14 листопада закупив 256 тис. т продовольчого зерна врожаю 2007 р.), продовольча безпека вже не викликає в чиновників побоювань. За даними Мінагрополітики, залишки зерна зараз на 22% більші, ніж були на цю ж дату торік, і крім того надихає прогноз майбутнього врожаю. В Україні, згідно з останніми даними, близько 61% посівів озимих культур у гарному стані, 28% - у задовільному і близько 10% - у незадовільному (рідкі або недостатньо розвинені рослини). Юрій Лузан оцінив потенціал урожаю-2008 як непоганий. Також Кабмін, надавши пекарям пільги щодо закупівлі імпортного устаткування, розраховує на стабільні ціни на хліб хоча б у короткостроковому періоді.
Кінець року - найбільш привабливий період для торгівлі на зовнішніх ринках, це пов'язано із закінченням бюджетного року і початком нового, коли заставляються гроші для закупівлі зернових. Саме в цей період найбільш активно укладаються контракти. Таким чином, чи встигнуть трейдери потрапити в найбільш привабливий період, залежить від моторності чиновників при виконанні всіх процедур. Юрій Лузан запевняв, що вже зараз готуються пропозиції щодо спрощення процедури одержання експортної квоти.
Мінагрополітики допускає збільшення обсягу експортних квот на зерно у два рази - до 2,4 млн. т і продовження їхньої дії до кінця 2007/2008 маркетингового року (червень 2008). Юрій Лузан оцінює можливий експорт в 3,8-4 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас