Експерти: Російська нафта закінчиться через 22 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Російська нафта закінчиться через 22 року

Енергетика
168
Німецький Інститут економічних досліджень (German Institute for Economic Research, або DIW) сумнівається в здатності Росії задовольнити зростаючий світовий попит на газ і нафту, повідомляє впливова інтернет-газета EUobserver.
"Існуючі в Росії резерви газу і нафти через десятиліття скінчаться, якщо їх виробництво буде йти нинішніми темпами", - приводить газета цитату з доповіді DIW.
"Незважаючи на те, що Росія є другим найбільшим виробником нафти, вона посідає лише сьоме місце за розвіданими резервами. При нинішньому рівні виробництва ці резерви будуть вичерпані приблизно через 22 року", - відзначають автори дослідження.
Вони стверджують, що "подібна, але менш гостра" ситуація відзначена в російському газовому секторі, чиї резерви обмежені 75 роками.
"Той факт, що російський експорт росте менш швидкими темпами, ніж це передбачено енергетичною стратегією, не впливає на поставки енергоносіїв у Європу в короткотерміновому і середньотерміновому плані. Однак у довготерміновому плані може виникнути їх недостача також тому, що Європа буде конкурувати з іншими потенційними споживачами, такими, як Китай", - говориться в доповіді.
На думку експертів, очікувані проблеми з енергоносіями виникнуть у Росії, у першу чергу, через недостатнє вкладення коштів в енергетичний сектор, у ситуації, коли іноземним капіталовкладенням перешкоджають "недостатні політичні умовами".
Москва не здатна також скоротити внутрішній попит на енергоносії, що викликаний низькими цінами, забезпеченими масштабним субсидуванням.
Згідно DIW, на частку Росії доводиться 29% загального обсягу нафтового імпорту ЄС і одна третина газового.
Нафтогазові родовища в Північному Льодовитому океані - головна надія і Росії, і всього світу, що вже входить у піку чергової, цього разу, очевидно, найсерйознішої в історії енергетичної кризи, вважає агентство. Як вважають експерти ООН, шельф містить 140-180 млрд тонн вуглеводнів.
За оцінками учених, оприлюдненим на минулій недавно в Х'юстоні всесвітньої конференції з нафти, 69% родовищ газу перебувають у російській Арктиці. Росії ще не пред'явила свої права на значну частину цієї території, але може не чекаючи вердикту комісії ООН з кордонів континентального шельфу, Росія зайнятися освоєнням Півночі.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас