Інвестори скуповують дрібні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори скуповують дрібні банки

Фондовий ринок
276
Іноземці втратили інтерес до купівлі великих банків. Це стало занадто дорого, та й найцінніший товар уже майже розійшовся. Зараз у країні нова тенденція - купуються дрібні установи. Причому лише іноді їхніми покупцями стають іноземці.
"Дешевше трьох капіталів і не підходь", - охарактеризував ціни на дрібні банки заступник голови однієї із системних установ. Безумовно, це не зрівняється з мультиплікаторами 5-6, з якими продавалися найбільші установи. Однак, за словами фахівця, найчастіше купуються банки, які взагалі нічого не варті на ринку.
Покупців можна розділити на дві великі групи. У першу входять переважно іноземці, які не хочуть переплачувати. Вони воліють придбати кілька дрібних установ і потім об'єднати їх. До цієї ж групи належать місцеві банки, які хочуть приєднати покупку до вже існуючої великої структури. Друга група - це українські бізнесмени, що бажають обслуговувати свої фінансові потоки.
Іноземці з початку цього року були досить активні. У травні в інтересах ісландських інвесторів були куплені 95% акцій київського банку "Львів", що займав 117-е місце за активами. У листопаді SEB купила більше 50% акцій харківського Факторіал-Банку, приблизно такого ж за розміром, як український "СЕБ Банк", що уже належить їй. У тому ж місяці Bank of Cyprus купив 95% Автозазбанк, заплативши за нього чотири капітали.
За словами директора гендепартаменту дистрибуції "Надра Банку" Ігоря Патюка, іноземним банкам, особливо середньої руки, складно одержати ліцензію на ведення банківської діяльності в Україні. Купівля дрібного банку для них - оптимальний варіант швидкого виходу на український ринок. "При поглинанні великий банк одержує банківську ліцензію, мережу пунктів продажів і клієнтську базу, технології і рівень корпоративного управління, керованість банку та інші вигоди", - пояснює він. Поки немає передумов до того, що скупка незабаром припиниться. "Як і раніше існує попит на маленькі банки, у яких є хоча б невелика мережа відділень. Зазвичай інтерес до них виказують великі банки, що мають недостатню мережу", - розповів директор казначейства ТАС-комерцбанку Дмитро Дребот.
Поряд з угодами, які проводяться привселюдно, існує ще невидимий шар операцій скуповування. "Якщо покупець із України, він скоріше візьме не сам банк, а підприємство, що ним володіє. Тоді не прийдеться займатися перереєстрацією в НБУ", - пояснив уже згаданий заступник голови системного банку.
Зазвичай в такому випадку переслідуються зовсім інші цілі. Як правило, афішування угоди шкідливе, тому що банк використовується для виводу капіталу за кордон або відмивання грошей. Великі та особливо системні банки вже давно відмовилися від чорної роботи, пов'язаної із криміналом. "Це профіль декількох дрібних банків", - сказав заступник голови.
У найбільш цивілізованому випадку великі підприємства або холдинги купують банк, щоб обслуговувати власні фінансові потоки. Пропагандована системними банками теза про те, що дрібні установи перебувають на грані вимирання, їх лише забавляє. Утримання фінансових потоків усередині групи - як і раніше актуальне завдання. Із цієї причини, наприклад, за останні два роки в Україні створюються нові банки. В 2006 р. їх відкрилося тринадцять, з початку цього року - ще три. Однак деякі особливо нетерплячі підприємства воліють купувати вже існуючі установи.
"Створити новий банк дешевше, ніж купувати вже готовий. Але тільки процес реєстрації займає близько півроку, після чого ще рік діє заборона НБУ на окремі види діяльності. Тому, якщо пріоритетною є справа часу, краще купувати існуючий банк", - вважає заступник голови створеного рік тому Єврогазбанку Олексій Єфремов. Цю установу відносять до сфери впливу найбільшого імпортера газу - компанії "УкрГаз-Енерго".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас