Представлення відбулось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Представлення відбулось

Казна та Політика
737
Учора президент Віктор Ющенко вніс на розгляд Верховної ради подання про призначення прем'єр-міністром лідера фракції БЮТ Юлії Тимошенко.
Незважаючи на згоду президента затвердити главу уряду до прийняття першочергових законопроектів, проблеми із призначенням Тимошенко можуть виникнути через те, що поки не обрані перший заступник і заступник голови Верховної ради. Передбачається, що голосування за кандидатуру прем'єра відбудеться наступного вівторка.
Про те, що подання про призначення лідера БЮТ Юлії Тимошенко прем'єр-міністром подано президентові, депутатам учора повідомив голова Верховної ради Арсеній Яценюк. "Мною як головою Верховної ради направлене подання президентові щодо призначення Тимошенко Юлії Володимирівни прем'єр-міністром", - сказав Яценюк, відкриваючи засідання парламенту. Представники коаліції відреагували на дану заяву оплесками.
Через півтори години Яценюк повідомив ще одну новину, що знову викликала бурхливу реакцію парламентської більшості: "Я б хотів довести до вашого відома абсолютно нові обставини, які дещо змінюють, у тому числі наш порядок денний і подальші домовленості, - сказав Яценюк. - Тільки що президент вніс пропозицію про призначення на посаду прем'єр-міністра Тимошенко Юлії Володимирівни". При цьому Яценюк нагадав, що за регламентом "рішення щодо призначення прем'єра повинне бути прийняте парламентом у п'ятиденний термін".
Ця звістка стала несподіваною не тільки для депутатів, але і для самої кандидатки на посаду прем’єра. "Почекайте, я зараз наведу довідки", - Тимошенко, відповідаючи на питання журналістів. Відзначимо, що за законом президент повинен протягом п'ятнадцяти днів внести в парламент кандидатуру на посаду прем'єра. У цьому випадку президентові знадобилося не більше двох годин. Однак весь учорашній день зберігалася інтрига - на який день буде призначене голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко. - Вранці на офіційному сайті президента була оприлюднена заява глави його секретаріату Віктора Балоги.
У ньому говориться, що перш ніж відбудеться голосування, коаліції необхідно прийняти пакет першочергових законопроектів, як того вимагає коаліційний договір, підписаний фракціями НУНС і БЮТ. "Якщо буде потреба, глава держави готовий підтримати ці проекти законів як невідкладні", - відзначається в заяві Балоги.
Тим часом у коаліції впевнені, що затвердити пакет законопроектів до голосування по прем'єру не вдасться. "Останній термін, коли це (затвердити прем'єра) потрібно зробити, - вівторок. І зрозуміло, що до вівторка прийняти пакет законів неможливо. Тому треба з'ясувати вчорашню і сьогоднішню позиції президента і зрозуміти, на чому ж ми все-таки зупинимося", - сказав заступник глави фракції БЮТ Олександр Турчинов.
Нагадаємо, у числі першочергових - проекти законів "Про Кабінет міністрів", "Про парламентську опозицію", три законопроекти, що передбачають внесення змін у закон "Про статус народного депутата" (скасування пільг, депутатської недоторканності і введення імперативного мандата), законопроекти про внесення змін у Конституцію України в частині скасування депутатської недоторканності, про внесення змін у закони "Про внутрішні війська", "Про місцеві державні адміністрації", "Про місцеве самоврядування", "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", "Про затвердження уставу ГУАМ" і "Про правовий статус окремих центральних органів влади".
На думку Віктора Ющенка, для прийняття першочергових законопроектів "досить одного-двох днів". Але, з огляду на обсяг пропонованих поправок і те, що по кожному з них у депутатів коаліції немає єдиної думки, можна припустити, що Ющенко скоріше видавав бажане за дійсне.
Втім, президент, на відміну від глави свого секретаріату, учора не наполягав на тому, щоб кандидатура прем'єра була затверджена тільки після прийняття законопроектів. "Я не бачу проблеми в тому, щоб спочатку відбулося голосування по кандидатурі прем'єр-міністра, а після того був прийнятий пакет законодавчих змін. Аби тільки надалі (при голосуванні за пакет законопроектів) у коаліції не виникли тертя по проблемних питаннях. Тому що на рахунку кожен голос", - заявив учора Ющенко під час спільної прес-конференції з польським колегою Лехом Качинським.
Учора ж, на зустрічі з лідерами парламентської коаліції, президент підтвердив, що згоден на те, щоб спочатку було проведене голосування по прем'єру. Тим часом слід зазначити, що для голосування однієї доброї волі Віктора Ющенка недостатньо. За регламентом Верховної ради затвердження прем'єра парламентом може відбутися тільки після формування всієї президії Ради. Обрати першого віце-спікера і віце-спікера депутатам учора не вдалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас