Рейтинг щасливих країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг щасливих країн

537
"Всі люди створені рівними і наділені правами, до числа яких належать життя, свобода і прагнення щастя" Декларація незалежності США, 1776 рік...
Англійські вчені визначили, наскільки прогресував світ у своєму прагненні до щасливого безтурботного життя. Найщасливішими виявилися жителі Скандинавських країн, а українці стали однією з п'яти найменш задоволених життям націй.
Для того щоб виміряти щастя, команда британців з Лейстерського університету під керівництвом психоаналітика Едріана Уайта опитала 80 тисяч чоловік і проаналізувала бази даних ЮНЕСКО, ПРООН, Світової організації охорони здоров'я і навіть ЦРУ. Незважаючи на те, що кожен має своє власне уявлення про щастя, Уайт взяв за основу основні критерії комфортності існування людей - рівень забруднення навколишнього середовища, тривалість життя, доступність освіти і думку самих респондентів.
Ой, бідний я, нещасний...
Відповідно до дослідження, найнещаснішими стали жителі африканських держав Бурунді, Зімбабве, Демократичної Республіки Конго. У п'ятірку гірших також увійшли Молдова та Україна. Наша країна в рейтингу з 178 країн стала 174-ою, пропустивши вперед Росію, Грузію, Білорусію і навіть Судан, який роздирає громадянською війною і жителі якого не приховують свого тяжкого становища. Жителі посткомуністичних країн, переживши ламання старого режиму, дотепер не знайшли твердий ґрунт під ногами. Дослідники відзначають, що причина цього - не в економічному благополуччі, але у відсутності в громадян упевненості в завтрашньому дні.
Тим часом українські соціологи до результатів "дослідження щастя" поставилися скептично. "Щастя не можна вимірювати, тим більше аналітикою і стандартними методами вивчення", - упевнений Андрій Єрмолаєв, президент Центру соціальних досліджень "Софія". За його словами, щастя - це переживання, конкретний момент життя, що складно вловити, а вже тим більше систематизувати. Більше того, у кожної нації - свої труднощі і свій менталітет, тому і проблеми народів не можна порівнювати між собою. Експерт наводить характерний приклад, коли радянські жителі стояли в чергах через дефіцит продуктів, але почували згуртованість і єдність, а британці насолоджувалися достатком продуктів, але страждали від нестачі спілкування.
"У результаті і ті, і інші нещасні, але кожен по-своєму", - пояснює експерт.
Країни-щасливчики
Найщасливішими регіонами світу виявилися Північна Америка і Європа. Підтверджуючи істину "не в грошах щастя", лідерські позиції зайняли Данія, Швейцарія, Австрія, Ісландія. До слова, остання недавно була визнана експертами ООН найпривабливішою для проживання країною. Запорукою щастя виявилася надійна система соціальних гарантій. Відчуття захищеності і впевненості в завтрашньому дні сприймається жителями цих країн як повна задоволеність станом справ у країні.
Не менш щасливі і жителі невеликих острівних держав - Багамських островів, Вануату, Мальти. Вони досить задоволені віддаленістю від галасливих мегаполісів, забрудненого повітря і метушні сучасного світу. На думку авторів дослідження, не останнє значення має і розмір території країни. Маленькі соціуми традиційно здаються людям комфортнішими і спокійнішими. У той час, як у великих вони почувають себе гірше і "непотрібнішими" державі. Крім того, такі держави-карлики, як Люксембург і Ліхтенштейн можуть похвастатися динамічним ВВП, розвинутою економікою і високими доходами громадян. Це і забезпечує жителям безтурботне життя.
Єдиний виняток із правила "великих держав" - США. Незважаючи на величезну територію і погану екологію, американці почувають себе задоволеними життям. Штати, займаючи 23-е місце, за рівнем щастя обганяють Німеччину, Францію, Італію та інші європейські держави.
Високорозвинені - не значить щасливі
Уряди країн "великої вісімки" поки не зуміли забезпечити своїм громадянам щасливе життя. Тільки Канаді вдалося ввійти в першу десятку рейтингу. Зненацька один із найгірших результатів показала Японія - 90-е місце. Незважаючи на забезпеченість і високий рівень життя, японці не почувають себе задоволеними. Автори дослідження звинувачують у цьому японський колективізм. Практично всі азіатські країни, де схвалюється готовність до самопожертви заради спільної справи і сильні традиції корпоративізму, віднесені до нещасних. Очевидно, втручання колективу в особисте життя не дає можливості людям повністю розслабитися та одержувати від життя задоволення.
Порівнюючи дані дослідження Едріана Уайта з інформацією з доповідей різних міжнародних організацій, можна помітити цікаву закономірність. Результати дослідження щастя максимально збігаються з даними про рівні медичного обслуговування, добробуту і доступу до базової освіти. На думку вчених, це свідчить про те, що саме ці складові і є основними при визначенні громадянами комфортності свого існування. Тому державам, результати яких у рейтингу виявилися нижчими від очікуваних, варто звернути увагу на розвиток саме цих сфер діяльності
Саакова Інна
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас