Роздвоєння гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роздвоєння гривні

Валюта
3552
На валютному ринку України знову спостерігається ажіотаж. Однак на відміну від попередніх років, коли під час великих політичних потрясінь люди дружно несли в обмінні пункти гривню (кінець 2004 року), або ж, навпаки, масово скидали валюту (літо 2005-го), зараз спостерігається повна плутанина.
Частина українців, очікуючи зміцнення гривні, почала продавати наявні в них долари і додатково брати кредити в американській валюті в надії на те, що врешті-решт позики виявляться безпроцентними. Так, при ставці в 10% у випадку ревальвації гривні до 4,50 грн/дол. споживач не тільки не платиме відсотки, за те, що користуватиметься валютним кредитом, але й отримує прибуток (звичайно, якщо банк залишить умови надання кредиту незмінними, що малоймовірно).
Інша частина вірить, що долар щодо національної валюти зростатиме і надалі, тому активно його скуповує, а кредити бере у гривні. До речі, у випадку подорожчання долара до 6 грн. описаний абзацом вище валютний кредит обійдеться позичальникам уже в 30% річних.
На користь потенційного зміцнення гривні можна віднести насамперед можливе призначення прем’єр-міністром України Юлії Тимошенко, яка є традиційною прихильницею сильної національної валюти. Проявляє з Юлією Володимирівною стриману солідарність і Національний банк України, що час від часу сигналить громадянам про плановану ревальвацію. Голова НБУ Володимир Стельмах, що вирішив залишитися на своїй посаді, неодноразово наголошував, що економічних підстав для зміцнення гривні є достатньо.
Нині можна виділити кілька об’єктивних факторів, які підштовхуватимуть новий український уряд до ревальвації. Передовсім це необхідність зупинити інфляцію, що стане тестом на здатність Кабінету Міністрів вирішувати макроекономічні проблеми. Оскільки для нарощування внутрішнього виробництва, що повинно збалансувати ринок, потрібно кілька років, а час у нової команди обмежений, виникають непоборні спокуси скористатися валютними важелями. У даному контексті найбільш ефективним та оперативним механізмом загальмовування підвищення цін і стане зміцнення гривні й збільшення напливу імпорту в Україну. Минулого тижня подібний сценарій допустив навіть голова Ради НБУ Петро Порошенко, однак уточнив, що це можливо лише в умовах істотної переваги пропозиції іноземної валюти над попитом на внутрішньому ринку.
Ревальвація гривні також має стабілізувати й приплив до країни іноземної валюти, що підігріває зростання цін. У січні-вересні обсяг прямих іноземних інвестицій становив рекордні 6,014 млрд дол. (з урахуванням відтоку капіталу - 5,23 млрд дол.), на 70,5% перевищивши результат аналогічного періоду 2006 року. Крім цього, країну наповнюють валютою й українські заробітчани.
За кордоном на постійній основі працюють 2–2,5 млн українців, їхні грошові перекази на батьківщину становлять кілька мільярдів доларів на рік. Під всю цю валюту НБУ емітує гривню, якою заповнюється внутрішній ринок. Знизивши вартість долара, Національний банк скоротить уливання грошової маси в економіку, що також позитивно позначиться на темпах інфляції.
Вагомим аргументом для зміцнення гривні щодо долара є триваюче падіння платоспроможності американської валюти на світових ринках. За цей рік вона вже подешевшала більш ніж на 20%, і, як видно, це ще не межа. З огляду на те, що й до цього долар щодо гривні був переоцінений, зараз цей стан тільки погіршиться. Залишається відкритим питання, коли саме Національний банк і уряд зберуться провести ревальвацію гривні, якщо зберуться. З огляду на помилки квітня 2005 року (тоді гривню миттєво ревальвували з рівня 5,3 грн/дол. до 5,05 грн/дол., а чутки про перспективи обвалу долара до 2,5 грн/дол. наполегливо поширювалися), цього разу все обіцяють зробити плавно.
Швидше за все, якщо влада прийме таке рішення, перший етап посилення гривні почнеться ще до Нового року. Це обумовлено тим, що грудень-березень традиційно є найбільш інфляційними місяцями року, тому застосовувати настільки шокові антиінфляційні інструменти має сенс тільки в цей час. За законодавством при нинішньому курсі НБУ має право самостійно ревальвувати гривню до 4,95 грн/дол.
Крім цього, з підвищенням вартості енергоносіїв Україна може спробувати їх здешевити за допомогою гри на валютних курсах. Однак проблема в тому, що виторг українських експортерів приходить у країну в тій же американській валюті, тому її знецінювання негативно позначиться на національній промисловості. Негативно до цієї ідеї ставиться і Петро Порошенко: "Основні галузі, які перебувають під загрозою виходу з ринку або виходу за цінові параметри в результаті зростання цін на енергоносії, - це насамперед експортно орієнтовані галузі. Ревальвація гривні, для того щоб знизити собівартість виробництва у цих галузях, буде нівельована зниженням кількості гривні через зміцнення курсу, яку вони отримають при експорті свого основного продукту", - сказав голова Ради НБУ. Однак якщо уряду вдасться переконати експортерів перевести оплату поставок в євро, цю перешкоду буде автоматично знято.
Як ми вже зазначали вище, в Україні має місце й кардинально протилежний погляд на майбутнє курсу національної валюти. Прихильники цього підходу прогнозують, що в наступному році вона може знецінитися до 6 грн/дол. На їхню думку, виною всьому буде зростання імпорту. Україна потребує все більше доларів для оплати закордонних товарів, які вимивають американський долар із країни. Якщо 2006 року Україна імпортувала товарів на 2,9 млрд дол. більше, ніж продала, то цього року різниця може сягти 6 млрд дол.
Негативне торговельне сальдо зараз перекривається припливом інвестицій і кредитів в іноземній валюті, проте вже в наступному році дефіцит платіжного балансу країни може перевищити критичну психологічну позначку 3% щодо ВВП. Брак американської валюти автоматично спровокує її зміцнення.
У слабкій національній валюті зацікавлена й українська промисловість, що незалежно від політичних розкладів має впливове лобі у всіх органах влади. Підвищення цін на енергоносії вплине на їхні фінансові ресурси, тому вони вимагатимуть компенсації за рахунок знецінювання гривні.
Валютна структура заощаджень і кредитів громадян свідчить, що прихильників двох полярних підходів в Україні приблизно однаково. Тому при загальній нервозності на валютному ринку попит і пропозиція сьогодні залишаються збалансованими. Більшість українців відчувають, що курс національної валюти перебуває на порозі коливань, але не розуміють поки що, в який бік. Через це будь-яке рішення влади про зміну курсу української гривні до долара США викличе неминуче обурення принаймні у половини громадян.
Андрій Калиновський
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас