Алкогольна галузь захлиснеться конкуренцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алкогольна галузь захлиснеться конкуренцією

Казна та Політика
417
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) запропонувала ввести нову градацію акцизних марок за рівнем вмісту в продукції спирту.
В асоціації "Спілка оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" (СОВАТ) упевнені, що проведення такої реформи створить на алкогольному ринку здорову конкуренцію, заради чого виробники готові збільшити сплату акцизного збору на 400 млн грн. Ця ініціатива може витіснити з ринку компанії, що продають міцний алкоголь із більш дешевою акцизною маркою в нижньому ціновому сегменті.
Учора ДПАУ запропонувала внести зміни в закони "Про акцизний збір на алкогольні напої і тютюнові вироби" і "Про держрегулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів", щоб унеможливити мінімізацію сплати акцизного збору в бюджет.
Зокрема, податківці мають намір заборонити використання акцизної марки з мінімальним вмістом спирту (до 25%) на міцному алкоголі (понад 37%). Замість двох маркувань із позначенням міцності до 25% і понад тепер буде три - до 25%, від 25% до 37%, понад 37%. Документ також передбачає збільшення відповідальності за порушення нових умов маркування - штраф у розмірі 100% від вартості товару, але не менше 3,4 тис. грн (раніше - 1,7 тис. грн).
У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що ці норми скоротять тіньове виробництво алкогольних напоїв (за даними СОВАТ, зараз частка тіньового обороту становить 20%), захистять сумлінних платників і забезпечать надходження в бюджет "у повному обсязі". Раніше в ДПАУ мали намір боротися з тіньовою торгівлею шляхом введення нового зразка марки з посиленими захисними елементами.
Однак через кілька місяців у відомстві заявили, що учасники ринку не підтримали цю пропозицію. Учора в ДПАУ коментувати нову ініціативу відмовилися, але запевнили Ъ, що всі проекти будуть обговорюватися з виробниками і ті норми, які задовольнять ринок, стануть законом. У Міністерстві фінансів відзначили, що ідея з диференціацією акцизів не нова і обговорюється з 1996 року.
Як розповів віце-президент СОВАТ Юрій Жихарьов, пропозиція провести градацію маркування виходила від асоціації і самих виробників, а ДПАУ не залишалося нічого іншого, як підтримати їх. За його словами, заради створення конкурентних умов на алкогольному ринку виробники готові збільшити відрахування в бюджет приблизно на 400 млн грн.
"Горілка, на яку клеїлися марки слабоалкогольної продукції, була дешевшою від продукції легального виробника, тому що продавалася без сплати частини акцизу. Тому ми і хотіли усунути її з ринку", - пояснив пан Жихарьов. Тепер асоціація наполягає на визначенні мінімальної ціни горілки - не менше 11,15 грн, щоб усе, що реалізується нижче від встановленого мінімуму, вважалося фальсифікатом.
Про підтримку законопроекту вчора заявили в "Союз-Віктані" і "Хортиці". "Це допоможе вирішити проблему мінімізації сплати акцизного збору", - вважає генеральний директор групи компаній "Союз-Віктан" Андрій Охлопков. "Прийняття закону змусить всіх учасників ринку дотримуватися правил і вимог, установлених законодавством. У результаті підробленої продукції стане менше і від цього виграють всі", - сказали в прес-службі ЛГЗ "Хортиця".
На думку директора СОВАТ Володимира Демчака, у випадку прийняття законопроекту учасники легального ринку зможуть витіснити компанії, що продають дешевий міцний алкоголь, і дати можливість малим і середнім підприємствам конкурувати не за ціною, а за якістю. "У деяких магазинах горілка коштує 7-8 грн, а інша - понад 12 грн, і багато покупців вибирають за ціною. Після внесення в закони даних змін підприємства будуть конкурувати вже за якістю", - упевнений пан Демчак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас