"ЗАЗ" готують до продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ЗАЗ" готують до продажу

483
За допомогою General Motors Europe провідний український автозавод збирається модернізувати виробничі потужності. Для цього нинішній власник Запорізького автозаводу - корпорація "Укравто" - готова поступитися 31,7% акцій підприємства. За оцінкою експертів, сума угоди складе близько 600 мільйонів доларів.
Менеджмент GM визнає свою зацікавленість у купівлі виробничих потужностей в Україні. "Поставляти автомобілі з Німеччини в Україну менш вигідно, ніж виробляти їх у вашій країні. Тому ми зацікавлені у виробництві автомобілів в Україні. Це чітка мета", - сказав "ДЕЛУ" один з директорів GM Europe Вольфрам Лідтке.
Учора стало відомо, що корпорація "Укравто" повернула Запорізькому автозаводу 31,7% акцій цього підприємства. Після цієї операції автозавод повинен або анулювати ці акції, або продати їх. Анулювання цінних паперів "ЗАЗу" виключено, тому що завод має потребу в інвестиціях, а на початку року керівництво цієї компанії оголосило про плани додаткової емісії акцій.
Завод для GM
Фахівці GM уже побували на декількох виробничих майданчиках в Україні. "Будувати новий автозавод немає необхідності. Досить привести вже діюче підприємство в сучасний стан і забезпечити всім необхідним", - розповідає Вольфрам Лідтке.
Він відмовився уточнити, про яке підприємство йде мова, тому що переговори ще не завершені. Але експерти ринку припускають, що найбільш імовірним об'єктом покупки є Запорізький автозавод, на якому вже кілька років майже половина асортиментів продукції виробляється під автомобільними брендами GM.
Крім цього, сьогоднішній власник "ЗАЗу", корпорація "Укравто", у листопаді цього року оголосила про створення спільного з GM підприємства для співробітництва на базі заводу FSO у Польщі.
Підприємство із премією
У прес-службі "Укравто" повідомили, що операція з акціями "ЗАЗу" пов'язана з відмовою від планів залучення інвестицій шляхом додаткової емісії. Питання про плани продажу акцій залишилося без коментарів.
На думку Олексія Некраси, аналітика інвестиційної компанії Galt and Taggart Securities, перегрупування корпорацією "Укравто" акцій "ЗАЗу" є однією з ознак майбутнього їхнього продажу.
"Купівля 31,7% акції Запорізького автозаводу дає їхньому власникові значний вплив на це підприємство. Це більше ніж блокувальний пакет акцій, тому премія за це напевно відіб'ється на сумі угоди", - сказав Олексій Некраса.
На суму угоди вплинуть не тільки вартість самого автозаводу і премія за пакет, що блокує. Український автомобільний ринок демонструє найкращу в Європі динаміку розвитку. Цього року продажі на ньому збільшилися більш ніж на 50%. Крім цього, витрати виробництва автомобілів нижчі, ніж у Польщі, не кажучи вже про Німеччину. Так, зарплата робітників у вітчизняному автомобільному виробництві в 2,5 рази нижча, ніж у Польщі.
Така ж різниця і в вартості енергоносіїв. "Для виробництва автомобілів Україна - країна з великими можливостями", - упевнений Вольфрам Лідтке.
Заїка Андрій, Ярош Дмитро
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас