ФДМ вчинив не по-родинному — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ вчинив не по-родинному

Фондовий ринок
203
"Смарт-холдинг" Вадима Новинського здобув чергову перемогу в суперечці із братами Ігорем та Олегом Чуркіними за контроль над Чорноморським суднобудівним заводом. У п'ятницю Фонд держмайна визнав зміну власника підприємства. Представники Чуркіних заявили, що фонд схвалив угоду, у якій підприємці не брали участь, і тому вона оскаржена в суді.
Як і пророкував Комерсант-Україна, структури Вадима Новинського підключили до боротьби із братами Чуркіними Фонд держмайна (ФДМ). У п'ятницю інформагентство "Інтерфакс-Україна" повідомило, що ФДМ погодив договір про покупку Херсонським суднобудівним заводом (ХСЗ) у компанії "Судмашпром" 90,25% акцій Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ). Заступник голови фонду Олександр Потимков розповів, що рішення було прийнято 6 грудня. За його словами, ХСЗ взяв на себе зобов'язання, які були закладені при продажі заводу "Судмашпрому" в 2003 році, тому ФДМ "не знайшов перешкод для перепродажу".
Нинішня позиція ФДМ відрізняється від того, що відомство заявляло раніше. Дотепер фонд наполягав на поверненні підприємства в держвласність із метою подальшого перепродажу. Нагадаємо, оскаржити приватизацію підприємства ФДМ намагається з 2005 року. У липні цього року Госпсуд Києва за позовом ФДМ прийняв рішення про розірвання договору купівлі-продажу через невиконання його умов. Зараз справа розглядається в апеляційному суді.
ЧСЗ - одне з найбільших суднобудівних підприємств України. Оборот в 2006 році - 38 млн грн, прибуток - 800 тис. грн. В 2003 році ФДМ продав за 119,305 млн грн ($24,3 млн) 90,25% акцій ЧСЗ Миколаївській малотоннажній верфі (зараз ВАТ "Судмашпром") братів Чуркіних. Прес-секретар ЧСЗ Максим Головін повідомив, що схвалення ФДМ стало фінальною крапкою в питанні покупки Херсонським суднобудівним заводом акцій ЧСЗ.
30 листопада Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив ХСЗ придбати більше 50% акцій ЧСЗ. Джерело в "Смарт-холдингу" пояснило зацікавленість ХСЗ в акціях ЧСЗ тісними виробничими зв'язками: "У нашої компанії є плани зі створення суднобудівного холдингу. Саме із цих причин ХСЗ одержав в АМКУ дозвіл". Нагадаємо, раніше представники ХСЗ заявляли про намір створити на базі цього підприємства, ЧСЗ і державного Суднобудівного заводу ім. 61 комунара єдиний холдинг.
Представник інтересів братів Чуркіних Ірина Акулова вчора назвала дії ФДМ грубим порушенням українського законодавства. "На сьогоднішній день не завершені судові позови про розрив договору купівлі-продажу 90,25% акцій ЧСЗ. Акції як і раніше належать структурам Чуркіних, а вони свою згоду на їх перепродаж не давали", - заявила вона. За словами Акулової, юристи Ігоря та Олега Чуркіних ще на початку минулого тижня подали позов до Госпсуду Києва про заборону ФДМ видавати подібні дозволи до закінчення судового процесу. "Поспішна видача фондом такого дозволу і затримка Ігоря Чуркіна - ланки одного ланцюга, його хочуть усунути як перешкоду для поспішної тіньової реприватизації", - упевнена вона. Як повідомлялось, Ігор Чуркін був затриманий 5 грудня в Сербії. Можливо затримання пов'язане із кримінальною справою за фактом підробки документів, що нібито відбулась під час придбання ним акцій ЧСЗ. Зараз розглядається питання про екстрадиції підприємця в Україну.
Юрист юрфірми "Пєсков і партнери" Геннадій Пєсков вважає малоймовірними шанси братів Чуркіних повернути контроль над підприємством. "Якщо існує договір купівлі-продажу акцій ЧСЗ між ХСЗ і "Судмашпромом", виходить, їх списанню вже нічого не заважає, - говорить він. - Чуркіни можуть хіба що оскаржити угоду в суді, але, з огляду на недосконалість судової системи в Україні, зробити це буде практично нереально".
Вчора джерело у ФДМ повідомило: "Якщо нові власники ЧСЗ будуть виконувати всі умови договору, то, можливо, фонд відмовиться від своїх судових претензій".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас